Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το κόλπο με τη ΔΕΗ / Το κόλπο με τη ΔΕΗ: "Καλό μήνα" με αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κόλπο με τη ΔΕΗ / Το κόλπο με τη ΔΕΗ: "Καλό μήνα" με αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αυξήσεις στα τιμολόγια που αποφάσισε η κυβέρνηση Ν.Δ. στο πλαίσιο του πρώτου “πακέτου” διάσωσης της ΔΕΗ, ύψους 490 εκατ. ευρώ, που πρωτίστως επιβαρύνει τους καταναλωτές, νοικοκυριά και μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Στην κατεύθυνση αυτή, από σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρισμού θα υπολογίζεται με αυξημένες τιμές κιλοβατώρας -και στο λεγόμενο “νυχτερινό”-, η έκπτωση συνέπειας περικόπτεται στο μισό, ενώ προβλέπεται και μια... σιωπηρή και απρόβλεπτη αύξηση με την εισαγωγή ρήτρας CO2 και στα τιμολόγια χαμηλής τάσης. Η κυβέρνηση Ν.Δ., συνυπολογίζοντας τη μείωση του ΦΠΑ κατά 7 μονάδες -πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχει αποδοθεί στο σύνολο των καταναλωτών, την οποία τελικά εξανεμίζει-, υποστηρίζει ότι η μείωση αυτή μαζί με επικείμενη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) θα φέρουν μηδενική επιβάρυνση στους καταναλωτές ή, όπως υπολόγισε λίγο αργότερα, 2,2 ευρώ τον μήνα, βαφτίζοντας τις αυξήσεις "λελογισμένο εξορθολογισμό".

Οι αυξήσεις

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Από την 1η Σεπτεμβρίου αυξάνεται κατά:

* 16,9% (σε 0,11058 ευρώ από 0,0946 ευρώ) η τιμή κιλοβατώρας για καταναλώσεις έως 2.000 κιλοβατώρες,

* 16,4% (σε 0,11936 ευρώ από 0,10252 ευρώ) η τιμή κιλοβατώρας για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες,

* 19,5% (σε 0,07897 ευρώ από 0,0661 ευρώ), για όλες τις καταναλώσεις, η χρέωση στην τιμή κιλοβατώρας στο λεγόμενο “νυχτερινό” τιμολόγιο.

β) “Κόβεται” στο μισό η έκπτωση συνέπειας για τους καλοπληρωτές (αφορά περίπου 4 εκατ. καταναλωτές) και διαμορφώνεται πλέον σε 5% - από 10% που ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο.

γ) Εισάγεται ρήτρα CO2 και στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, της οποίας η επιβάρυνση δεν μπορεί να υπολογιστεί σήμερα, καθώς αυτή ενεργοποιείται όταν η τιμή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ξεπεράσει ένα, άγνωστο προς το παρόν, όριο που θα τεθεί.

Η ρήτρα, κατά τη διοίκηση της ΔΕΗ, εισάγεται στα τιμολόγια χαμηλής τάσης σε “ήπια μορφή” καθώς έχει ήδη μετακυλίσει το κόστος, μερικώς, στη μέση τάση, όμως αποτελεί έναν απρόβλεπτο παράγοντα, αφού δεν είναι ακόμα σαφές το όριο ενεργοποίησής της, ούτε μπορεί να υπολογιστεί εκ των προτέρων στους λογαριασμούς. Ως βάση, αναφέρεται η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπών, ήτοι 15,68 ευρώ/μεγαβατώρα για τη χαμηλή τάση.

Ένα ακόμα “στέρεο” επιχείρημα του ΥΠΕΝ είναι ότι αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στα τιμολόγια των ιδιωτών και έχει ενεργοποιηθεί στο παρελθόν! Και κάπως έτσι “προσαρμόζουν” τη ΔΕΗ, ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο, στην αγορά με βάση τις τιμολογιακές πολιτικές των ιδιωτών παρόχων-ανταγωνιστών της, δηλαδή υιοθετώντας αυξήσεις άλλων παρόχων (ρήτρα οριακής τιμής) και περικόπτοντας τις μειώσεις που η ίδια καθιέρωσε (έκπτωση συνέπειας).

Στις πλάτες των καταναλωτών

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 490 εκατ. η μερίδα του λέοντος, ήτοι 318 εκατ. ευρώ (αύξηση τιμολογίων + περικοπή στο 5% της έκπτωσης συνέπειας στην χαμηλή τάση), προέρχεται από την τσέπη των καταναλωτών.

Ειδικότερα, η κατανομή της επιβάρυνσης είναι η εξής:

* 250 εκατ. προέρχονται από την αύξηση των τιμολογίων,

* 140 εκατ. από το ΕΤΜΕΑΡ,

* 68 εκατ. από την περικοπή της έκπτωσης συνέπειας στη χαμηλή τάση,

* 16 εκατ. από την περικοπή της έκπτωσης συνέπειας στην μέση τάση, και

* 16 εκατ. από την κατάργηση της έκπτωσης CO2 στη μέση τάση.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο, η αύξηση στο κόστος ενέργειας ανέρχεται τουλάχιστον σε 12%, με μεγαλύτερη την επιβάρυνση των μικρομεσαίων βιοτεχνών, επαγγελματιών, εμπόρων, που εκτιμάται ότι ξεπερνά το 15%.

Το ΕΤΜΕΑΡ

Αναφορικά με το ΕΤΜΕΑΡ (το γνωστό πρώην τέλος ΑΠΕ), ανακοινώθηκε μείωση που υπολογίζεται σε 25% (από 22,67 ευρώ/μεγαβατώρα σε 17 ευρώ/μεγαβατώρα) και η σχετική απόφαση αναμένεται.

Στην ουσία, υλοποιείται ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης (Δεκέμβριος 2018) για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ το 2019 και το 2020, αξιοποιώντας το αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. που έχει προβλεφθεί, στο πλαίσιο του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ, ο οποίος έχει καταστεί πλεονασματικός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρελήφθη με “μαύρη τρύπα” 0,8 δισ ευρώ - που ξεπεράστηκε με την απορρόφηση μεγάλου μέρους της από τη ΔΕΗ, χωρίς όμως να μετακυλίσει το παραμικρό κόστος στην κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 έως το 2018 η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ξεπέρασε το 14%, ενώ για την ιστορία αναφέρεται ότι το τέλος αυτό διαμορφωνόταν το 2011 σε 1,95 ευρώ/μεγαβατώρα, για να φτάσει μετά από αλλεπάλληλες, ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε 26,30 ευρώ/μεγαβατώρα το 2014...

Καταναλωτές και... δανειστές

Η διαστρέβλωση πέρασε σε άλλη διάσταση, όταν ο Γ. Στάσσης, ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, μίλησε στη Βουλή για έμμεσο δανεισμό της ΔΕΗ από το Δημόσιο με 550 εκατ. με “εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο 27%”!

Πώς προέκυψε αυτό το εξωφρενικό νούμερο; Από τις εκπτώσεις που στο πλαίσιο της εμπορικής της πολιτικής, η ΔΕΗ πραγματοποιεί για όλους τους καταναλωτές-πελάτες της, “μικρούς” και “μεγάλους” και το Δημόσιο βέβαια, με τις εκπτώσεις που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία κατανάλωσης.

Δηλαδή άθροισε, και μάλιστα με τους παλαιότερους συντελεστές (προ Απριλίου 2019), τις εκπτώσεις συνέπειας και τις εκπτώσεις προπληρωμής και όγκου -δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης του Δημοσίου-, ήτοι 15%+6%+6% (=27%), αντίστοιχα... Οι εκπτώσεις συνέπειας και προπληρωμής, σημειωτέον, αφορούν όλους τους καταναλωτές. Είμαστε δηλαδή όλοι δανειστές της ΔΕΗ και μάλιστα με υψηλό... επιτόκιο;

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο πολύ μεγάλο “δομικό πρόβλημα της ΔΕΗ”, που περιέργως εμφανίστηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν καταγράφηκε αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 40 εκατ. (που εν πολλοίς προέκυψε από εξωγενείς πιέσεις, όπως η εκτόξευση CO2), ενώ το πρώτο εξάμηνο 2018 υπήρχε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα 246 εκατ...

Η αντιμετώπιση των δομικών ζητημάτων απαιτεί “θεραπεία” με διαρθρωτικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι στα διαρθρωτικά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου περιλαμβάνονταν “μικρή ΔΕΗ” (δηλαδή και δίκτυα και υδροηλεκτρικά) μαζί με δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ (β' Μημόνιο, 4η αξιολόγηση, Απρίλιος 2014), που μόνο “ένας τρελός θα υπέγραφε” κατά ομολογία του Κ. Χατζηδάκη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL