Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι δεκατρείς βάρκες που ξύπνησαν μνήμες του 2015

Ασφυκτιά η Μόρια, σιωπά η κυβέρνηση

Ένα απόγευμα που θύμισε τις ημέρες του 2015 ήταν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν στην Συκαμιά Λέσβου έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα 13 βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας με οικογένειες προσφύγων.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις του stonisi.gr "συνολικά στην ακτή αποβιβάστηκαν 547 άτομα. 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στον δρόμο από τη Σκάλα Συκαμιάς στη Συκαμιά, το λεγόμενο Stage 2, με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια σήμερα, προκειμένου να καταγραφούν".

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε βγει ακόμα ανακοίνωση του Λιμενικού σχετικά με τις συγκεκριμένες αφίξεις, ενώ έχει σταματήσει από τις 16 Αυγούστου πια να δημοσιεύεται η επίσημη αποτύπωση της κατάστασης των νησιών με τις αφίξεις και τους διαμένοντες πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής (ΚΥΤ) και στις υπάρχουσες δομές των νησιών.

Οι αφίξεις της Πέμπτης έρχονται σε μια στιγμή που οι διαμένοντες στη Μόρια ξεπερνούσαν, σύμφωνα με τις εκεί ανταποκρίσεις, τους 10.000 ανθρώπους. Θυμίζεται ότι οι θέσεις φιλοξενίας είναι μόλις 3.000. Οι 10.000 αυτοί άνθρωποι δεν είναι μόνο εντός των "επίσημων εγκαταστάσεων", αλλά και έξω από αυτές, όπου υπάρχει στον ελαιώνα μια δεύτερη Μόρια με σκηνές και παραπήγματα εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ της Μόριας είχαν βγάλει ανακοίνωση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και μιλώντας για κατάρρευση των υποδομών υποδοχής, ενώ ζητούσαν άμεσα αποσυμφόρηση του κέντρου.

Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει 1.002 ευάλωτες περιπτώσεις προσφύγων προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Προβλήτα Κυριάκου Παπαδόπουλου

Χθες μετονομάστηκε σε Προβλήτα Κυριάκου Παπαδόπουλου -το όνομα του λιμενικού που συνδέθηκε με τις διασώσεις προσφύγων τα χρόνια του μεγάλου προσφυγικού κύματος, ο οποίος πέθανε ξαφνικά- τμήμα του λιμανιού της Μυτιλήνης, παρουσία των πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και των τοπικών αρχών. Στη συνέχεια ο Ν. Βούτσης μαζί με τον βουλευτή Λέσβου Γ. Μπουρνού και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το χωριό της Μόριας και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου συναντήθηκαν με τον απερχόμενο διοικητή του καταυλισμού Στ. Μυρογιάννη.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Πάνω από το 75% των παιδιών προσφύγων στα νησιά δεν πηγαίνουν σχολείο

Στην Ελλάδα πάνω από το 75% από τα 4.656 παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία διαμένουν σε κέντρα υποδοχής, δηλαδή βρίσκονται στα νησιά, δεν συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, διαπιστώνει η παγκόσμια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) με τίτλο «Ανεβάζοντας ταχύτητα: Η εκπαίδευση των προσφύγων σε κρίση», η οποία δημοσιεύτηκε χθες.

Κατά τα άλλα η έκθεση αναγνωρίζει ως σημαντική την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας στην πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στη δημόσια Εκπαίδευση εντοπίζοντας τα σοβαρότερα προβλήματα στα νησιά. Ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ σημειώνει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε όλα τα προσφυγόπουλα να πάνε σχολείο.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε όλο τον κόσμο περισσότερα από τα μισά προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνουν σχολείο, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια από τα συνολικά 7,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση. Τα 2,9 εκατομμύρια προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας ζουν σε πέντε μόνο χώρες: Τουρκία, Πακιστάν, Λίβανο, Σουδάν και Ουγκάντα.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο