Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Δηκτικό σχόλιο του Γ. Ψυχογιού για τον Γ. Κουμουτσάκο: / "Αφού δηλητηρίασαν την κοινωνία, ανακάλυψαν τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηκτικό σχόλιο του Γ. Ψυχογιού για τον Γ. Κουμουτσάκο: / "Αφού δηλητηρίασαν την κοινωνία, ανακάλυψαν τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά"

«Φαίνεται τελικά να συνειδητοποιούν κάποιοι που δηλητηρίασαν επί χρόνια την ελληνική κοινωνία με ρατσιστικά ένστικτα ότι οι πόλεμοι, οι δικτατορίες, οι τεράστιες ανισότητες στη διανομή του πλούτου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η υπαναχώρηση της Ευρώπης από βασικές αρχές και αξίες αποτελούν τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς» αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός σχετικά με τις δηλώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος εσχάτως ανακάλυψε ότι οι λόγοι για την έξαρση των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την Ευρώπη, δεν περιορίζονται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά «έχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημειώνει την «εκκωφαντική αλλά και κυνική η προσγείωση της Ν.Δ. στην πραγματικότητα» υπενθυμίζει στην κυβέρνηση πως μέχρι πριν λίγους μήνες «αντί να υπερασπίζεται τη διαχείριση του προσφυγικού από την προηγούμενη κυβέρνηση με βάση τη διεθνή νομιμότητα και την αλληλεγγύη, κατηγορούσε διεθνώς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν ‘άνοιξε τις πόρτες’ και υιοθέτησε έτσι ένα άθλιο ‘blame game’ που προσέβαλε την υπερπροσπάθεια της χώρας και των ανθρώπων της, την αποδυνάμωσε διπλωματικά στη διεθνή σκηνή και ταυτίστηκε πλήρως με την Ακροδεξιά του Ορμπάν και των χωρών του Βίσεγκραντ».

Α. Μιχαηλίδης: “Αποσύρονται από τις ακροδεξιές θέσεις;”

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος, αναφερόμενος στη δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου χαιρετίζει τη διαπίστωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι οι προσφυγικές ροές σχετίζονται με τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι «η εγκατάλειψη της ρητορικής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες στη χώρα και ότι τα σύνορά μας δεν φυλάσσονται σηματοδοτεί άραγε την απόσυρση της Νέας Δημοκρατίας από ακροδεξιάς κοπής θέσεις;».

Με "θράσος" απαντά ο Γ. Κουμουτσάκος

Απαντώντας ο Γ. Κουμουτσάκος στην κριτική με ανακοίνωσή του αντί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τη στροφή 180 μοιρών της Νέας Δημοκρατίας, κάνει λόγο για «πολιτικό θράσος» και καλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κατανοήσουν το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στην περιοχή μας τους τελευταίους μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ροών, επιδεινώνοντας έτσι μια ήδη εφιαλτική κατάσταση πέντε ετών».

Αυξημένες ροές και στον Έβρο

Η απότομη προσγείωση της Ν.Δ. στην πραγματικότητα

Αυξημένες κατά 138%, σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά

Αυξημένες είναι οι ροές των προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά τον Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Τον περασμένο μήνα αποβιβάστηκαν εκεί άλλα 5.608 άτομα, οι περισσότεροι από κάθε άλλο μήνα φέτος. Το ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 19 διακινητές και κατασχέθηκαν 46 σκάφη τους. Από την 1η ως τη 18ηΑυγούστου έφτασαν στα ελληνικά νησιά συνολικά 4.105 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 138% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (1.727 άτομα).

Την ίδια ώρα, ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νησιωτικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ - hotspot) προσφύγων και μεταναστών και στις υπόλοιπες τοπικές δομές φιλοξενίας. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών σε αυτά έχει ξεπεράσει σήμερα τα 22.700 άτομα, πολλαπλάσιος από τη δυναμικότητα των δομών υποδοχής και φιλοξενίας, οι οποίες στενάζουν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την εβδομάδα που πέρασε έφτασαν 803 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, 492 στη Σάμο, 365 στη Χίο και 283 στα Δωδεκάνησα. Συνολικός αριθμός 1.943, έναντι 1.570 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 24%) και 1.067 την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (αύξηση 82%).

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία:

* Από τους 22.700 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στα νησιά, το 42% είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, το 11% από τη Συρία και το 10% από το Κονγκό.

* Το 22% του πληθυσμού είναι γυναίκες και το 35% παιδιά.

* Έξι στα δέκα παιδιά είναι κάτω των 12 ετών.

* Το 18% των παιδιών είναι ασυνόδευτα, κυρίως από το Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, αυξητικές είναι οι τάσεις και στα χερσαία σύνορα του Έβρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL