Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης / Συνταγματική αναθεώρηση: Μόνο έναν μήνα θα λειτουργήσει η Επιτροπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης / Συνταγματική αναθεώρηση: Μόνο έναν μήνα θα λειτουργήσει η Επιτροπή

Για έναν μόνο μήνα θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε η Ολομέλεια της Βουλής να δώσει στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης προθεσμία μόνο ενός μήνα για να ολοκληρώσει το σημαντικό της έργο.

Αναφερόμενος στη «βιασύνη» της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος της καταλόγισε «τακτικισμούς» σε σχέση με την επιμονή της να προτείνει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο με 151 ψήφους.

«Δεν ξέρω αν όλα αυτά σχετίζονται με διάφορους τακτικισμούς που θέλει η κυβέρνηση να μεθοδεύσει σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος επικαλούμενος τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη στάση αυτή ως «μια καίρια, αντιθεσμική πολιτική συμπεριφορά».

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, αλλά αυτές θα πρέπει να τύχουν εκτενούς επεξεργασίας για την τελική διατύπωση. «Η νομοτεχνική δουλειά η οποία πρέπει να γίνει μέσα στην Επιτροπή είναι πολύ πιο πολύπλοκη, πολύ πιο χρονοβόρα» σημείωσε, παρατηρώντας ότι «η διατύπωση θα δεσμεύει τους πάντες».

Όχι στην προθεσμία του ενός μήνα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος θύμισε στη Ν.Δ. «την κοινή στάση που είχαμε απέναντι στις βραχείες προθεσμίες» στην προηγούμενη Βουλή. «Αντί, λοιπόν, να φτάσουμε στο σημείο να δοθεί παράταση, θα μπορούσαμε τώρα να ορίσουμε δύο μήνες» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κάλεσε τη Ν.Δ. να πει καθαρά ότι «το άγχος της είναι η εκλογή του Προέδρου» και ζήτησε από την κυβερνητική πλειοψηφία να συμφωνήσει σε μεγαλύτερη προθεσμία «για να τελειώσει και το προσχηματικόν της ιστορίας».

Σπ. Λιβανός: “Συμπιεσμένος ο χρόνος”

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός χρησιμοποίησε τον συνήθη ισχυρισμό που χρησιμοποιεί η κυβερνητική πλειοψηφία για να δικαιολογήσει τις fast track διαδικασίες υποστηρίζοντας ότι «η κοινωνία ζητάει ταχύτητα, ο πολιτικός χρόνος έχει συμπιεστεί». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει να ανακαλύπτει συνεχώς προσκόμματα, όλο αυτό είναι απλά παρελκυστικό, για να μην προχωράνε τα πράγματα».

Πάντως, τόσο ο Σπ. Λιβανός όσο κι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης να ζητήσει παράταση των εργασιών της.

Την Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση

Η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή για εκλογή προεδρείου και προγραμματισμό των εργασιών της. Για πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να προταθεί ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προταθεί για αντιπρόεδρος η Έφη Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL