Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Παρίσι / Αλληλεγγύη Μακρόν στην Κύπρο, μήνυμα στην Άγκυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Παρίσι / Αλληλεγγύη Μακρόν στην Κύπρο, μήνυμα στην Άγκυρα

Οι πρώτες αναγνωριστικές επισκέψεις του Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν δημιουργούν ιδιαίτερες προσδοκίες, αφού, ήδη πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, Μαξίμου και φιλοκυβερνητικός Τύπος είχαν φροντίσει να ρίξουν τον πήχη. Ιδίως όσον αφορά την υπόθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραπέμπει τη διαπραγμάτευση για τη μείωσή τους εφόσον υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και εφόσον επιτευχθεί ανάπτυξη. Σίγουρα πάντως όχι μέσα στο 2020.

Η συνάντηση χθες στα Ηλύσσια Πεδία με τον Γάλλο Πρόεδρο συνέπεσε με την επεισοδιακή επίσκεψη του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη έναρξη του τετ-α-τετ του Ε. Μακρόν με τον Κ. Μητσοτάκη. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή η Ευρωπαική Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις όπως το Brexit και η ιταλική περίπτωση, βιώνοντας μια σοβαρή πολιτική αστάθεια. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Ά. Μέρκελ.

"Επαγρύπνηση και αλληλεγγύη"

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα σε σχέση με τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Ε.Ε. και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία μπροστά σ' αυτό το θέμα. "Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή. Γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη" τόνισε ο Εμ. Μακρόν στις κοινές δηλώσεις με τον Κ. Μητσοτάκη. Θυμίζοντας ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης με συνέχεια και σταθερότητα, χωρίς αυτό να αναιρεί το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στην Ε.Ε., σημείωσε ότι "σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία".

"Θέλουμε τους Γάλλους επιχειρηματίες"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. "Θέλουμε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετέχουν. Απευθύνω πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά. Συζητώντας με δημοσιογράφους μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης με τον Γάλλο Πρόεδρο σημείωσε, μεταξύ άλλων: "Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων". Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ "με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης".

Πρώτα ελαφρύνσεις, μετά πλεονάσματα

Ούτε κουβέντα ωστόσο για τα πλεονάσματα, αφού, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο, απέφυγε να απαντήσει τι ακριβώς διημείφθη. "Όταν βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή παγίδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. Η έμφαση στην ανάπτυξη ως βασική προτεραιότητα είναι κάτι που όλοι συμμεριζόμαστε απόλυτα» αρκέστηκε να πει, επαναλαμβάνοντας στην ουσία όσα είχε δηλώσει και στο France 24.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως συζήτησαν το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5%, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αφού "αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και κατά τη γνώμη μου η βασική προτεραιότητα αφορά την ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα". Με λίγα λόγια, πρώτα ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις -τυχαία, άραγε, αναφέρθηκε μόνο σ' αυτό;- και για τα πλεονάσματα... βλέπουμε από το 2021.

Γενική κουβέντα για συγκλίσεις

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, συζητήθηκαν ακόμα συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη. Τέλος, έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. Από ελληνικής πλευράς, υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο Μουσείο του Λούβρου.

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL