Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Μια Δεξιά από τα παλιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια Δεξιά από τα παλιά

Η κυβέρνηση του φιλελεύθερου εκσυγχρονιστή Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα η παλιά καλή Δεξιά που όλοι γνωρίσαμε, με την επιβαρυντική συνθήκη του ρεβανσισμού και της ιδιαίτερης επιρροής λούμπεν επιχειρηματικών συμφερόντων και οικογενειακών γνωριμιών.

Φυσικά, δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλει να δείχνει προς τα έξω. Ο πρωθυπουργός έχει ως πρώτιστη προτεραιότητα να γίνει αρεστός στους διεθνείς συνομιλητές του και γι' αυτό έχει αποφύγει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να θέσει ζητήματα, όπως των πλεονασμάτων, που μπορεί μεν να ήταν σημαία της Ν.Δ., αλλά πριν τις εκλογές.

Η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να θέσει το ζήτημα των πλεονασμάτων τη στιγμή που η Ευρώπη υπό τον φόβο μιας νέας ύφεσης μπαίνει στη συζήτηση για το τέλος της λιτότητας και για την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών είναι πιθανόν να οδηγήσει στην απώλεια μιας μοναδικής ευκαιρίας. Αντ' αυτού ο Κ. Μητσοτάκης προτιμάει να χαϊδεύει αυτιά. Αρκετοί είχαν στοιχηματίσει ότι θα έκανε ακριβώς αυτό.

Εάν λοιπόν στας Ευρώπας ο Κ. Μητσοτάκης κινείται όπως τον περιμέναμε, στο εσωτερικό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ξεπεράσει κάθε αρνητική προσδοκία. Όχι μόνον έχει επιδείξει πλήρη περιφρόνηση προς όσα η ίδια η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης έλεγαν προεκλογικά, όχι μόνο προωθούν μια τελείως αντικοινωνική ατζέντα, αλλά έχουν αρχίσει να φλερτάρουν επικίνδυνα με την περιφρόνηση της Βουλής και την καταστρατήγηση του συντάγματος

Ζήτω οι Πρέσπες

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει γίνει το πετράδι του στέμματος της εξωτερικής πολιτικής, με τους αρμόδιους υπουργούς να την περιφέρουν και να την επιδεικνύουν στους διεθνείς συνομιλητές τους και να απαιτούν την πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή της. Τελευταίο παράδειγμα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πανηγυρικά δήλωσε ότι η Αθήνα συγκατατίθεται στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, κάτι που ο Κ. Μητσοτάκης μόλις προ διμήνου απέκλειε εάν η Β. Μακεδονία δεν δεχόταν διάφορες αλλαγές που υποτίθεται ότι η Ν.Δ. θα επέφερε στη Συμφωνία.

Η κυβέρνηση -όπως προκύπτει και από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία- μετακινείται από την πάγια ελληνική θέση για το προσφυγικό, δηλαδή τον καταμερισμό των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο στις χώρες της πρώτης υποδοχής, προβάλλοντας ως βασικές αιχμές της πολιτικής της τη φύλαξη των συνόρων και τις επιστροφές στην Τουρκία. Την ίδια ώρα όμως που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για φύλαξη των συνόρων, στη Λέσβο έφταναν διά μιάς 500 άτομα, θυμίζοντας τις πιο δύσκολες ημέρες του 2015. Οι επιδεικτικές εκκενώσεις καταλήψεων στέγης που φιλοξενούσαν πρόσφυγες στα Εξάρχεια είναι το μόνο που θυμίζει την προεκλογική Ν.Δ., αλλά δεν είναι σε θέση να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της, τους οποίους είχε ποτίσει με τεράστιες δόσεις αντιπροσφυγικής ρητορικής και φόβου επί τέσσερα χρόνια

Βουλή - λάστιχο

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τον εαυτό της καταργώντας και επιχειρηματολογώντας με πάθος εναντίον όσων η ίδια ψήφισε προ εβδομάδων, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος καλής νομοθέτησης. Όλα τα νομοσχέδια περνούν ως υπερεπείγοντα, χωρίς να τηρείται η διαδικασία της διαβούλευσης, και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον μνημονιακές ημερομηνίες και προθεσμίες. Οι τροπολογίες στο "παρά πέντε" έχουν γίνει πλέον στο "και πέντε" και τα πάντα γίνονται "κατ' οικονομίαν" τραυματίζοντας το κύρος της Βουλής. "Οι συνθήκες είναι έκτακτες" είναι η μόνιμη δικαιολογία. Αυτά όμως ωχριούν μπροστά στην πρακτική των φωτογραφικών και αναδρομικών νομοθετήσεων, όπως στις περιπτώσεις της κ. Β. Θάνου, αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ, όπου η καταστρατήγηση του συντάγματος είναι προφανής. Μια λιγότερο σημαντική από θεσμικής πλευράς, αλλά ενδεικτική τού τι θα πει "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση", ήταν η επιλογή του διοικητή του ΟΑΕΔ, που, σε μια χώρα με brain drain εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων, απεφάνθη ότι η ανεργία οφείλεται στο ότι οι νέοι δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι. Εάν πίσω απ' αυτό δεν υποκρύπτεται κάποια φάμπρικα ιδιωτικών σεμιναρίων και καταρτίσεων, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι θέλει να πει ο ποιητής.

Η κυβέρνηση διορίζει αφειδώς σε κρατικές θέσεις αποτυχόντες πολιτευτές ή ανθρώπους που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα -ούτε καν πτυχίο- αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τοποθετεί σε κρίσιμες θέσεις αυτούς ακριβώς που οι κρίσιμες θέσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν. Με άλλα λόγια, κόβει κομμάτια του κράτους και τα μοιράζει στους ενδιαφερόμενους.

Ακριβή μου ΔΕΗ

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της ΔΕΗ, όχι τόσο επειδή η κυβέρνηση τοποθέτησε επικεφαλής άνθρωπο με αμφισβητούμενα τυπικά προσόντα, ούτε επειδή αυξάνει τα τιμολόγια, αλλά επειδή ο Κ. Χατζιδάκης, ο μοιραίος άνθρωπος για την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, έχει αναλάβει με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία την απαξίωση της σημαντικότερης και μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας, με σκοπό τον τεμαχισμό και την πώλησή της. Πιάνει δηλαδή το σχέδιο από το σημείο που το άφησε το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Η σπουδή της Ν.Δ. είναι να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα πριν την έλευση του φθινοπώρου.

Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να πάει στη ΔΕΘ έχοντας τακτοποιήσει εκκρεμότητες και υποχρεώσεις προς ημετέρους, με ένα νέο αφήγημα, για το οποίο δημιουργεί από τώρα το πλαίσιο: Ασφυκτικός έλεγχος του στενού κράτους, διαμοιρασμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε κολλητούς, μονιμοποιημένη λιτότητα για τους εργαζόμενους.

Τα Μνημόνια μπορεί να τέλειωσαν, όμως για τη Ν.Δ. οι έκτακτες συνθήκες είναι μόνιμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL