Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Αρχηγείο στο διάστημα για πόλεμο στη γη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχηγείο στο διάστημα για πόλεμο στη γη

Του Πάνου Τριγάζη*

Η επέκταση στο διάστημα πάντοτε γοήτευε τους ανθρώπους, γι’ αυτό είχαν μεγάλη επιτυχία οι σχετικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Η ειρηνική κατάκτηση του διαστήματος αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμού των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, αλλά και συνεργασίας, ενώ και η Ελλάδα με κυβέρνηση ίδρυσε οργανισμό Διαστήματος, θέτοντας σε τροχιά δορυφόρο για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς.

Παράλληλα, γεννήθηκε ο κίνδυνος στρατιωτικοποίησης του διαστήματος, που για να αποτραπεί υπογράφηκαν διεθνείς συμφωνίες, με πρώτη εκείνη του 1963 για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών στην ατμόσφαιρα και το διάστημα. Επιπλέον, το 1972 τέθηκε σε ισχύ αμερικανοσοβιετική συμφωνία, διά της οποίας οι τότε δύο υπερδυνάμεις ανέλαβαν «να μην αναπτύξουν, δοκιμάσουν ή εγκαταστήσουν αντιβαλλιστικά, δορυφορικά συστήματα στο διάστημα».

Ωστόσο, το 1985, ο πρόεδρος Ρέιγκαν ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Πόλεμος των Άστρων», με την επίσημη ονομασία Space Based-Antimissile System, το οποίο γρήγορα εγκατέλειψε λόγω των διεθνών αντιδράσεων, ίσως όμως και διότι, δύο χρόνια μετά (1987), οι ΗΠΑ-ΕΣΣΔ έφτασαν στην πρώτη συμφωνία πραγματικού αφοπλισμού για την απόσυρση και καταστροφή των ευρωπυραύλων, συμφωνία που πρόσφατα ακύρωσε επισήμως ο Πρόεδρος Τραμπ, με ανάλογη απάντηση του Προέδρου της Ρωσίας.

Νέο, άκρως επικίνδυνο βήμα στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό που θυμίζει ψυχρό πόλεμο, αποτέλεσε η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για την ίδρυση Αρχηγείου Διαστήματος (Space Command), που σημαίνει επιστροφή στο σχέδιο για τον «Πόλεμο των Άστρων», στο οποίο θα απαντήσει η Ρωσία, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της.

Εύλογες οι ανησυχίες της διεθνούς κοινής γνώμης από την εξέλιξη αυτή και δίκαιες οι διαμαρτυρίες των κινημάτων ειρήνης, διότι αν το πρόγραμμα Τραμπ υλοποιηθεί, θα αυξηθεί ο κίνδυνος χρησιμοποίησης του διαστήματος, όχι για περιπάτους αστροναυτών, αλλά για πόλεμους στη γη, με πιθανή τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σημείωση: η φωτό είναι από μπροσούρα του 1985 εναντίον του «Πολέμου των Άστρων».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL