Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Το παρατεταμένο αδιέξοδο έφερε νέες δυσκολίες στο Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παρατεταμένο αδιέξοδο έφερε νέες δυσκολίες στο Κυπριακό

του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η πάροδος του χρόνου και το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό -δύο χρόνια χωρίς συνομιλίες- επιβεβαιώνει πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια ακόμη και από το σημείο που έχει μείνει στο Κραν Μοντανά. Οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν οδήγησαν σε κοινό αποτέλεσμα μεταξύ των ηγετών και αυτό δείχνει ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον του Κυπριακού.

Οι επικεντρωμένες συζητήσεις για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, όπως αυτές διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από την κ. Λουτ, θα πρέπει να συνεχίσουν. Η κ. Λουτ σημείωσε ότι «πρόκειται για συνεχιζόμενη προσπάθεια και οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν τη διαδικασία». Η δέσμευση αυτή αφήνει ανοιχτή την ελπίδα για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Επιβάλλεται να εξευρεθεί η κοινή βάση για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις και αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει ο γ.γ. του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, αλλά και από τις επαφές που θα έχει η κ. Λουτ με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Επιβάλλει ειλικρίνεια για αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι οποίες δεν θα ζημιώνουν είτε τη μια ή την άλλη κοινότητα, αλλά θα βοηθούν στη συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι προς όφελος όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Στις επόμενες τρεις εβδομάδες η κ. Λουτ θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα, μετά και από τις επαφές που θα έχει με τις εγγυήτριες δυνάμεις, κυρίως την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Βρετανία βρίσκεται σε πολιτική κρίση λόγω Brexit και φαίνεται να μην υπάρχει ενεργός εμπλοκή στην όλη διαδικασία. Εάν η κ. Λουτ πάρει ενθαρρυντικά μηνύματα από την Τουρκία και την Ελλάδα κι αν έχει πειστεί με εκείνα που άκουσε από τους δύο ηγέτες στις επτά συναντήσεις που είχε μαζί τους -εκτιμώντας ότι οι διαφορές τους μπορούν να γεφυρωθούν- τότε θα προτρέψει τον γ.γ. του ΟΗΕ να προχωρήσει σε τριμερή συνάντηση για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές συνομιλίες με προοπτικές λύσης. Διαφορετικά, εάν παραμείνει το παρατεταμένο αδιέξοδο, θα απομακρυνθούμε κι άλλο από τη λύση του Κυπριακού και θα βρεθούμε πιο κοντά στη διχοτόμηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL