Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Ανάπτυξη για λίγους ενάντια στο περιβάλλον και εργασιακός μεσαίωνας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Ανάπτυξη για λίγους ενάντια στο περιβάλλον και εργασιακός μεσαίωνας (Video)

Το λογικό παράδοξο χιλιοπαιγμένο σενάριο της «καμένης γης» πρόβαλε ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας, παρά το μαξιλάρι των 37 δις. που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ επιχείρησε να πείσει ότι όλοι οι θετικοί δείκτες της οικονομίας  οφείλονται στους δύο τελευταίους μήνες της δικής του διακυβέρνησης.

Υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία διότι δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τη διαφαινόμενη διεθνή ύφεση και διαβεβαίωσε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Αποσύνδεσε την αναθεώρηση του Συντάγματος από τον εκλογικό νόμο. Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την απλή αναλογική υποστηρίζοντας ότι είναι  καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει για το αν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας και μετέθεσε την απάντηση για τρεις μήνες μετά. Δεν παρέλειψε όμως να πει ότι με την συνταγματική αναθεώρηση θα επιτραπεί η εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

"Ανάπτυξη για λίγους ενάντια στο περιβάλλον"

"Μετα την ΔΕΘ αποκαλύφθηκε το αντιπεριβαλλοντικό πρόσωπο της κυβερνησης: Κτίσιμο αιγιαλών κ´καταπάτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου, αποδοχή απαιτήσεων της Eldorado Gold, νέα εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Ανάπτυξη για λίγους ενάντια στο περιβάλλον" σχολίασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στο twitter.

https://twitter.com/pskourl/status/1170690674070609921?ref_src=twsrc^tfw

Από την "προδοτική συμφωνία" στην αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για την κωλοτούμπα στην Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε ότι μιλούσε και προεκλογικά για «εθνικά επιζήμια συμφωνία» εννοώντας ξεχνώντας τα περί «προδοτικής» συμφωνίας που η Ν.Δ. θα προσπαθούσε να αλλάξει. Χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι θα αποπληρωθούν τα ακριβά δάνεια προς τα ΔΝΤ όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία.

Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

Κανένα επίδομα δεν καταργείται είπε μεταξύ άλλων ενώ ειδικότερα για τα εργασιακά υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ των «ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» μάλιστα πρόσθεσε ότι το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει καμία συμμετοχή του κράτους.  

Με ένα εντελώς ασύμβατο ως προς αυτό το παραπάνω τρόπο ταυτόχρονα υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας «ενάντια σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Ενώ από 1η Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Μια δεύτερη θεαματική κωλοτούμπα σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ για το θέμα του κανόνα προσλήψεων αποχωρήσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει να είναι 1:1 έναντι του 1:5 που ήθελε προεκλογικά τουλάχιστον να επαναφέρει η Ν.Δ.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης χαιρέτισε την θετική αυτή εξέλιξη ως μια «καλοδεχούμενη κωλοτούμπα».

"Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ο Κυρ. Μητσοτάκης για να μην δεσμευθεί για τον κανόνα 1:1 στο Δημόσιο"

"Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1 στις προσλήψεις του δημοσίου και ειδικά ως προς τις αναγκαίες προσλήψεις για την Παιδεία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα", τονίζει με δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Οι 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αφορούν το 2019», διευκρινίζει η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, "και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να τις ολοκληρώσει.

Οι 10500 προσλήψεις της γενικής εκπαίδευσης αφορούν τα έτη 2020 και 2021, στη βάση του κανόνα 1:1 και του πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άλλες προτεραιότητες που δεν τις ομολογεί και κυρίως δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προλήψεων τα επόμενα χρόνια".

"Ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του νόμου για την δήλωση των υπερωριών"

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να γνωρίζει ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους» τονίζει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου και εξηγεί ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου για την δήλωση των υπερωριών καθώς και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

«Προανήγγειλε ότι θα καταργήσει το νόμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη δήλωση των υπερωριών. Με το νόμο αυτό ξεκίνησε να ρυθμίζεται ένα μαύρο τοπίο της ελληνικής αγοράς εργασίας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται. Χαρακτηριστικό πεδίο όπου βοήθησε ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ο χώρος των τραπεζών όπου μετά από πολλά χρόνια αυθαιρεσίας άρχισαν να τηρούνται τα ωράρια των εργαζομένων και επέστρεφαν σπίτι τους στην ώρα τους ή πληρώνονταν όπως ορθώς ο νόμος ορίζει τις υπερωρίες τους»

«Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018. Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται.»

«Άρα οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις παύουν να έχουν σημασία ( αφού μια επιχείρηση θα μπορεί να θεσπίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας) και τούτο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα μισθολογικές αυξήσεις. Όπως εξάλλου συνέβαινε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όπου εντός μνημονίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήργησαν αυτή την αρχή και οι μισθοί συμπιέστηκαν προς τα κάτω. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα ζητούσε επιμόνως το μέτρο που εξήγγειλε χθες ο κ Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά .»

ΣΥΡΙΖΑ: Να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Επίσης», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε -για μια ακόμα φορά- τη μείωση των πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον. Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του «τεχνοκράτη» πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL