Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Επιλογή νέας Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον Κυρ. Μητσοτάκη πριν πετάξει για το Παρίσι / Τρία πρόσωπα εξ Εσπερίας και μία υπάλληλος της Επιτροπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιλογή νέας Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον Κυρ. Μητσοτάκη πριν πετάξει για το Παρίσι / Τρία πρόσωπα εξ Εσπερίας και μία υπάλληλος της Επιτροπής

Το πρόσωπο που είχε αναλάβει (με όχι ιδιαίτερη επιτυχία...) την τεκμηρίωση της δράσης των καρτέλ θα λύνει και θα δένει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σύμφωνα με τους διορισμούς που ανακοίνωσε χθες προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε σε Αθήνα και Βρυξέλλες για την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου, ο πρωθυπουργός “πήρε πάνω του” τις επιλογές, που περιλαμβάνουν τρεις καθηγητές και νομικούς που ζουν στο εξωτερικό και ένα υπηρεσιακό στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επισημαίνεται ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διόριζε τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριπτε την προσωρινή διαταγή για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Β. Θάνου. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ είχε απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα της Β. Θάνου πριν καν λάβει το σχετικό υπόμνημα και τις προτάσεις του Δημοσίου.

Για τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κυβέρνηση πρότεινε:

- Για τη θέση του προέδρου τον καθηγητή Γιάννη Λιανό.

- Για τη θέση της αντιπροέδρου το στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Καλλιόπη Μπενετάτου.

- Για τις θέσεις των μελών και εισηγητών την καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού Μαρία Ιωαννίδου και την ειδική νομική σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης Μαρία - Ιωάννα Ράντου.

Κ. Μητσοτάκης: Ακομμάτιστες επιλογές

Επισημαίνεται ότι η Ν.Δ. προχώρησε σε προτάσεις χωρίς να δεχθεί την διαδικασία της Βουλής και την αυξημένη πλειοψηφία, την οποία έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης “πανηγύρισε” κάνοντας λόγο για “επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση”. Μέχρι και υλοποίηση της “προσωπικής μου δέσμευσης” προκειμένου “να αντιστρέψουμε τη ροή εξόδου των νέων μας από τη χώρα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία”, κρύβεται πίσω από αυτές τις επιλογές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Οι προτεινόμενοι

Τα βιογραφικά των προτεινόμενων προσώπων είναι:

Ο Ιωάννης Λιανός είναι καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), διευθύνων στο Κέντρο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του UCL, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Δικαίου Ανταγωνισμού και Οικονομικών Jevons του UCL και συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου. Επίσης, είναι εκλεγμένος στην έδρα Vincent Wright, Sciences PO στο Παρίσι και ακαδημαϊκός διευθύνων στο διεθνές δίκτυο BRICS που αφορά το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και των Οικονομικών.

Η Καλλιόπη Μπενετάτου έχει δεκαετή εργασιακή θητεία (2009 - 2019) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχικά ως προϊσταμένη και κατόπιν ως διευθύντρια της Α' Δ/νσης Οικονομικής Τεκμηρίωσης και σήμερα ως προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού. Είναι πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και διδάκτωρ υπό αναγόρευση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βιογραφικό που μοίρασε η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι “χαρακτηρίζεται από οργανωτικές, διοικητικές, συντονιστικές, αλλά και διαπραγματευτικές ικανότητες”.

Η Μαρία Ιωαννίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Αστικό Δίκαιο. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τίτλους Master of Philosophy (MPhil) και διδακτορικό τίτλο στο Δίκαιο Ανταγωνισμού.

Η Μαρία - Ιωάννα Ράντου είναι ειδική νομική σύμβουλος (Single Resolution Expert) του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζικής Ένωσης στο πλαίσιο της Ε.Ε. Διετέλεσε συνεργάτης της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Bird & Bird στις Βρυξέλλες, στους τομείς του Δικαίου του Ανταγωνισμού και της Ε.Ε. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL