Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μόνη η Ν.Δ. υπερψήφισε τις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής / "Όχι" της αντιπολίτευσης στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνη η Ν.Δ. υπερψήφισε τις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής / "Όχι" της αντιπολίτευσης στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Την αντίθεσή της στη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας εξέφρασε η αντιπολίτευση και στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής όπου συζητήθηκε η προσαρμογή του Κανονισμού στη διαδικασία επιλογής του διοικητή της αρχής.

Μόνο η Ν.Δ. υπερψήφισε τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής κατά την χθεσινή συζήτηση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ψήφισαν παρών και το ΚΚΕ καταψήφισε. Οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μέσω της οποίας καταργήθηκαν οι ελεγκτικές αρχές του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων κι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε συμφωνήσει με την σύσταση της αρχής, αλλά είχε διαφωνήσει με τη διαδικασία επιλογής του διοικητή της.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Παράλληλα, προτείνονται αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής ώστε να διευρυνθεί η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και η Ν.Δ. να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία στο όργανο.

Σύμφωνα με την πρόταση, στη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων θα συμμετέχει πλέον και η πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Μέχρι σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συμμετείχε ίσος αριθμός βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης κι οι διχογνωμίες επιλύονταν με αξιοποίηση της δυνατότητας του προέδρου της Βουλής για διπλή ψήφο.

Κατέθεσαν δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων;

Στοιχεία για την τήρηση ή μη της υποχρέωσης των υπουργών και των δημόσιων λειτουργών που διορίζονται από την κυβέρνηση να καταθέσουν δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων ζητούν από τον πρωθυπουργό τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός και Γιώτα Πούλου υπενθυμίζουν ότι οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς κι οι επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών και δημόσιων οργανισμών υποχρεούνται εντός ενός μήνα από τον διορισμό τους να υποβάλλουν δήλωση για οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων των ιδίων ή των συζύγων ή συντρόφων τους.

Οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πόσοι και ποιοι υπέβαλαν τη σχετική δήλωση και τι μέτρα έχει λάβει για όσους δεν τήρησαν την υποχρέωση αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL