Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΔΕΘ και υποκινούμενο μίσος

EUROKINISSI

Αρκετή συζήτηση έγινε για την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ένα παρεμπίπτον ζήτημα ίσως πρέπει να συζητηθεί περισσότερο. Δεν υπήρξε σοβαρή κινητοποίηση «μακεδονομάχων», δεν έπεσαν δακρυγόνα ούτε σημειώθηκαν επεισόδια.

Επομένως συμβαίνει ένα από τα εξής: Ή όλοι αυτοί που συνέρρεαν μέχρι πέρσι στα συλλαλητήρια νιώθουν τώρα ασφαλείς και εθνικά υπερήφανοι. Ή το ουσιαστικό κίνητρο εκείνων των αξιομνημόνευτων κινητοποιήσεων δεν ήταν στην πραγματικότητα «εθνικό» αλλά καθαρά μικροπολιτικό.

Με δεδομένη την ολοφάνερη αναπροσαρμογή της νέας κυβέρνησης στο θέμα των Πρεσπών, είναι προφανές ότι συμβαίνει το δεύτερο. Και η πραγματικότητα είναι ότι όλος αυτός ο χαμός για το μακεδονικό υποκινήθηκε ανοιχτά από την Ν.Δ., με τη συμβολή των καναλιών και των ιστοσελίδων που την υποστηρίζουν και που έχουν μια θαυμαστή δύναμη να εξάπτουν το μίσος στον κόσμο.

Και αυτό θα ήταν απλή ακαδημαϊκή ανάλυση αν στο πλαίσιο εκείνων των κινητοποιήσεων για το μακεδονικό δεν είχαν γίνει επιθέσεις σε ανθρώπους, κτήρια και μνημεία, δεν είχαν μπει φωτιές όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, δεν είχαν στοχοποιηθεί βουλευτές και γραφεία πολιτικών κομμάτων, δεν είχε εξαπολυθεί μια πρωτοφανής διχαστική ρητορική. Και αν ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε κάνει, επανειλημμένα, δηλώσεις που αποτελούσαν ανοιχτή παρακίνηση πολιτών σε βία.

Τώρα βέβαια έχει επιστρέψει η κανονικότητα. Ο κόσμος που υπό άλλες συνθήκες θα έτρεχε στα «πατριωτικά» συλλαλητήρια ξέρει υποσυνείδητα ότι χωρίς τη στήριξη των ΜΜΕ δεν αξίζει τον κόπο.

Αλλά για όλους αυτούς που προσπάθησαν να υποκινήσουν εμφύλιο μίσος, μόνο και μόνο για να επανέλθουν στην εξουσία και να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, υπάρχει τεράστιο θέμα ηθικής ευθύνης.
 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο