Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα σήμερα και αύριο από τη ΔΕΘ / Δημοκρατική συστράτευση και προοδευτικό σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα σήμερα και αύριο από τη ΔΕΘ / Δημοκρατική συστράτευση και προοδευτικό σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία

Κάλεσμα στους πολίτες για δημοκρατική συστράτευση και εγρήγορση αναμένεται να απευθύνει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συναντήσεις με τους φορείς της πόλης, θα δώσει το “παρών” σήμερα το πρωί στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει το εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στα έως τώρα πεπραγμένα της. Οικονομία, εργασία και ανάπτυξη αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος. Στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού στο ίδιο βήμα μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι το σύνθημα “Ανάπτυξη για όλους” που παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε ανάπτυξη για τους λίγους και τους ισχυρούς.

Κατά την ομιλία του απόψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί στα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη επισημαίνοντας τη μιντιακή υπερσυγκέντρωση και το καθημερινό “λιβάνισμα” από κανάλια και εφημερίδες. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατο κομματικό στέλεχος, δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος ορισμός για τη διαπλοκή και τη συναλλαγή.

Οι εξαγγελίες του 2018 έγιναν πράξη

Άλλωστε, όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όσα εξήγγειλε πέρυσι ως πρωθυπουργός παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, έγιναν όλα πράξη. Σκληρή αναμένεται να είναι η κριτική για τα πλεονάσματα αφού η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει σε κάθε τόνο πως ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, αν και ήταν βασική προεκλογική δέσμευση, απορρίπτοντας παράλληλα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση στο 2,5%.

Σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία

Για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση μιας συνολικής πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό θα τονίσει απόψε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξυπηρετεί αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ισχυρούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επαναφορά της μνημονιακής κατάστασης στην εργασία με την αποδιάρθρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ακύρωση της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Αντίστοιχα η μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ασκήσει δριμεία κριτική στο ζήτημα της μεθοδευμένης, όπως αναφέρουν στην Κουμουνδούρου, απαξίωσης της ΔΕΗ το σχέδιο της επένδυσης στο Ελληνικό με δανεικά και χρήματα των φορολογουμένων και φυσικά, την επέκταση της Eldorado στη Θράκη.

Οι έξι άξονες του προοδευτικού σχεδίου

Στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση ελάφρυνση της πλειονότητας των πολιτών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών.

Τα κομματικά επιτελεία επεξεργάστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες το προοδευτικό σχέδιο για τη στήριξη της κοινωνίας και της δημοκρατίας, που πατάει σε έξι άξονες, τους οποίους θα αναλύσει απόψε ο Αλ. Τσίπρας: Πραγματική ισότητα, δημοκρατική πολυφωνία, διαφάνεια, δίκαιη ανάπτυξη με την εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο, ελάφρυνση της πλειονότητας και όχι των ολιγαρχών, διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Κάλεσμα δημοκρατικής εγρήγορσης

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου αυταρχικού κράτους της Δεξιάς και την απαξίωση των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στα χαρακτηριστικά παραδείγματα της ΕΥΠ, του διορισμού κομματικών στελεχών στην ΕΡΤ, την εκδίωξη της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει την οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς, όπως οι κινήσεις στην Παιδεία και την Υγεία, ενώ θα ήταν απίθανο ο Αλ. Τσίπρας να μην σταθεί στην υποκρισία και τις “κωλοτούμπες” της Ν.Δ. τόσο στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και στο προσφυγικό.

Η εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπ’ αυτό το πρίσμα πρόκειται να αναφερθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα και την εντολή των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ να παίξει τον ρόλο του μεγάλου προοδευτικού πόλου στο πολιτικό σύστημα. Κάτι που μεταφέρει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί, να επιτύχει την κοινωνική διεύρυνση και να πρωταγωνιστήσει σε μια μεγάλη αλλαγή με όλες τις δημοκρατικές και κοινωνικές δυνάμεις στο πλευρό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL