Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Νίκος Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ / Νίκος Παππάς: Το άνοιγμα εγγυάται την αριστερή μας φυσιογνωμία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ / Νίκος Παππάς: Το άνοιγμα εγγυάται την αριστερή μας φυσιογνωμία

Για την αναγκαία τομή μέσα από τη συνέχιση της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στη "Α" της Κυριακής ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς, επισημαίνοντας πως η επιλογή του ανοίγματος στην κοινωνία αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν υφίστανται διαφορετικές απόψεις. Πρόκειται για μια στρατηγική που συσπειρώνει τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ", λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως κίνδυνος «πασοκοποίησης» υπάρχει όσο το κόμμα δεν ανοίγεται στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, θέτοντας ως ζητούμενο την κινητοποίηση και συμμετοχή των νέων.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι ο Κ. Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια του Αν. Σαμαρά όσον αφορά στα πλεονάσματα, ενώ εκτιμά ότι με την κατάθεση του προϋπολογισμού θα καταρρεύσει το αφήγημα του πρωθυπουργού για την οικονομία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

* Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται πως η διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε ράγες. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι προτεραιότητες σε αυτή την κατεύθυνση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μια νέα εποχή. Ο μετασχηματισμός του σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, η οποία θα ενσωματώσει και θα στρατεύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που επιλέγουν το κόμμα κατ’ επανάληψη στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 ώς σήμερα, είναι μια αναγκαία τομή μέσα στη συνέχεια της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος προς το συνέδριό μας θα είναι ένας δρόμος που περνά, στην κυριολεξία, μέσα από την κοινωνία. Καλούμαστε να επιλύσουμε το ιστορικό παράδοξο. Το ότι έχουμε κάποιες λίγες χιλιάδες εγγεγραμμένη μέλη όταν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μάς εμπιστεύονται περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες.

Η κεντρική προτεραιότητα λοιπόν είναι να ενισχύσουμε την παρουσία του κόμματος σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Από την Αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα μέχρι τις επιστημονικές ενώσεις και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα. Από την κοινωνία των πολιτών μέχρι όλα τα εναλλακτικά κινήματα. Θα ήταν αδιανόητο να επιχειρήσουμε όσα προανέφερα χωρίς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Εκεί οφείλουμε όχι απλώς να κάνουμε αυτά που έχει κάνει η Αριστερά στη Βρετανία, στην Ισπανία και στην Αμερική, αλλά να πρωτοπορήσουμε.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκφράζουν σε καθημερινή βάση και δημόσια την υποστήριξή τους στην παράταξή μας διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένας αυτονόητος στόχος, ένα βασικό καθήκον να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς συμμέτοχους, κοινωνούς και διαμορφωτές της νέας μας πορείας. Δώσαμε τη μάχη των εκλογών. Είμαι βέβαιος ότι όλοι συναντηθήκαμε με ανθρώπους που δεν είναι οργανωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν τη μάχη μαζί μας. Οργανωμένα και συντεταγμένα. Αυτούς τους ανθρώπους δεν δικαιούμαστε να τους αγνοούμε. Πρέπει το μήνυμά μας να πάει σε ολόκληρη τη χώρα.

Ως κυβερνητικά στελέχη, βρεθήκαμε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, άλλοτε για στοχευμένες επισκέψεις, άλλοτε με αφορμή τα αναπτυξιακά συνέδρια. Γνωρίζουμε τον κόσμο και μας γνωρίζει. Έχουμε συναντήσει, χωρίς υπερβολή, πάνω από δύο χιλιάδες φορείς σε όλη την επικράτεια. Παντού υπάρχει κόσμος έτοιμος να συμβάλει. Θα είναι ιστορικό λάθος να τον αγνοήσουμε.

Τελευταίο, αλλά μάλλον το σημαντικότερο, είναι ότι η ανασυγκρότηση της Νεολαίας μας θα παίξει κεντρικό ρόλο. Μην παραβλέπουμε ότι η νέα γενιά εμπιστεύτηκε και στις πρόσφατες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι βέβαιος ότι θα εκπλαγούμε από τις δυνατότητες και τη διάθεση για προσφορά που θα συναντήσουμε. Αρκεί να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, είτε σε πράξεις είτε σε παραλείψεις.

* Ο στόχος της αντιστοίχισης του κόμματος με την εκλογική του επιρροή προϋποθέτει τη μετατόπιση προς το Κέντρο; Υπάρχει ο κίνδυνος "πασοκοποίησης";

Στόχος μας είναι η αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Με όρους τομής και συνέχειας. Το άνοιγμά του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αριστερής και προοδευτικής του φυσιογνωμίας. Κόμματα με πλατιές οργανωμένες βάσεις, οι οποίες είναι σε θέση να μεταφέρουν μηνύματα στην ηγεσία μέσα από τη δημοκρατική τους λειτουργία, είναι αυτά που μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερή αριστερή προοδευτική πορεία. Το παράδειγμα της εισροής νέων μελών στους Εργατικούς της Βρετανίας είναι χαρακτηριστικό.

Τα κακά του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η μαζικότητα και η λαϊκότητά του. Θα ήταν τρέλα να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Τα κακά ήταν η ανάπτυξη κλειστών συστημάτων εξουσίας και η δεξιά στροφή του. Και τα δύο συνέβησαν όταν έπαψε να είναι ένας ζωντανός οργανισμός με δημοκρατική λειτουργία. Άρα, κίνδυνος «πασοκοποίησης» υπάρχει όσο το κόμμα δεν ανοίγεται στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο που το στηρίζει διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

* Πώς βλέπετε τον ρόλο του μέλους του κόμματος στη νέα φάση; Με ποιον τρόπο θα καταφέρετε να πολλαπλασιάσετε τα μέλη σε μια περίοδο που η ενεργός ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι κάτι δημοφιλές, ιδίως για τους νέους και τις νέες;

Η ουσία της έννοιας του μέλους και της συμμετοχής στην οργανωμένη βάση είναι η συναπόφαση και η συλλογική δουλειά. Παλαιότερα, αυτή διασφαλιζόταν από μια πυραμιδικού τύπου λειτουργία, η οποία έχει και θετικές και αρνητικές πτυχές. Η λειτουργία του κόμματος μπορεί πλέον να έχει και άλλες μορφές, όπως η συχνή καθολική ψηφοφορία των μελών, η ανάπτυξη θεματικών οργανώσεων και ο ζωντανός και δημόσιος διάλογος.

Θα πρέπει δε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνονται και από το καταστατικό μας, αλλά κυρίως να καλύψουν μια πραγματική ιστορική ανάγκη. Και μιλώ για τη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες μας ακόμα και ανθρώπων που δεν έχουν αποφασίσει να είναι μέλη αλλά υποστηρικτές της παράταξης (άρθρο 9 του καταστατικού).

Τώρα, η νέα γενιά, για να συμμετέχει, πρέπει, αν μη τι άλλο, να αναγνωρίσει σε εμάς έναν οργανισμό ο οποίος μπορεί όχι απλώς να ακούσει και να αφουγκραστεί, αλλά να μετουσιώσει σε πολιτικό πρόγραμμα τις προσδοκίες της και να αξιοποιήσει και να ενισχύσει τη διάθεσή της για συμμετοχή. Να αναγνωρίσει σε εμάς έναν οργανισμό σύγχρονο, που αντιλαμβάνεται την αξία και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλειοψηφική δύναμη στη νεολαία βάζει ψηλά τον πήχη. Ένα κίνημα νεολαίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα. Αυτό το κίνημα μπορεί να γίνει μια αυτόνομη συνιστώσα - δύναμη κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Και εδώ η αριστερή και προοδευτική νεολαία πρέπει να πρωταγωνιστήσει.

* Διαβάζουμε ωστόσο -σε ΜΜΕ όχι μόνο αντίπαλα προς τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος θυμίζει εμφύλιο πόλεμο...

Κάποια συγκροτήματα κάνουν τις ευχές τους πολιτική εκτίμηση. Από κοντά και η Ν.Δ. Υπολόγιζαν ότι μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε μακρά περίοδο παράλυσης και εσωστρέφειας. Αυτό δεν συνέβη και τώρα προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι αυτό συνέβη. Εμείς έχουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, την αλληλεγγύη και τις συντροφικές σχέσεις, που μας έχουν επιτρέψει σε πιο δύσκολες καταστάσεις να πορευτούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Έτσι θα γίνει και τώρα.

Όσοι ονειρεύονταν τη στρατηγική μας ήττα, ας αντιληφθούν ότι ξημέρωσε μια μέρα με ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό, ενισχυόμενο και πρωταγωνιστή στην κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Η επιλογή του ανοίγματος στην κοινωνία αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των στελεχών μας. Δεν υφίστανται διαφορετικές απόψεις. Πρόκειται για μια στρατηγική που συσπειρώνει τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία θα υλοποιήσουμε συντεταγμένα, συσπειρωμένα και με τρόπο αποτελεσματικό το επόμενο διάστημα.

* Τι θα ακούσουμε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει στη ΔΕΘ ως ο άνθρωπος που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Ως επικεφαλής της παράταξης που κατάφερε να σταθεροποιήσει τη χώρα και να την καταστήσει ισχυρό παίχτη στο διεθνές στερέωμα, που δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να επιλύσει προβλήματα δεκαετιών.

Θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας, που αποδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και του λαού, αλλά και το πρόγραμμα εκείνο που εμείς θεωρούμε ότι έχει ανάγκη η κοινωνία για τη συνέχιση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Εμείς είμαστε η παράταξη που έχει σαφή αναπτυξιακή στρατηγική αλλά και αντίληψη για τον ρόλο της χώρας στην περιοχή. Μία εβδομάδα νωρίτερα, θα έχει προηγηθεί η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη. Αυτό το ξέρει και το απέναντι στρατόπεδο.

* Σχεδόν δύο μήνες μετά τη νίκη της Ν.Δ., πώς αξιολογείτε τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη;

Πέρα από ένα γενικευμένο ντου στο κράτος, που θα του γυρίσει σύντομα μπούμερανγκ, βλέπουμε την επανάκαμψη μνημονιακών πολιτικών χωρίς Μνημόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τους στόχους των πλεονασμάτων στο 2,5% και τους ανέβασε στο 3,5%. Καταδίκασε τον εαυτό του στο να είναι 2 δισ. ευρώ πίσω από εμάς στις δαπάνες και τις φοροελαφρύνσεις.

Η Ν.Δ. υποχωρεί στα μεγάλα, στα κρίσιμα, σε αυτά που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη, άρα τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, και επιταχύνει σε όσα ενδιαφέρουν τους ισχυρούς του τόπου, που είχαν να δουν «ρουσφέτι» από εποχής Σαμαρά. Το μόνο θετικό της είναι ότι πλέον εγγυάται ευθαρσώς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τεράστια κωλοτούμπα, αλλά σαφώς προτιμότερη από το να έβαζε τη χώρα σε διπλωματικές περιπέτειες. Ας βγει φέτος έξω από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης για να συναντήσει όσους διαδηλώνουν για το Μακεδονικό, αλλά εναντίον του πλέον.

* Ακούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει ότι η προεκλογική δέσμευση για μείωση των πλεονασμάτων πάει το 2021 εάν κι εφόσον... Θέμα που δεν τέθηκε ούτε στις ευρωπαϊκές συναντήσεις του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια του κ. Σαμαρά. Οι υψηλοί στόχοι πλεονασμάτων και η υποχρέωση επίτευξής τους αποτελούν προπέτασμα καπνού και δικαιολογία για την υλοποίηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αποτελούν εργαλείο για τη λήψη ακραίων και αντικοινωνικών μέτρων. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν υπογράψει για στόχους της τάξης του 4% και του 4,5% για την περίοδο 2015-2018, που εμείς μειώσαμε δραματικά, και για 4% ώς το 2030, τον οποίο εμείς χαμηλώσαμε σε 2,5% για τα έτη 2020-2022, και σε 2,2% για τη μετά περίοδο.

«Επαναδιαπραγμάτευση» έλεγε προεκλογικά ο Σαμαράς και έφερε το δεύτερο Μνημόνιο. «Επαναδιαπραγμάτευση» των πλεονασμάτων έταζε και ο Μητσοτάκης και τώρα δεν τα βάζει καν στο τραπέζι των συζητήσεων. Για το 2021 και μετά θέλει να δώσει ανταλλάγματα για να πετύχει κάτι το οποίο είχαμε πετύχει ήδη. Με λίγες λέξεις, αυτά που τον χαρακτηρίζουν είναι ένα πλεόνασμα υποκρισίας και έλλειμμα αξιοπιστίας.

Το προεκλογικό αφήγημα της Ν.Δ. έχει καταρρεύσει

* Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα ακύρωσης των φοροελαφρύνσεων; Είναι πιθανή μια ανατροπή στο αφορολόγητο;

Η κατάρρευση του αφηγήματος του κ. Μητσοτάκη, όπως και της οικονομικής του πολιτικής, έχει ημερομηνία. Την ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020. Τα ψέματά του έχουν κοντά ποδάρια. Κονταίνουν ήδη, ενώ από τη ΔΕΘ και μετά θα αρχίσουν να κονταίνουν κι άλλο.

Τον περασμένο Μάιο μειώσαμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων για να έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε και τελικά να ψηφίσουμε μέτρα φοροελάφρυνσης, τα οποία προφανώς τώρα θα ακυρώσουν ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. Θα υπάρχει στον προϋπολογισμό η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η 13η σύνταξη; Και αν ναι, από πού θα εξοικονομήσει πόρους; Από την περικοπή μισθών και συντάξεων, από τη συρρίκνωση του Δημοσίου, από την εξαΰλωση του αφορολόγητου;

* Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται βέβαιη για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη...

Η Ν.Δ. κληρονόμησε από εμάς, για πρώτη φορά, καθώς παλιότερα δεν υπήρχε καν ως σύλληψη, μια καθολική αναπτυξιακή πολιτική. Ένα κείμενο πολύ καλά δομημένο για το τι πρέπει να γίνει σε κάθε κλάδο της οικονομίας, τι στόχοι επενδύσεων πρέπει να τεθούν, ποια έργα υποδομών πρέπει να προχωρήσουν.

Επί αυτού του κειμένου δεν έγινε καμία συζήτηση στις προγραμματικές δηλώσεις ή μετέπειτα. Θα ήταν απολύτως θεμιτό να μας πουν ότι δεν συμφωνούν με τη δική μας αναπτυξιακή πολιτική και ότι η δική τους πρόταση υπερτερεί. Καμία πρόταση όμως δεν έχουν για την ανάπτυξη. Ακούσατε κάτι για τα μεγάλα δίκτυα, τηλεπικοινωνιακά, οδικά ή ενέργειας, τα οποία αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για τον ρόλο που θέλει και μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα; Όχι.

Στη θέση της αναπτυξιακής στρατηγικής, έχουν μια ιδεοληψία ιδιωτικοποιήσεων και τη μονότονη επανάληψη τεσσάρων ή πέντε έργων τα οποία απέχουν έτη φωτός από το να συγκροτούν συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης. Η δε αντίληψη ότι τουρισμός και οικοδομή θα είναι ο δρόμος για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας είναι ανεπαρκής. Για να μη πω τίποτα χειρότερο.

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη είναι ακόμα πιο επικίνδυνη όταν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι δυσμενές και το οικονομικό μέλλον αβέβαιο. Σε τέτοιες συγκυρίες χρειάζεται ισχυρή δημόσια παρέμβαση, η οποία θα ανασχέσει αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από το διεθνές περιβάλλον. Σε τέτοιες συγκυρίες η οικονομία έχει ανάγκη από προοδευτικές και αριστερές, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Και η Ν.Δ. τίποτα τέτοιο δεν έχει, ούτε στο πρόγραμμα ούτε στη σκέψη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL