Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Π. Σκουρλέτης: Ο κ. Μητσοτάκης κάνει το μάγκα με τις πλάτες του Τσίπρα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Ο κ. Μητσοτάκης κάνει το μάγκα με τις πλάτες του Τσίπρα (Video)

«Εκεί που μιλά με μια σχετική άνεση είναι όταν βαδίζει στον δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ήταν μέτρο ψηφισμένο και υλοποιημένο ή για την άρση των capital controls. Το μέτρο θα είχε γίνει προεκλογικά αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν επέτρεψε την εφαρμογή του για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

Ενώ δηλαδή ήταν κάτι συμφωνημένο, εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Στουρνάρας πολιτικά είπε ότι δεν είναι σωστό να το κάνουμε αλλά να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Επίσης η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν μέτρο συμφωνημένο επανέλαβε πολλές φορές, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα πραγματοποιούνταν με την γνωστή ρύθμιση του 2.5% (ενώ θα παρέμενε ονομαστικός στόχος το 3.5%) αλλά θα γινόταν πραγματικότητα με την δημιουργία του κατεπιστευτικού λογαριασμού που δέσμευε ένα ποσό από το μαξιλαράκι για να καλυφθεί το 1.5% Θα παίρναμε δηλαδή από τα χρήματα που είχε προκαταβάλει ο ελληνικός λαός τα οποία παρείχαν αξιοπιστία, έδωσαν την δυνατότητα να βγούμε στις αγορές για να έρχεται να κάνει το μάγκα ο κ. Μητσοτάκης και να μιλά με τις πλάτες του Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποιεί αυτό το κεκτημένο γιατί θέλει να δώσει τα λεφτά στις τράπεζες όπως είχε πει προεκλογικά ο Μ. Παπαδημητρίου ανέφερε σχετικά ο Πάνος Σκουρλέτης για να καταλήξει λέγοντας:

«Όποιο μέτρο εξήγγειλε σε θετική κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης «πατάει» στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Αρμαγεδών της ΝΔ στα εργασιακά»

Συνεχίζοντας, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αρμαγεδών της ΝΔ στα εργασιακά. Όπως είπε, «στο ξεκίνημα της κυβερνητικής θητείας είχαμε την πιο απαράδεκτη κοινοβουλευτική πρακτική με τροπολογίες που ήρθαν στο παρά πέντε».

Ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ψευδή τα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις που επικαλείται ο υπουργός Εργασίας. «Ο κ. Βρούτσης είναι μετρ του να λέει πράγματα που δεν ευσταθούν και να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο όπως αυτά τα ακραίως αντεργατικά μέτρα τα οποία τα παρουσίασε ως την άνοιξη του κόσμου της εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο και μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά που αποκαλύφθηκε από την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη. «Ουσιαστικά ανήγγειλε το χτίσιμο όλων των αιγιαλών. Πρόκειται για μία πολιτική που από το 2001 κανείς δεν είχε τολμήσει να βάλει μπρος, πρόκειται  την καταστροφή του περιβάλλοντος της Ελλάδας, στο όνομα μιας υπονομευμένης ανάπτυξης» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός επαναφέρει το θέμα της εκτροπής του Αχελώου που έχει βγάλει παράνομη το ΣτΕ, ενώ μιλάει και για νέα εξόρυξη χρυσού στη Θράκη.

«Να παγιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία με όσο το δυνατόν πιο ισχυρή φωνή»

Ο Πάνους Σκουρλέτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, κάτι που δε γίνεται στα άλλα κόμματα που «λειτουργούν με κλειστά συστήματα, αδιαφανή και μέσω πολύ κλειστών συστημάτων».

«Θέλουμε να κάνουμε με έναν συντεταγμένο τρόπο, βήματα που να αφορούν την ριζική ανασυγκρότηση του κόμματος με σκοπό να είναι πιο ζωντανό, πιο παρών, στους μαζικούς χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπεδωθεί ως ο δεύτερος πόλος του μεταμνημονιακού διπολικού συστήματος, με τα δικά του χαρακτηριστικά, κατά συνέπεια πρέπει, συνεχίζοντας αυτήν την κατεύθυνση, να γειωθεί μέσα στην κοινωνία όσο το δυνατόν πιο ισχυρή φωνή» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Σήμερα έχοντας διευρύνει τα όρια της αριστερής παράταξης, αποτελεί μία σύγχρονη εκδοχή μιας αριστερής πολιτικής δύναμης που εκ των πραγμάτων εκφράζει σχεδόν το σύνολο του προοδευτικού χώρου».

Συντάκτης: avgi.gr

Αναλυτικά σημεία της συνέντευξης:

Πολιτική καταστροφής του περιβάλλοντος

«Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά ανήγγειλε το χτίσιμο όλων των αιγιαλών. Πρόκειται για μία πολιτική που από το 2001 κανείς δεν είχε τολμήσει να βάλει μπροστά. Πρόκειται για την καταστροφή του περιβάλλοντος στην Ελλάδα στο όνομα μιας υπονομευμένης ανάπτυξης. Δεύτερο, επαναφέρει το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Το έχει βγάλει παράνομο το ΣτΕ και είναι καταστροφικό. Τρίτο και χειρότερο. Μιλάει για νέα εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Καταστροφή του περιβάλλοντος».  

Σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας η κυβέρνηση βαδίζει στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν έδωσε “ειδήσεις”. Κινήθηκε σε αυτά που, λίγο – πολύ, γνωρίζαμε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, χωρίς εκπλήξεις, παρ’ ότι σε ορισμένους τομείς         φάνηκε, κατά τη γνώμη μου, μια αρνητική προσέγγιση σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα». […] «Εκεί που ο κ. Μητσοτάκης μιλά με μια σχετική άνεση και δεν ξεδιπλώνει τις δικές του απόψεις, αλλά αναφέρεται σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, ουσιαστικά βαδίζει στο δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΝΦΙΑ, κάτι ψηφισμένο, δρομολογημένο, στο οποίο ήρθε κάτι να προσθέσει». […] «Η άρση των capital controls  ήταν κάτι συμφωνημένο και ο κ. Στουρνάρας είπε προεκλογικά ότι δεν ήταν σωστό να το κάνουμε και να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Θεωρώ ότι ήταν άλλη μια κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας από τον κ. Στουρνάρα, που ούτως ή άλλως σε όλη του τη θητεία ως ο μεγάλος τραπεζίτης, πολλές φορές μιλάει ως πολιτικό πρόσωπο συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης».

Θέλουν να συνδέσουν με αρνητικές μεταρρυθμίσεις τον στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων

 «Εκεί που έχουμε πραγματικά μια  αλλαγή σε σχέση με την προεκλογική ρητορική είναι το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων». […] «Ήταν κάτι που και στις προγραμματικές του δηλώσεις το έθετε μετ’ επιτάσεως και σε έναν ορατό ορίζοντα. Τώρα όλα αυτά μπαίνουν κάτω από έναν αστερίσκο». […] Είχαμε συμφωνήσει για τη μείωση «με τη γνωστή ρύθμιση  του 2,5%. Θα παρέμενε ο ονομαστικός στόχος του 3,5%, αλλά η μείωση θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα από τη δημιουργία αυτού του  καταπιστευτικού λογαριασμού, του ενδιάμεσου λογαριασμού, ο οποίος δέσμευε ένα ποσό από το γνωστό “μαξιλαράκι”, το οποίο θα χρησιμοποιούσαμε για να καλύψουμε το 1% μέχρι και το ‘22     ». […] «Θα παίρναμε από τα χρήματα που τα έχει προκαταβάλει ο ελληνικός λαός, τα οποία παρείχαν αξιοπιστία, έδωσαν τη δυνατότητα να δανειστεί αυτή η χώρα από τις αγορές, για να έρχεται να κάνει τον μάγκα ο κ. Μητσοτάκης και να μιλάει με τις πλάτες του Τσίπρα». […] «Ήταν συμφωνημένο μέτρο και το είχαν αποδεχτεί. Διότι, επαναλαμβάνω, δεν θα υπήρχε η ονομαστική μείωση του 3,5%, υπήρχε όμως η συμφωνία το 1% από αυτό να καλυφθεί από τα χρήματα που υπήρχαν στην άκρη. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτό το κεκτημένο δεν το αξιοποιεί ο κ. Μητσοτάκης διότι θέλει να δώσει τα λεφτά στις τράπεζες. […] «Και το κυριότερο απ΄ όλα είναι ότι θέλει να συνδέσει τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με μεταρρυθμίσεις όπως τις αντιλαμβάνεται εκείνος. Εδώ νομίζω ότι είναι το “παράθυρο” να γίνουν πράξη μια σειρά μεταρρυθμίσεις ακραίως νεοφιλελεύθερες λογικής ΔΝΤ. Ήδη κάποιες από αυτές τις έχουμε δει. Στα εργασιακά πρόκειται περί “Αρμαγεδδών” αυτά που έχουν γίνει. Η διευκόλυνση των απολύσεων, η ομηρία για τους εργολαβικούς εργαζόμενους».

Πίσω από τα πρόσωπα στοχεύουν την Αριστερά

«Είναι φανερό. Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει ένα μιντιακό και πολιτικό σύστημα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να τον περιορίσει, να πετύχει την στρατηγική του ήττα, θα το επιχειρήσει και μετά. Έτσι μπορούν να εξηγηθούν όλες αυτές οι επιθέσεις και οι προσωπικές αναφορές. Και ξέρετε, η στοχοποίηση ορισμένων προσώπων ουσιαστικά δεν βλέπει μόνο το πρόσωπο, αλλά πίσω από αυτό συνολικά την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τους ενοχλεί. Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ».  

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων εκφράζει σχεδόν το σύνολο του προοδευτικού κόσμου

«Θέλουμε να κάνουμε, με έναν συντεταγμένο τρόπο, μερικά βήματα που αφορούν την ριζική ανασυγκρότηση του Κόμματός μας, με σκοπό να είναι πιο ζωντανό και με μεγαλύτερη παρουσία, πρώτα απ’ όλα στους μαζικούς χώρους. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, πράγματι, εμπεδωθεί ως ο δεύτερος πόλος του μεταμνημονιακού διπολικού συστήματος  , με τα δικά του χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια, συνεχίζοντας σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να γειωθεί μέσα στην κοινωνία με όσο τον δυνατόν πιο διακριτό τρόπο και με ισχυρή φωνή. Από το ’10 - με σταθμούς το ’12 και το ’15 - ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε  να “διαβάσει” σωστά την κρίση, να εκφράσει έναν κόσμο ευρύτερο από αυτούς που αναφέρονται στον κόσμο της Αριστεράς και σήμερα, έχοντας διευρύνει τα όρια της αριστερής παράταξης, αποτελεί μιας σύγχρονη εκδοχή μιας αριστερής πολιτικής δύναμης που εκ των πραγμάτων, όπως αποδείχτηκε από την ίδια τη ζωή, εκφράζει σχεδόν το σύνολο σχεδόν του προοδευτικού κόσμου». […] «Εμείς, από το έδαφος της Αριστεράς, μιας δημοκρατικής, μαζικής Αριστεράς της εποχής μας, θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία και θεωρώ ότι αυτό θα έχει ανταπόκριση». […] «Η αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά και το περιεχόμενο της πολιτικής σχέσης που έχει ένας άνθρωπος, ο οποίος επιλέγει να οργανωθεί κάπου, δεν μπορεί να υποκατασταθεί μόνο από τις νέες τεχνολογίες».

Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει τι θέλει

«Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, όπως υφίσταται τελικά, βεβαίως μας αφορά ως όμορος χώρος, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει – κι αυτό δεν το λέμε μόνο τώρα, το λέγαμε και προεκλογικά – τι θέλει να κάνει».

Λάθος να προσεγγίζεται η ασφάλεια με υπερβολές για πολιτικούς λόγους

«Στοχευμένες επιχειρήσεις στα Εξάρχεια είχε κάνει η αστυνομία και το προηγούμενο διάστημα. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αστυνομίας επί υπουργίας Τόσκα, ήταν η εξάρθρωση ενός πολύ μεγάλου κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια». […] «Οι υπερβολές, η προσπάθεια, για πολιτικούς λόγους, να προσεγγίσεις τα θέματα της ασφάλειας και να ερμηνεύσεις διάφορες καταστάσεις είναι σε λάθος κατεύθυνση. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι αυτά που βλέπουμε έχουν περισσότερο να κάνουν με μια δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων παρά με την ουσία του ζητήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL