Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Επιφύλαξη ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή εξηγήσεων στην Ολομέλεια / Προσωπικά δεδομένα κατά εργαζομένων προωθεί η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιφύλαξη ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή εξηγήσεων στην Ολομέλεια / Προσωπικά δεδομένα κατά εργαζομένων προωθεί η Ν.Δ.

Από τα τέσσερα νομοσχέδια που έχει φέρει η Ν.Δ., τα δύο τα κατέθεσε ως κατεπείγοντα! Σειρά είχε χθες το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα, το οποίο εγκρίθηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής και θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επικαλέσθηκε το ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι ακόμη δεν έχει κυρώσει τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία και απειλείται με πρόστιμο.

«Έχουμε ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο. Ο καλύτερος τρόπος που θεωρώ εγώ, θα ήταν να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια μικρή παράταση -δεν ξέρω αν το έχει κάνει και η Ισπανία- ώστε να συζητήσουμε ακόμα περισσότερο» του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Η σύσταση της Μ. Γιαννάκου

Τις δυσκολίες του θέματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων επεσήμανε και η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου. «Ένα πράγμα συνιστώ. Όσο πιο κοντά είστε στον κανονισμό, τόσο το καλύτερο, διότι η Ελλάδα είναι η υπ' αριθμόν ένα χώρα η οποία, ενσωματώνοντας κανονισμούς και Οδηγίες, έκανε δικές της διελκυστίνδες και διάφορες μεταβολές και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρέπεμπε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» είπε. «Μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνα νερά. Έτσι μετράω εγώ την επισήμανση της Μ. Γιαννάκου» συμφώνησε ο Δ. Βίτσας λέγοντας ότι θα δίνονται προσωπικά δεδομένα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με την επίκληση λόγων υγείας!

Γ. Κατρούγκαλος: "Επιδεινώνεται η θέση του εργαζόμενου"

Η παρατήρηση της Μ. Γιαννάκου έχει σημασία, διότι στο νομοσχέδιο εμφιλοχώρησαν διατάξεις που είναι εκτός του ευρωπαϊκού κανονισμού. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ενδεικτικά τα άρθρα 27, 44 και 49, όπου, όπως είπε, «στην πραγματικότητα επιδεινώνεται η θέση του εργαζόμενου», καθώς θεωρείται ότι εκ των προτέρων έχει συναινέσει στη χρήση των προσωπικών του δεδομένων από τον εργοδότη. Το αρχικό άρθρο 27 αναγνώριζε στον εργοδότη ακόμη και τη δυνατότητα ανακριτικών αρμοδιοτήτων έναντι του εργαζόμενου.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επσήμανε ότι υπάρχουν «περιπτώσεις παρακολούθησης της συμπεριφοράς του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας με εντελώς ωμό τρόπο». Αναφέρθηκε σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην PriceWaterHouse και σε καταγγελίες ότι «βάζουν κάμερες έξω από τις τουαλέτες για να ελέγχουν κατά πόσο οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν, ωφέλιμα και προς το συμφέρον της επιχείρησης, τον χρόνο τους ή έχουν διακοπές γι' αυτό τον λόγο. Υπάρχουν σε επιχειρήσεις εισαγωγής δεδομένων ειδικά προγράμματα που καταγράφουν τους δακτυλισμούς, τον ρυθμό πληκτρολόγησης, ούτως ώστε ακόμα και εάν ο εργαζόμενος ανταποκρίνεται στο βάρος δουλειάς που έχει στη διάρκεια της μέρας, να μην μπορεί να χαλαρώνει κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ώρας».

Αναπάντητο ερώτημα Γιαννούλη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης ρώτησε τον υπουργό: «Μπορείτε να με διαβεβαιώσετε ότι σε συνδυασμό και με την τροπολογία Βρούτση περί μη αιτιολογημένης απόλυσης η χρήση κάποιων δεδομένων δεν θα οδηγήσει σε απόλυση εργαζομένων με την αποκάλυψη - δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για την υγεία τους ή για άλλα προσωπικά τους δεδομένα;». Ο Κ. Τσιάρας είπε ότι θα απαντήσει, αλλά τελικά δεν έδωσε διαβεβαίωση. Είπε όμως ότι θα κάνει πολλές αλλαγές, γεγονός που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει ότι επιφυλάσσεται μέχρι να δει τις αλλαγές.

Αντίφαση Βρούτση - Τσιάρα

Ο Δ. Βίτσας επισήμανε την αντίφαση ο μεν Γ. Βρούτσης να καταργεί την αιτιολογημένη απόλυση δήθεν για να μην χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα του εργαζόμενου, ο δε Κ. Τσιάρας δίνει δυνατότητα να χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα του εργαζόμενου για να καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας του!

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καταψηφίσθηκε από το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL