Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ομολογίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομολογίες

Όλοι θυμούνται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα πως «αντάλλαξε» τη Μακεδονία με τη μη μείωση των συντάξεων, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήρθε σε συναλλαγή με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους εις βάρος των εθνικών συμφερόντων για να κερδοσκοπήσει πολιτικά.

Τα στελέχη της Ν.Δ. χαρακτήριζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών από «προδοτική» έως (στην πιο ήπια διατύπωση) «εθνικά επιζήμια». Αυτό ήταν το δείγμα του πλεονάζοντος εθνικιστικού λαϊκισμού της Ν.Δ. Έβλεπε την εξουσία να έρχεται και χάιδευε τα αυτιά του λαού.

Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. ομολογεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η χώρα έχει μια συμβατική δέσμευση απέναντι σε μια άλλη χώρα. Απέναντι σε αυτή την άλλη χώρα που έχει μια συμβατική δέσμευση οφείλει να τηρήσει η Ελλάδα, απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, τις συμβατικές της δεσμεύσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που ομολόγησε πως «αν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια. Αυτό, αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν».

Στη διαχείριση του προσφυγικού η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολουθεί την ίδια πολιτική με εκείνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: μετακινεί στο εσωτερικό πρόσφυγες και μετανάστες όταν προκύπτει ανάγκη αποσυμφόρησης των hotspots στα νησιά. Το πρόβλημα είναι «γεωπολιτικό» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Το μόνο «δικό της» σημείο πολιτικής είναι η πρόθεση κατάργησης της δευτεροβάθμιας επιτροπής για τα αιτήματα ασύλου -πρόθεση που, αν υλοποιηθεί, θα προκαλέσει την καταδίκη της χώρας.

Για το Ελληνικό προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης και ο Άδ. Γεωργιάδης υπόσχονταν πως, μόλις γίνουν κυβέρνηση, «σε μία εβδομάδα θα μπουν μπουλντόζες και θα ξεκινήσουν τα έργα». Πέρασαν μήνες και εβδομάδες, αλλά μπουλντόζες δεν μπήκαν. Την Κυριακή στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι το Ελληνικό «είναι πολύ πιο σύνθετο απ’ ό,τι νομίζαμε».

Στην οικονομία «πέταξε» στο 2021 τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν την έβαλε καν στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων με Γερμανία και Γαλλία. Και φυσικά αγνόησε μέτρα άμεσης ανακούφισης, όπως τη μείωση της προκαταβολής φόρου, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος το 2020.

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» για τη Ν.Δ. είναι η αποδοχή της πολιτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως βάση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά με «κερασάκι στην τούρτα» δεξιές πολιτικές ή δεξιές ρητορικές.

Η έμπρακτη ομολογία της Ν.Δ. ότι η πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτελεσματική και ρεαλιστική θα οδηγήσει στη διάψευση των προσδοκιών. Και τότε το μόνο που θα της έχει απομείνει θα είναι η επικοινωνιακή ισχύς των ιδιωτικών ΜΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL