Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;

Μια ματιά στις δημόσιες τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών, αλλά και στην αρθρογραφία που αναπτύσσεται σε φιλικά προς την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. ΜΜΕ (δηλαδή στα περισσότερα...) είναι αρκετή για να διακριβώσει κανείς τη διχοστασία που επικρατεί στους κόλπους της Δεξιάς αναφορικά με την υπόθεση Novartis.

Οι ακραίοι αντι-ΣΥΡΙΖΑ, όσοι εκφράζονται από το δόγμα Βορίδη περί διασφάλισης ότι... δε θα ξανακυβερνήσει η Αριστερά, ήδη ασκούν πιέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής ή ακόμη και προανακριτικής επιτροπής, μετατρέποντας τη Βουλή σε ένα οιονεί δικαστήριο κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρώην πρωθυπουργού. Κορυφαία θέση μεταξύ αυτών έχει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Και όχι μόνο επειδή το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Novartis και υποσχέθηκε «να τους πάει μέχρι τέλους», αλλά διότι ήταν πάντα αντι-ΣΥΡΙΖΑ και δεν συγχώρεσε ποτέ στον Αλέξη Τσίπρα ότι ανέκοψε την κυβερνητική του θητεία [...] Οι άλλοι, οι μετριοπαθείς κεντροδεξιοί, διατηρούν πολλές επιφυλάξεις αναφορικά με το αν πρέπει να ποινικοποιηθεί κι άλλο αυτή η ιστορία. Αυτές τις ενστάσεις φέρεται να ενστερνίζεται και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. [...]

Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προφανές εσωτερικό πρόβλημα και όποια απόφαση κι αν πάρει θα έχει κόστος. Ως τώρα, σε όλες τις κρίσιμες στροφές, ο πρωθυπουργός έδειχνε να υποχωρεί έναντι των απαιτήσεων Σαμαρά, ίσως ξεπληρώνοντας «γραμμάτια» για τη στήριξή του στις εσωκομματικές εκλογές έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η «γραμμή Σαμαρά» για έξαλλη και ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση επικράτησε πολύ νωρίς στη Ν.Δ., ενώ ακόμη και στο Μακεδονικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το φιλελεύθερο και μετριοπαθές προφίλ που έχτιζε από το 2004 και υιοθέτησε ακραίο εθνικιστικό λόγο, λες και αρχηγός της Ν.Δ. ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Τώρα, βεβαίως, τα πράγματα είναι διαφορετικά: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεπληρώσει επαρκώς και κατά κεραίαν όλα τα εσωκομματικά «γραμμάτια», ενώ πλέον είναι ένας αυτοδύναμος πρωθυπουργός και όχι ένας αμφισβητούμενος αρχηγός που στοιχειώνεται από τη φράση «δεν κάνει το παιδί». Κατά συνέπεια, μετά τη διαβίβαση του φακέλου της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή δεν κρίνονται μόνο οι μετέπειτα πολιτικοί χειρισμοί της υπόθεσης, αλλά και το ερώτημα ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα. Γιατί, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαυκαλίζεται ότι ένα «άδειασμα» για τη θέση επιτρόπου στην Κομισιόν είναι αρκετό για να απαντηθεί υπέρ του αυτό το ερώτημα, τότε πλανάται πλάνην οικτράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL