Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Η κυβέρνηση αλλάζει εκλογικό σώμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση αλλάζει εκλογικό σώμα

Τυλιγμένη στη γαλανόλευκη η κυβέρνηση μεθοδεύει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος και την αποστοίχιση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τη λαϊκή βούληση παραπέμποντας σε μια γενικόλογη και φολκλόρ ελληνικότητα που μόνο ιστορική και συναισθηματική σχέση έχει με την Ελλάδα.

Ο Μπρεχτ το είχε συνοψίσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση, αν δεν έχει εμπιστοσύνη στον λαό, μπορεί να εκλέξει άλλον λαό.

Στις εκλογές του Ιουλίου ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους 10 εκατομμύρια εκλογείς. Εάν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ευοδωθούν, στις επόμενες εκλογές μπορεί οι εγγεγραμμένοι να φτάσουν τα 12 εκατομμύρια, αλλάζοντας διά μιας τον πολιτικό χάρτη της χώρας και μεταφέροντας το κέντρο βάρους εκτός Ελλάδος. Η επιδίωξη φέρνει στον νου τα "θεσμικά μέτρα ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά", για τα οποία μιλούσε προεκλογικά ο Μ. Βορίδης.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εφημερίδα “Real News”, την Κυριακή, ήταν απερίφραστος:"Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη είναι δικαίωμά τους. Θα διασφαλίσουμε το αυτονόητο ότι τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού είναι Έλληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται". Η ψήφος θα είναι επιστολική, όπως διευκρίνισε ο υπουργός.

Τα δύο κλειδιά

Παίζουν ρόλο δύο ζητήματα: Πρώτον, ποιος έχει δικαίωμα ψήφου, αν υπάρχουν κάποια κριτήρια που διαχωρίζουν ανθρώπους που ξενιτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχουν ζωντανή και ενεργό σχέση με την πατρίδα και ανθρώπους που μπορεί να είναι Έλληνες π.χ. τρίτης γενεάς που απλώς τιμούν την καταγωγή τους, αλλά ουδεμία σχέση και επαφή έχουν με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι διαφορετικό να ψηφίζουν οι "Έλληνες του εξωτερικού" και διαφορετικό οι "ομογενείς σε βάθος γενεών" και θα είναι και διαφορετική η διεύρυνση του εκλογικού σώματος αν ισχύει ο ευρύς ορισμός.

Δεύτερον, πώς θα κατανεμηθούν οι ψήφοι. Αν θα αφορούν τις υπάρχουσες εκλογικές περιφέρειες ή αν θα υπάρξει μια περιφέρεια Επικρατείας για να αντιπροσωπευθεί η ψήφος των ομογενών. Σε αυτήν την περίπτωση και εάν ισχύει ο ευρύς ορισμός για το δικαίωμα ψήφου, θα δούμε περιοχές με ελάχιστους κατοίκους να έχουν πολλαπλάσιο εκλογικό πληθυσμό. Ένα απλό παράδειγμα είναι κάποια μικρά νησιά όπως τα Κύθηρα, η Χάλκη, το Καστελλόριζο ή νομοί της Μακεδονίας που μετεμφυλιακά απώλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη μετανάστευση. Ήδη όμως έχουν περάσει 60 - 70 χρόνια και η πραγματικότητα στην κάθε περιοχή έχει παγιωθεί με τελείως διαφορετικούς όρους. Σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή θα έπρεπε να επανακαθοριστούν οι έδρες ανά περιοχή με κριτήριο πραγματικών κατοίκων Μελβούρνης ή Αστόριας που μπορεί να νομίζουν ότι ΕΝΦΙΑ είναι αυτό που φοράνε οι παπάδες. Και που σίγουρα λίγο επηρεάζεται η ζωή τους από το αν μια κυβέρνηση αυξάνει τον ΦΠΑ ή μειώνει τους μισθούς ή κλείνει νοσοκομεία.

Πόρισμα Πουλάκη επί υπουργίας Χαρίτση

Στο πρώτο ερώτημα, ως προς το εύρος του εκλογικού δικαιώματος, η απάντηση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ως προς τις έδρες προς κάλυψη η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, καθώς η πίεση των ήδη βουλευτών αναμένεται μεγάλη.

Η ειδική επιτροπή υπό τον Κώστα Πουλάκη, που είχε συσταθεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση, είχε καταλήξει ως προς αυτό το σκέλος στη δημιουργία ειδικής λίστας Επικρατείας για τους εκλογείς του εξωτερικού. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη θέση που είχε διατυπώσει ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, φαίνεται να συμφωνεί με την προσέγγιση του πορίσματος Πουλάκη.

Κομματικά ιδιοτελής "εθνική υπόθεση"

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε διά των κ. Θεοδωρικάκου και Πέτσα ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα κατατεθεί εντός του 2019, ξεχωριστά από τον εκλογικό νόμο για την κατάργηση της απλής αναλογικής, και ότι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί απ’ όλες τις πτέρυγες.

"Τριακόσια ναι" είχε ζητήσει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ο πρωθυπουργός, γεγονός που προϊδεάζει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει εθνικό χαρακτήρα σε μια νομοθετική πρωτοβουλία από την οποία, ως έχουν τα πράγματα θα μπορούσε να ωφεληθεί κυρίως η Ν.Δ. Και αυτό επειδή η Ν.Δ. κατά κύριο λόγο, έχει προνομιακές σχέσεις με την Εκκλησία, που είναι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, η μόνη οργανωμένη επαφή των ομογενών δεύτερης και τρίτης γενεάς με την Ελλάδα. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι πολλοί αν όχι οι περισσότεροι υποψήφιοι νέοι εκλογείς ζουν και έχουν διαπαιδαγωγηθεί πολιτικά σε χώρες στις οποίες ο "ευρωπαϊκός μέσος όρος" ή η ύπαρξη στοιχειωδών προστατευόμενων δημόσιων αγαθών, π.χ. ΕΣΥ, θεωρούνται "κομμουνισμός".

Κυβερνητικό άνοιγμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την απλή αναλογική

Σε ό,τι αφορά τέλος την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την κατάργηση της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση εξαρτά την κατάθεσή του από τη δυνατότητα προσεταιρισμού του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, και με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να επιμένει διά του κ. Χρηστίδη στην πρότασή του, οι κ. Θεοδωρικάκος και Βορίδης φάνηκαν χθες ανοικτοί σε περιορισμό του "υπερβολικού μπόνους των 50 εδρών" και στη σύνδεσή του με το εκλογικό ποσοστό, θέση δηλαδή που "συνομιλεί" με τις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οι ίδιοι είπαν επίσης ότι μελετάται να αυξηθεί στο 4% το κατώφλι για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL