Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο / Ούτε απαίτηση ούτε "νάιν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο / Ούτε απαίτηση ούτε "νάιν"

Τι πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την παρθενική επίσκεψή του στην Άγκελα Μέρκελ; Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην καγκελαρία πήρε το μήνυμα ότι η Γερμανία θεωρεί εδώ και πολύ καιρό την Ελλάδα “κανονική” χώρα -και όχι μία εστία κρίσης που ανησυχεί την Ευρώπη ή ταλαιπωρεί το πολιτικό σύστημα στο Βερολίνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια οι Γερμανοί δημοσιογράφοι ρωτούσαν τη Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μητσοτάκη, τι σκοπεύει να κάνει με το Ιράν ή εάν ξέρει κάτι παραπάνω για τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για το σκληρό Brexit. Από την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με την -ακόμα- ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης ενδεχομένως να πήρε μια γεύση για τα σχέδια, τις αγωνίες και τις εσωτερικές αντιθέσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Κατά τα άλλα δεν πήρε τίποτα, εν μέρει επειδή δεν έκανε τον κόπο να ζητήσει. Ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει να ρίξει στο... έδαφος τον πήχη των προσδοκιών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χθες, μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου, θεωρητικοποίησε αυτή την απροκάλυπτη αθέτηση της προεκλογικής του υπόσχεσης στον ελληνικό λαό ως εξής: “Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος”. Και μόνο αυτή η φράση του πρέπει να προκάλεσε βαθύτατη... ανακούφιση στη Μέρκελ, που βλέπει ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί στην υπόλοιπη θητεία της με την ελάχιστα δημοφιλή στη Γερμανία χαλάρωση του ελληνικού κορσέ. Ακόμη κι αν αυτή τη θητεία την εξαντλήσει, ως το Σεπτέμβριο του 2021 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν στο 3,5%, αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. διεκδικεί πρώτα να πείσει τους δανειστές με το... μεταρρυθμιστικό σφρίγος της.

“Πιο γρήγορα, πιο βαθιά”

Μάλιστα, εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών, θα άνοιγε σαμπάνιες με την άλλη αποστροφή του λόγου του Μητσοτάκη: “Μετέφερα στην καγκελάριο την ειλικρινή μας διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί, είχαν επιβληθεί στη χώρα τις εποχές των Μνημονίων”.

Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έχει ήδη δώσει στην Αθήνα, π.χ. με τα δώρα του στον ΣΕΒ για τη μη αιτιολόγηση των απολύσεων, με το "καλημέρα σας". Το γερμανικό BDI δεν θα μπορούσε να δει ούτε στο πιο τολμηρό όνειρό του τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

Προσφυγικό και Πρέσπες

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Μέρκελ και από τη “στενότερη” συνεργασία που ανήγγειλαν οι δύο χώρες στο ζήτημα του προσφυγικού: “Χαίρομαι ότι αποτελεί προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να δώσει ζωή στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας” τόνισε η καγκελάριος αναφερόμενη στον μηχανισμό των επιστροφών προσφύγων στην Τουρκία, για την ενεργοποίηση του οποίου ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε “να κάνει ό,τι είναι δυνατόν”. Σε αντάλλαγμα ζήτησε γερμανική υποστήριξη για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ε.Ε.

Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών -την “ιστορική” κατά Μέρκελ και τώρα πλέον όχι “προδοτική”, αλλά με “σοβαρά ελαττώματα” κατά Μητσοτάκη- ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι “τα ελαττώματά της θα αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων”.

Συνέδριο για τις επενδύσεις

Η πανηγυρική εξαγγελία της ημέρας ήταν “ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα”, που θα παρουσιαστεί σε ένα ανοιχτό συνέδριο στις αρχές του 2020 -“ελπίζω μαζί με την καγκελάριο”. Πρόκειται για επενδύσεις γύρω από την 'πράσινη οικονομία', τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον”.

Γερμανικό υστερόγραφο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει τις δηλώσεις του στον Τύπο στα γερμανικά με την ακόλουθη ατάκα: “Είμαι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός που δέχεστε στη Γερμανία. Και ελπίζω ότι θα είμαι και εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα μου έξω από την κρίση, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να διαδραματίσει και πάλι έναν καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη”. Ήταν μια δήλωση για τα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς για τον γερμανικό Τύπο η έξοδος συνετελέσθη τον Αύγουστο του 2018, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα.

Ο ελληνικός λαός θυμάται

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη δέσμευσή του από το Βερολίνο “να υλοποιήσει ένα ακόμη σκληρότερο Μνημόνιο, την ώρα που η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των Μνημονίων, χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

Και επέκρινε με σφοδρότητα τη σιωπή του Μητσοτάκη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και την απροθυμία του να θέσει ευθαρσώς το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. “Η επίσκεψη στο Βερολίνο επιβεβαίωσε αυτό που διαφάνηκε ήδη από την επομένη των εκλογών. Η Ν.Δ. υποσχέθηκε πολλά τα οποία πολύ γρήγορα φαίνεται να ξεχνάει. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έπαθε επιλεκτική αμνησία, ο ελληνικός λαός όμως και θυμάται και κρίνει” καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL