Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Γενικό ξεπούλημα για ιδεολογικούς λόγους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γενικό ξεπούλημα για ιδεολογικούς λόγους!

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Την οριστική απόφαση για την πώληση του ποσοστού (30%) που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας δρομολόγησε η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον πρωθυπουργό. Το ερώτημα που ο καθένας θα ήθελε να θέσει είναι ποιοι λόγοι προέκυψαν για τη συγκεκριμένη κίνηση.

ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕ με απλά λόγια ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας λέγοντας: «Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημόσιων εσόδων». Και είναι διαφάνεια να έχεις βρει τον αγοραστή πριν ανακοινώσεις τη δημόσια πρόθεσή σου να πουλήσεις κρατική περιουσία;

ΩΣΤΕ είναι ιδεολογικοί οι λόγοι. Δηλαδή ιδεολογία της νέας κυβέρνησης είναι τα πουλάμε όλα στον ιδιωτικό τομέα. Το συμφέρον της χώρας έπεται; Μάλιστα. Και πώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την αποχώρηση του 30% που κατέχει το Δημόσιο, θα προκύψει νέα ανάπτυξη στο “Ελ. Βενιζέλος”; Θα αποκτήσει διώροφους διαδρόμους προσγείωσης; Και γιατί αυτούς τους ιδεολογικούς λόγους δεν τους χρησιμοποιεί για παράδειγμα η ανεπτυγμένη καπιταλιστική οικονομία της Γερμανίας;

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ για παράδειγμα οι Έλληνες πολίτες, πως η Fraport, διαχειρίστρια μεταξύ άλλων και 14 ελληνικών αεροδρομίων, είναι ημικρατική εταιρεία; Γνωρίζουν πως στο διοικητικό εποπτικό συμβούλιο της γερμανικής επιχείρησης μετέχουν τρεις εκπρόσωποι του ομοσπονδιακού κράτους της Έσσης, δύο εκπρόσωποι της πόλης της Φρανκφούρτης, ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τέσσερις ιδιώτες μέτοχοι και 10 εκπρόσωποι των εργαζομένων;

ΔΗΛΑΔΗ το γερμανικό κράτος επενδύει αγοράζοντας κράτος, χωρίς να έχει ιδεολογικό πρόβλημα, αλλά το δικό μας κράτος, που έχει ιδεολογικό πρόβλημα, μόνο πουλάει. Πουλάει τα πάντα, χωρίς σοβαρή μελέτη για το αποτέλεσμα και τις συνέπειες. Αυτό λένε τα τσιτάτα του νεοφιλελευθερισμού, αυτό θα γίνεται και όπου βγει.

ΕΦΤΑΣΕ μέχρι του σημείου να δοκιμάσει τις αντιδράσεις για ιδιωτικοποιήσεις των αιγιαλών! Η κάτοψη του οικοδομικού αίσχους στο παραθεριστικό Μάτι, που οδήγησε στη γνωστή τραγωδία, τους είναι πλέον αδιάφορη. Έκαναν τη δουλειά τους, χρεώνοντας όλες τις ευθύνες στην τότε κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες υπολογίζοντας σωστά, ελέγχοντας την ενημέρωση, πως οι Έλληνες ξεχνάνε γρήγορα, οπότε ας πουλήσουμε και τις ελληνικές παραλίες για ιδεολογικούς λόγους.

ΠΡΟΣ το παρόν το πήραν πίσω, αλλά είναι βέβαιο πως, για ιδεολογικούς λόγους, θα επανέλθουν με κάποιο καμουφλάζ. Η ασέβεια και η υποτίμηση της αξίας του φυσικού και ιστορικού κεφαλαίου της πατρίδας μας είναι συγκλονιστική από πολιτικούς που πουλάνε υποκριτικά πατριωτισμό και θρησκοληψία. Κάνουν τον σταυρό τους σε δημόσια θέα, φιλούν εικόνες και το χέρι των αξιωματούχων της Εκκλησίας, χωρίς να τηρούν καμιά από τις θεμελιώδεις αρχές των χριστιανικών αρχών ως στάση ζωής.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ιδέα ούτε νοιάζονται να μάθουν τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη για μια χώρα του μεγέθους, του χαρακτήρα και της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας. Δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από τα πειράματα άλλων χωρών που είδαν να καταρρέουν παρόμοια σχέδια ανάπτυξης από την άνευ όρων και ορίων παραβίαση του φυσικού τοπίου για τουριστικούς λόγους, όπως συνέβη στη μεσογειακή ακτογραμμή της Ισπανίας.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ που πήραν οι γαλλικές αρχές για να προστατεύσουν την Κυανή Ακτή από την τουριστική απληστία, χωρίς να χάνεται η αξία του φυσικού κάλλους και χωρίς να παραβιάζεται η ισορροπία φύσης και επισκεπτών, δεν τους αφορούν! Δεν διδάχτηκαν τίποτα από την τραγωδία στη μαγευτική Ελαφόνησο, όπου μια υπαίθρια πρόχειρη χωματερή, δίπλα σε ανοιχτό κάμπινγκ, δημιούργησε την εστία για να καεί το μισό νησί!

ΓΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ λόγους λοιπόν θα τα ξεπουλήσουν όλα. Και ποιος θα ελέγχει τους επενδυτές που θα γίνουν, αν δεν είναι ήδη, και χορηγοί του κόμματος για να κρατάει την εξουσία για λογαριασμό τους; Ποιος θα είναι ο ακριβοδίκαιος διαιτητής του οικονομικού παιχνιδιού όταν η κυβέρνηση θα είναι εκβιάσιμη από τη συμμετοχή της στη διαπλοκή;

ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ χωρίς όραμα, μακροπρόθεσμο σχέδιο και εκτιμήσεις του διεθνούς οικονομικού κλίματος. Τα πρώτα μηνύματα έχουν φανεί από τις δυσκολίες του κ. Λάτση να βρει κεφάλαια (αφού δεν ρισκάρει να βάλει δικά του χρήματα) για να εκτελέσει ένα αμφιβόλου επιτυχίας, σε εποχή μεγάλων αναταραχών, κατασκευαστικό έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL