Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Χρήστος Παλαιολόγος / Χρήστος Παλαιολόγος: Μια ζωή αφιερωμένη στην αυτοδιοίκηση και την Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρήστος Παλαιολόγος / Χρήστος Παλαιολόγος: Μια ζωή αφιερωμένη στην αυτοδιοίκηση και την Αριστερά

Του Ηρακλή Τσάγκα

Ήταν 30 Αυγούστου 2009 όταν έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος, σε ηλικία μόλις 59 χρόνων.

Πέρασαν δέκα χρόνια και κανένας στην πόλη της Λιβαδειάς δεν έχει ξεχάσει τον πιο επιτυχημένο -κατά τους περισσότερους συμπολίτες μας- δήμαρχο που υπηρέτησε ποτέ την πόλη μας και αναμφίβολα τον μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό άνδρα που ανέδειξε αυτός ο τόπος.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Χρήστος υπήρξε αντιδήμαρχος της πόλης μας για τέσσερα χρόνια (από το 1987 έως και το 1990), δήμαρχος για δώδεκα χρόνια (από το 1991 έως το 2002) και δημοτικός σύμβουλος για έντεκα χρόνια και συγκεκριμένα τις περιόδους από 1983 έως 1986 και από 2003 έως 2009, που έφυγε από κοντά μας. Δηλαδή, με τις πιο πάνω ιδιότητες υπηρέτησε τον δήμο για είκοσι επτά συνεχόμενα χρόνια!

Δεν χρειάζονται ίσως περισσότερα λόγια για να αναδείξει κανείς το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, αφιέρωσε σχεδόν τη μισή ζωή του υπηρετώντας την πόλη μας, αλλά και την αυτοδιοίκηση γενικότερα, αφού κατά το παραπάνω διάστημα αναδείχθηκε και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντές της, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού υπήρξε μέλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας κατά το διάστημα από 1999-2002 και γραμματέας της κατά το διάστημα από το 2002 έως το 2006, ενώ υπήρξε μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. από την ίδρυσή της (1994) εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Ε.Ε., από την οποία μάλιστα Επιτροπή τιμήθηκε με ειδικό μετάλλιο για την προσφορά του!

Η τιμή για τον ίδιο, αλλά πρώτιστα για την πόλη μας, ήταν μεγάλη, όχι μόνο γιατί αναγνωρίστηκε η γεμάτη από έργα θητεία του στην αυτοδιοίκηση, αλλά και γιατί υπήρξε πρωτοπόρος στους αγώνες της, αφήνοντας τη σφραγίδα του, με το ήθος του την ακεραιότητά του, το έργο του και τη στράτευσή του στην υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Καθολική αναγνώριση

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το θάνατό του, σημαίνοντες άρχοντες της Τ.Α αναφέρθηκαν στο έργο του. Ο τότε δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης, αναφερόμενος σε σχετικό ψήφισμα της ΚΕΔΕΚΕ είπε τα εξής: «Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του τέως γραμματέα της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Λιβαδειάς, σεμνού υπηρέτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χρήστου Παλαιολόγου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη για την απώλεια του διακεκριμένου στελέχους της αυτοδιοίκησης, που με το ήθος του, τους πολιτικούς του αγώνες, τις δημοκρατικές του αρχές, την επιστημονική του κατάρτιση και τις άοκνες προσπάθειές του στήριξε, διεύρυνε και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον θεσμό της αυτοδιοίκησης».

Ο τέως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε «Όσο μεγάλη είναι η απώλεια από τον χαμό του Χρήστου, άλλη τόση είναι η παρακαταθήκη που άφησε. Γιατί ο Χρήστος ήταν ένα σπάνιο κράμα γνώσης και πράξης». Επίσης η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Επιτροπής Περιφερειών, με έγγραφό της ανέφερε: «Μέλος της επιτροπής από τη δημιουργία του οργάνου το 1994, ο Χρήστος ήταν συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος, που θα μείνει στη μνήμη μας για την ιδεολογική ακεραιότητά του, τα ισχυρά κίνητρα, την ξεκάθαρη δέσμευση και την ποιότητα της δουλειάς του. Υπήρξε ένα ανεκτίμητο μέλος της ομάδας και θα είναι μεγάλη η απουσία του».

Παρέδωσε μαθήματα ήθους και συντροφικότητας

Ο Χρήστος, βέβαια, υπήρξε αφοσιωμένος στις ιδέες της Αριστεράς, εξέχον μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού της Αριστεράς και υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του κόμματος.

Ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού και μετέπειτα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απώλεια του Χρήστου είπε χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολο να μιλήσεις για κάποιον που η ζωή του ήταν γεμάτη έργα. Πρόκειται για πρωτοπόρο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρέδωσε μαθήματα ήθους και συντροφικότητας στους νεότερους και έφερε στο προσκήνιο τους ενεργούς πολίτες στις τοπικές κοινωνίες».

Η καθολική αυτή αναγνώριση του έργου και της προσωπικότητάς του από ανθρώπους όλου του το πολιτικού φάσματος και της αυτοδιοίκησης καταδεικνύει το μεγαλείο του.

Τόσο σε μένα όσο και σε όλους όσοι είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του στον δήμο, παρέδιδε καθημερινά μαθήματα δημοκρατίας, ήθους, ευπρέπειας, ευγένειας, μαχητικότητας και εργατικότητας εμπνέοντάς μας στην προσπάθειά μας να συμπορευτούμε στην εκπλήρωση των στόχων για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών μας.

Η απώλεια του Χρήστου είναι μεγάλη όσο και το έργο του, για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων, επί δημάρχου Νίκου Παπαγγελή, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, ονόμασε μία από τις κεντρικές οδούς της πόλης οδό δημάρχου Χρήστου Παλαιολόγου.

Η ανάγκη να γράψω αυτό το σημείωμα στη μνήμη του εκπορεύεται από την προσωπική ύψιστη τιμή ότι ο Χρήστος με τίμησε ως φίλο και συνεργάτη και ότι θα κουβαλάω μέχρι τέλους το αποτύπωμα του ξεχωριστού ήθους και της προσωπικότητάς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL