Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το κλίμα, οι αριθμοί και τα παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κλίμα, οι αριθμοί και τα παιδιά

Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού χθες. Ήθελε να γνωρίσει τη 16χρονη Σουηδέζα μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, αυτή “που αλλάζει τον κόσμο”. Ίσως και να ζηλεύει τη σοβαρή μικρή με τις κοτσίδες, που "δεν φοβάται να πιστέψει στην αλλαγή”.

Ο Ομπάμα δεν έχει την αψηφισιά της Γκρέτα - όχι μόνο λόγω ηλικίας. Ξέρει ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, αυτή που απειλεί το μέλλον των παιδιών, είτε βγαίνουν στους δρόμους κάθε Παρασκευή είτε όχι, είναι αντιδημοφιλή. Πρώτον, επειδή αναγκάζουν τους ανθρώπους να αλλάξουν πράγματα που θεωρούν αυτονόητα, από τον τρόπο μεταφοράς και τα σύμβολα επιτυχίας μέχρι τη διατροφή τους. Και δεύτερον επειδή είναι ακριβά - ειδικά εάν το κόστος τους επιμεριστεί επί δικαίων και αδίκων, φτωχών και πλουσίων.

Οι δράστες...

Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, θα πρέπει να μην εκλύει κανείς κάτοικος της Γης περισσότερους από 2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Σήμερα η κατά κεφαλή... παραγωγή είναι 5 τόνοι. Αλλά αυτός είναι ένας μέσος όρος που δεν λέει τίποτα. Στο Κατάρ, για παράδειγμα, η κατά κεφαλή παραγωγή είναι 37 τόνοι - και βεβαίως δεν οφείλεται το ίδιο στον εμίρη με την τζιπάρα και στην καθαρίστριά του από τις Φιλιππίνες. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία με 16 τόνους κατά κεφαλή, ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε. είναι 7 τόνοι.

...και οι στατιστικές

Αυτός είναι ένας τρόπος να μετράει κανείς τους δράστες - άρα και αυτούς που πρέπει να αλλάξουν περισσότερο από τους υπόλοιπους. Υπάρχουν και άλλοι. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EDGAR, ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι η Κίνα, καθώς ευθύνεται για 11 από τα 37 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την καύση υδρογονανθράκων. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (5 δισ. τόνοι), η Ε.Ε. (3,5 δισ. τόνοι), η Ινδία, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Υπάρχει και η “ιστορική” ευθύνη των κρατών από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Σύμφωνα με το “Climate Analytics”, την πρώτη θέση σ’ αυτή τη στατιστική έχουν οι ΗΠΑ, ακολουθεί το σύνολο των κρατών της σημερινής Ε.Ε. και μετά η Κίνα. Αυτοί οι τρεις είναι υπεύθυνοι για περισσότερο από το μισό της μέχρι στιγμής υπερθέρμανσης του πλανήτη και ακολουθούν με απόσταση η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία.

Οι στατιστικές -και οι επιπτώσεις τους στην άσκηση πολιτικής- αφήνουν αδιάφορα την Γκρέτα και τα άλλα παιδιά. Αυτό που ζητούν από τους πολιτικούς είναι δράση εδώ και τώρα για τη σωτηρία του μέλλοντός τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL