Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Αποδόμηση της εμφάνισης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ / Η "ανάπτυξη για όλους" ήταν ανάπτυξη για τους λίγους και ισχυρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποδόμηση της εμφάνισης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ / Η "ανάπτυξη για όλους" ήταν ανάπτυξη για τους λίγους και ισχυρούς

Ανάπτυξη για λίγους, ακύρωση ελαφρύνσεων, μέτρα χωρίς κοστολόγηση, μείωση πλεονασμάτων στις ελληνικές καλένδες, εξαγγελίες πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και υποστολή των λαβάρων του... μακεδονομαχικού αγώνα είναι οι άξονες στους οποίους κινήθηκε η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

"Ο πρωθυπουργός της χώρας μάς διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα ‘ανάπτυξη για όλους’ στην πράξη μεταφράζεται σε ‘ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς’" ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. "Φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, άνεργοι, αγρότες και πολλοί άλλοι δεν άκουσαν τίποτα συγκεκριμένο που να τους αφορά", προσθέτει η Κουμουνδούρου.

“Ο Κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων”

Στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό "να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε". "Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του ‘τεχνοκράτη’ πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον", σχολίασε δηκτικά η Κουμουνδούρου για τη μη απάντηση στο ζήτημα του κόστους των μέτρων στα οποία αναφέρθηκε.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι έπειτα από δυόμισι ώρες συνέντευξης, ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών.

Η κωλοτούμπα στο “Μακεδονικό”

“Η Ν.Δ. είχε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες το προηγούμενο διάστημα, αλλά με την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του", ανέφερε στον Real FM ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης.

"Ακούσαμε ελάχιστα για τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και για τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ούτε κουβέντα για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για μια τεράστια ‘κωλοτούμπα’ της κυβέρνησης Ν.Δ. για να μην θορυβήσουν το ακροδεξιό τους ακροατήριο" σημείωσε. Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη υπογράμμιζε πως δεν θύμισε ούτε "τεχνοκράτη" ούτε "φλογερό μακεδονομάχο".

Χωρίς εκπλήξεις

"Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν έδωσε “ειδήσεις”. Κινήθηκε σε αυτά που, λίγο - πολύ, γνωρίζαμε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, χωρίς εκπλήξεις, παρότι σε ορισμένους τομείς φάνηκε, κατά τη γνώμη μου, μια αρνητική προσέγγιση σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα" ανέφερε ο γραμματέας τουν ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως επισήμανε ο Π. Σκουρλέτης, εκεί που ο κ. Μητσοτάκης μιλά με μια σχετική άνεση και δεν ξεδιπλώνει τις δικές του απόψεις, αλλά αναφέρεται σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, "ουσιαστικά βαδίζει στον δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση".

"Τρώει από τα έτοιμα"

Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι επιβεβαιώθηκε πως ο πρωθυπουργός "τρώει από τα έτοιμα" της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως σημείωσε στη συνέντευξή του στην “Εφ.Συν.” ο Αλ. Τσίπρας.

"Είπε ότι αυτός μείωσε τον ΕΝΦΙΑ που μειώθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018. Είπε ότι αυτός -ως άλλος ταχυδακτυλουργός- μείωσε την ανεργία τον Αύγουστο, ενώ εδώ και τρία χρόνια η Εργάνη καταγράφει άνοδο της απασχόλησης και μείωση της αδήλωτης / υποδηλωμένης εργασίας. Είπε ότι αυτός έκανε τις 120 δόσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι αυτός μειώνει τη φορολογία στις επιχειρήσεις που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2019 κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο έως το 25%" ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Μείωση πλεονασμάτων, ίσως, στο μέλλον

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραπομπή της μείωσης των πλεονασμάτων στο... εγγύς μέλλον, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση του στόχου στο 2,5%.

"Η δική μας κυβέρνηση έδωσε όλο το υπερπλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Η δική μας κυβέρνηση διαπραγματευόταν τέσσερα χρόνια με τους θεσμούς και ακύρωσε επώδυνα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ, όπως η μείωση των συντάξεων και η κατάργηση του αφορολόγητου. Και τώρα ο Κ. Μητσοτάκης σε τέσσερις ημέρες κατάφερε να απεμπολήσει και τη δυνατότητα μείωσης των πλεονασμάτων" ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης.

"Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα Μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" τονίζει η Κουμουνδούρου.

Επιδίωξη Μητσοτάκη να συνδεθούν πλεονάσματα και νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις

"Ήταν συμφωνημένο μέτρο και το είχαν αποδεχτεί" σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στους θεσμούς, κάτι που είχε προσπαθήσει να διαψεύσει την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Στ. Πέτσας απαντώντας στον Αλ. Χαρίτση υποστήριξε ότι το σχέδιο ονομαστικής μείωσης του στόχου από 3,5% στο 2,5% δεν το γνώριζαν οι Ευρωπαίοι.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει τα λεφτά στις τράπεζες. "Θέλει να συνδέσει τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με μεταρρυθμίσεις όπως τις αντιλαμβάνεται εκείνος", πρόσθεσε και τόνισε πως είναι το “παράθυρο” να γίνουν πράξη μια σειρά μεταρρυθμίσεις ακραίως νεοφιλελεύθερες, λογικής ΔΝΤ.

"Ήδη κάποιες από αυτές τις έχουμε δει. Στα εργασιακά πρόκειται περί ‘Αρμαγεδδών’ αυτά που έχουν γίνει. Η διευκόλυνση των απολύσεων, η ομηρεία για τους εργολαβικούς εργαζόμενους", σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης.

Ένα κομμάτι της αλήθειας πήρε αναβολή για τον προϋπολογισμό

Μιλώντας στο Κόκκινο ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αποδομεί όσα έλεγε προεκλογικά για πολλές και καλές δουλειές. "Στα εργασιακά ανοίγει ένα παράθυρο γκρίζας διαχείρισης" είπε. "Όσο περνούν οι εβδομάδες, ο κόσμος μπορεί να αντιπαραβάλει τον δικό μας σχεδιασμό με αυτόν της Ν.Δ." σημείωσε τονίζοντας ότι "η Ν.Δ. είναι κολλημένη σε συνταγές οι οποίες συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας".

Επεσήμανε δε την έλλειψη αναφοράς στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και το έτοιμο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, δύο εργαλεία που μπορούν να λύσουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL