Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ / Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ: Οι παραγωγικοί φορείς περιμένουν ελαφρύνσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ / Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ: Οι παραγωγικοί φορείς περιμένουν ελαφρύνσεις

Τις τελευταίες πινελιές λίγο πριν την παρουσία του στη ΔΕΘ βάζει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αύριο θα μιλήσει στο Βελλίδειο, ενώ την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Μετά τις ευρείες συσκέψεις με τους τομεάρχες και τους βουλευτές και τα στελέχη της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε χθες στην Κουμουνδούρου την Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ και τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον Γ. Μπουτάρη, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, τη διοίκηση της HELEXPO και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΘ.

"Υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές (σ.σ.: για την οικονομία) αλλά και δυσκολίες στον ορίζοντα, τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψουμε", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. "Αρχίζει σιγά-σιγά και διαμορφώνεται μια θετική εικόνα της πορείας της οικονομίας, που με πολύ κόπο καταφέραμε να φέρουμε, ελπίζω η πορεία αυτή να συνεχιστεί, διότι -ανεξαρτήτως σε ποια θέση βρίσκεσαι-, όταν έχεις κάνει τόσο κόπο για να πετύχεις κάτι, είναι σαν το δικό σου παιδί και το παιδί θέλεις να πάει καλά", είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συμβολή του Επιμελητηρίου. "Πάντα ήταν, και στην κρίση και τώρα", πρόσθεσε.

Προβληματισμός για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, κατά τις συνομιλίες του Αλ. Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς αναγνωρίστηκε ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει βελτίωση του οικονομικού κλίματος και σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά περιμένουν να δουν πώς αυτό θα αποτυπωθεί σε περαιτέρω ελαφρύνσεις. Υπογραμμίστηκαν δε τα ζητήματα της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης προκαταβολής φόρου που είχαν δρομολογηθεί για το 2020 και τελικά θα παραμείνουν, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός για την αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα επηρεάσει ιδιαιτέρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κ. Μίχαλος: Να κεφαλαιοποιήσουμε τη σταθεροποίηση

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, που συμμετείχε στη συνάντηση, τόνισε πως μεγάλη ανησυχία και αγωνία για τους εμπόρους και τους βιοτέχνες είναι "αυτήν τη σταθεροποίηση, την οποία είδαμε να έχει η οικονομία από την προηγούμενη κυβέρνηση και η χώρα, να μπορέσουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε τώρα, έτσι ώστε να καταφέρουμε επιτέλους αυτό το όραμα της βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης να γίνει πραγματικότητα".

Οι ανησυχίες της ΓΣΕΒΕΕ

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, από την πλευρά τους, έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τον αναπτυξιακό τους ρόλο για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα θέματα της μείωσης της φορολόγησης των επιχειρήσεων, της διεύρυνσης της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλα προϊόντα (π.χ. στον καφέ), της καθιέρωσης ενός ακατάσχετου λογαριασμού ανά επιχείρηση, ο οποίος θα σχετίζεται αποκλειστικά με τη χρήση τερματικού μηχανήματος POS και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επίσης τέθηκαν επί τάπητος η καθιέρωση αφορολόγητου για έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση των φορολογουμένων, η αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ. Εναλλακτικά, προτάθηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ, για κύκλους εργασιών έως 30.000 ευρώ, ο επιτηδευματίας να τυγχάνει όμοιας μεταχείρισης όπως το φυσικό πρόσωπο - φορολογούμενος. Τέλος, αναφέρθηκαν στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους, ο συντελεστής του οποίου ανέρχεται σήμερα στο 100% επηρεάζοντας αρνητικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων -κάτι που ο Κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στο μέλλον, έως το 2023- καθώς και τη σταδιακή ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, ως κίνητρο για την τόνωση της απασχόλησης, αλλά και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ:
Καταθέτουμε την πρόταση που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία

Είχαμε ανοίξει διάπλατα το παράθυρο για μέτρα ελάφρυνσης ήδη από τη ΔΕΘ το 2018

Για το στίγμα που θα δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη". Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει αύριο μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια προοδευτική, αριστερή, εναλλακτική λύση "απέναντι στην αναπτυξιακή πολιτική της Ν.Δ.". "Η πρόταση που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή την οποία "έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία", αλλά και η Ευρώπη, καθώς συνδέεται με "την εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας". "Θα παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό πρόγραμμα στους Έλληνες πολίτες για να τους πείσουμε για το πόσο σημαντικό είναι να υλοποιηθεί", πρόσθεσε.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει για το 2020 "μια σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των βαρών για την κοινωνική πλειοψηφία". Εξάλλου, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ "είχε ανοίξει διάπλατα το παράθυρο για την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης ήδη από τη ΔΕΘ το 2018”.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Τρεις αλήθειες για τις αλχημείες με τους μετακλητούς

Με τρεις αλήθειες απάντησε στις "αλχημείες" της κυβέρνησης με τους μετακλητούς η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: "Στο γραφείο μου ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχα 12 μετακλητούς ο κ. Μητσοτάκης το 2014 στη θέση μου είχε 53 μετακλητούς που δεν καταγράφονταν". "Στα στοιχεία που παρουσίασε έχει συνυπολογίσει μετακλητούς και αποσπασμένους, ενώ οι αποσπασμένοι είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι", όπως και "τους μόνιμους υπαλλήλους του Μαξίμου".

"Βάσει του νόμου που έφερε ο κ. Γεραπετρίτης, αυτή τη στιγμή είναι 450 υπάλληλοι στην προεδρία του Πρωθυπουργού στην παρούσα κυβέρνηση, εκ των οποίων οι 120 είναι μετακλητοί". Απαντώντας στο επιχείρημα πως "κόπηκαν υπάλληλοι από όλα τα υπουργεία" ξεκαθάρισε πως "δεν κόπηκε κανένας υπάλληλος από πουθενά". Τόνισε επιπλέον ότι σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν καταγράφονταν οι μετακλητοί, παρά μόνο αποσπασματικά, κάτι που έγινε πρώτη φορά στην απογραφή δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. "Έτσι τότε φάνηκε ότι αυξάνει ο αριθμός αλλά είναι πλασματικό", σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL