Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κυβερνητική επίθεση στους αρχαιολόγους: / Κυβερνητική επίθεση στους αρχαιολόγους: "Είναι χειρότεροι από τους πολιτικούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική επίθεση στους αρχαιολόγους: / Κυβερνητική επίθεση στους αρχαιολόγους: "Είναι χειρότεροι από τους πολιτικούς"

Με επίθεση στους αρχαιολόγους που αντιδρούν στην αλλαγή του τρόπου κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης απάντησε χθες ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής αντιδρώντας στη σφοδρή κριτική που δέχεται πανταχόθεν. Την επίθεση συνεπικούρησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τον επιστημονικό κόσμο υπερασπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής συζητήθηκε ο διορισμός του πολιτευτή της Ν.Δ. Νίκου Ταχιάου στη θέση του προέδρου της Αττικό Μετρό και του Νίκου Κουρέτα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και Σωκράτης Βαρδάκης αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση των αρχαιολόγων που διαφωνούν με την απόφαση Μητσοτάκη να αποσπαστούν τα αρχαία από τον σταθμό του μετρό. «Ξέρετε, οι αρχαιολόγοι είναι χειρότεροι από τους πολιτικούς. Μπορείτε εδώ να μου φέρετε πολλές περιπτώσεις αρχαιολόγων που είναι εναντίον της λύσης που εμείς προτείνουμε. Μπορώ κι εγώ να σας φέρω την πλειοψηφία των πιο σοβαρών πανεπιστημιακών που λέει ακριβώς το αντίθετο» απάντησε ο Κ. Καραμανλής.

«Υπάρχει θέμα με τους αρχαιολόγους της Θεσσαλονίκης»!

«Υπάρχει ένα θέμα στη Θεσσαλονίκη με τους αρχαιολόγους, κακά τα ψέματα» συμφώνησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι οι αρχαιολόγοι στην Αθήνα έχουν «διαφορετική νοοτροπία» από τους αρχαιολόγους στη Θεσσαλονίκη! «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία. Η διαφορετική νοοτροπία αυτή λέει ‘μην αγγίξετε απολύτως τίποτα’. Εάν μείνουν τα αρχαία έτσι όπως είναι, δεν θα αναδειχθούν ποτέ» ισχυρίστηκε και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια λογική ότι δεν υπάρχει θέμα χρόνου, ότι ο χρόνος μετριέται σε αιώνες και κατόπιν τούτου η αρχαιολογική ανασκαφή μετριέται σε αιώνες. Δηλαδή, μπορούμε να το τραβήξουμε αυτό το πράγμα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης και των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Ν. Ταχιάος. «Οι αρχαιολόγοι έχουν έναν δικό τους τρόπο να βλέπουν τον χρόνο, ο οποίος είναι ανάλογος του τρόπου με τον οποίον βλέπει τον χρόνο ο κλήρος. Δηλαδή, ανάγεται στο απώτατο παρελθόν, βεβαίως όχι στην αιωνιότητα, όπως συνήθως κάνει η ιεραρχία, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένας χρόνος ο οποίος τραβάει πολύ πίσω. Εμείς πρέπει να τρέξουμε το έργο και αυτός είναι ο βασικότερος στόχος» είπε και σημείωσε ότι «με τους αρχαιολόγους πρέπει να βρούμε μια κοινή γλώσσα».

Ν. Φίλης: “Όχι κατάρες κατά των αρχαιολόγων”

«Δεν είναι πρωτότυπη η επιχειρηματολογία» αντέδρασε ο Νίκος Φίλης και ζήτησε «να αποφορτίσουμε τη συζήτησή μας από τέτοιες κατάρες εναντίον των αρχαιολόγων, των μισών ή όχι». Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι «επί σειρά ετών, θα έλεγα από συστάσεως του ελληνικού κράτους, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στο στόχαστρο ιδιοτελών συμφερόντων, μικρών ή μεγάλων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τους αρχαιολόγους: «Είναι μεγάλη τύχη για το ελληνικό κράτος ότι επί περίπου δύο αιώνες η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ειδικότερα η κοινότητα των αρχαιολόγων, άνθρωποι με μεγάλο κύρος επιστημονικό και υψηλή αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, ανεξαρτήτως πού ανήκαν πολιτικά, κατάφεραν να περισώσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και κυρίως να περισώσουν μια δυναμική, πολιτισμική και εθνική ταυτότητα για τη χώρα και είναι περίεργο η κυβέρνηση, η οποία σήμερα εμφανίζεται, να θέλει να δημιουργήσει ένα νέο εθνικό αφήγημα» τόνισε.

«Αυτή η κυβέρνηση, που ενόψει του 2021 εξαγγέλλει συζητήσεις και επιτροπές, να έρχεται τώρα και να ανοίγει μέτωπο κατά τρόπο που τη συνδέει με τις προσπάθειες μέσα στον χρόνο, ιδιοτελών συμφερόντων εναντίον της Αρχαιολογίας, να ανοίγει απέναντι μέτωπο στο έργο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στο εθνικό έργο της Εθνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» σχολίασε δεικτικά ο Ν. Φίλης, θυμίζοντας ότι «μαζί με τους αρχαιολόγους, τη μήνη ιδιοτελών συμφερόντων έχουν δεχθεί και οι οικολόγοι». «Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε λαϊκιστικά επιχειρήματα ότι προέχει το χρήμα του ελληνικού λαού και όχι οι ιδιοτροπίες των αρχαιολόγων. Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτόν τον λαϊκισμό» τόνισε ο βουλευτής.

Ο υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι «δεν κάνουμε επίθεση στους αρχαιολόγους, το αντίθετο», αλλά συνέχισε υποτιμώντας τους. «Οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι, στην ουσία, λυπάμαι που το λέω αυτό, βρίσκονται οι ίδιοι σε μια τεράστια αντιπαράθεση μεταξύ τους για πολύ βασικά ζητήματα, όπως αφορά, για παράδειγμα, στην ανασκαφή στην Αμφίπολη ή και το μετρό Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει μια στάση ενιαία των αρχαιολόγων, υπάρχουν πολλές» είπε.

Τα κόμματα

Ο υπουργός ανέφερε πως ο διευθυντής Έργου είπε ότι το μετρό πρέπει να κατασκευαστεί ενιαία και να υπάρξει απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου. Όμως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισήμανε ότι ο διευθυντής Έργου είναι στην ίδια θέση από το 2010 και σχολίασε: «Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε εγκαίνια, ο διευθυντής Έργου έλεγε άλλα και τώρα λέει άλλα. Είναι ένα βασικό ζητούμενο για έναν διευθυντή Έργου. Αυτός ο διευθυντής Έργου δεν είχε καταθέσει την άποψή του, τα προηγούμενα χρόνια εγγράφως, για να πει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι αυτό το έργο. Εάν δεν το είχε καταθέσει, υπάρχει θέμα με τον διευθυντή. Εάν το είχε καταθέσει, υπάρχει ένα άλλο ζήτημα».

Και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα επισήμανε ότι «στο ιταλικό μετρό, ακριβώς επειδή και εκείνοι ζουν στη Ρώμη, σε μια περιοχή όπου ό,τι και να κάνεις βρίσκεις αρχαία, δεν τα καταστρέφουν, απλά επανασχεδιάζουν τη διαδρομή του μετρό».

Ν. Ταχιάος: “Επικοινωνιακός διαχειριστής”

Κατά τη συζήτηση, ο Ν. Ταχιάος παρουσίασε ως προσόν του ότι «ξέρω πώς να χειριστώ την επικοινωνία ενός τέτοιου έργου, η οποία φτάνει μέχρι το επίπεδο του απλού θιγομένου» και προανήγγειλε επικοινωνιακή εκστρατεία της Αττικό Μετρό. «Δεν έχουμε ανάγκη επικοινωνιακής προώθησης του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης. Όχι. Διότι αυτή η λεγόμενη επικοινωνία, επικοινωνιακή θεώρηση, είναι μία προπαγάνδα. Έχουμε ανάγκη έργου το οποίο εντός προθεσμιών να υλοποιηθεί» αντέδρασε ο Ν. Φίλης και ξεκαθάρισε πως «αυτό που άκουσα από τον Ν. Ταχιάο με καταχρηστικό τρόπο, ότι είναι ειδικός στην επικοινωνιακή προώθηση των έργων, μου δημιουργεί πάρα πολλές κακές σκέψεις. Δεν θέλουμε επικεφαλής ενός έργου που να είναι ικανός στο να κοροϊδεύει τον κόσμο, διότι αυτό σημαίνει επικοινωνιακή προώθηση».

Τελικά, ο Ν. Ταχιάος «κατάφερε» να σπάσει την κοινοβουλευτική παράδοση τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίζουν προτεινόμενα πρόσωπα και να περιορίζονται στο παρόν. Για τον Ν. Ταχιάο θετική γνώμη εξέφρασαν 10 βουλευτές, αρνητική γνώμη 6 και “παρών” 3. Για τον Ν. Κουρέτα, θετική γνώμη εξέφρασαν 10 βουλευτές, αρνητική γνώμη 1 βουλευτής και “παρών” δήλωσαν 8 βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL