Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Στην ίδια γραμμή της κινδυνολογίας κυβέρνηση και νέος πρόεδρος της επιχείρησης / Ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις τιμολογίων το μενού της νέας διοίκησης της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην ίδια γραμμή της κινδυνολογίας κυβέρνηση και νέος πρόεδρος της επιχείρησης / Ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις τιμολογίων το μενού της νέας διοίκησης της ΔΕΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό ΠΕΝ, υιοθετώντας την κινδυνολογία της κυβέρνησης, αν και όχι με την ίδια ένταση και υπερβολή, για να αιτιολογήσει σειρά μέτρων “σωτηρίας”, που προβλέπουν ιδιωτικοποιήσεις πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων του λαού και αυξήσεις τιμών στο ρεύμα, κινήθηκε σε επίπεδο προθέσεων ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, που χθες τοποθετήθηκε και επίσημα μέσω της γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης.

Μίλησε για το δραματικό ταμειακό ζήτημα χρησιμοποιώντας τα γνωστά νούμερα και μάλιστα μεγεθύνοντάς τα, για να περάσει στους κινδύνους από την επιβολή σχεδόν τιμωρητικών μέτρων από τις τράπεζες και να καταλήξει μη αποκλείοντας τίποτα και βάζοντας στο τραπέζι “ανοιχτά” όλα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς κι άλλες... ιδέες που υπάρχουν, αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί, επικαλούμενος διεθνείς πρακτικές και τάσεις, χωρίς πάντως να προβεί σε πιο συγκεκριμένες αναφορές.

Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στη χθεσινή, έκτακτη γενική συνέλευση, δήλωσε ότι πρέπει πρώτα να περάσουμε άμεσα "τον κάβο της ταμειακής δυσκολίας" και μετά "να καταστρώσουμε ένα καινούργιο επιχειρηματικό σχέδιο" για την ανάπτυξη της ΔΕΗ.

Η... σωτηρία με mix μέτρων

Χαρακτήρισε ως “νούμερο 1 θέμα” την άμεση λύση στο “εξαιρετικά σημαντικό, δραματικό ταμειακό θέμα” της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για έλλειμμα που πλέον ξεπερνά ακόμα και τα 750 εκατ. (σ.σ.: που επικαλείται η κυβέρνηση), “γιατί τα νούμερα αυξάνονται συνέχεια (...), τα πράγματα εξελίσσονται δυναμικά χειρότερα” -και λόγω της αύξησης των δικαιωμάτων CO2, όπως παραδέχτηκε- με ένα “mix μέτρων που πρέπει να βρούμε και να πάρουμε για να υπάρχει θετική πρόβλεψη ταμειακών ροών και να μην υπάρχει παρατήρηση του ελεγκτή στις 24 Σεπτεμβρίου” (σ.σ.: αναμένεται η νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή για τη ΔΕΗ), παραπέμποντας στα “ορόσημα” του Κ.Χατζηδάκη.

Ανέφερε ότι το ταμειακό έλλειμμα αφορά προβλέψεις για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες και πρέπει να βρεθούν, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το αργότερο, οι δράσεις που στο επόμενο δωδεκάμηνο-δεκαοκτάμηνο θα “μαζεύουν” αυτό το ποσό και παραπάνω. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει μια κινδυνολογική αναφορά στα “άγρια” μέτρα (όπως η μετατροπή από πλευράς τραπεζών των δανείων της επιχείρησης σε “κόκκινα” - μη εξυπηρετούμενα) που θα επιφέρει η μη επίλυση του ζητήματος.

Παράλληλα, θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση, όπως αρχικά είπε, του business plan, ενώ στη συνέχεια μίλησε για προετοιμασία καινούργιου σχεδίου, με έμφαση τις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ - που πάντως έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προηγήθηκε εκ μέρους του ΥΠΕΝ η δήλωση της αρμόδιας γενικής γραμματέα Α. Σδούκου περί “της αποφασιστικότητάς μας να σώσουμε τη ΔΕΗ (...) λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα” και αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν στο εγχώριο πλαίσιο και στο ευρωπαϊκό. Τόνισε δε ότι “προφανώς λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις, ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα αποτελέσματα οικονομικά της εταιρείας”...

Όλα στο τραπέζι

Ανοιχτά άφησε ο Γ. Στάσσης τα θέματα της κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας ύψους 10%, σημειώνοντας πάντως ότι “πρέπει να προσέξουμε τις ασθενέστερες ομάδες”, και των αυξήσεων στα τιμολόγια -με τον υποτιθέμενο ισοσκελισμό του κόστους για τους καταναλωτές μέσω μείωσης ΦΠΑ και ΕΤΜΕΑΡ- αλλά και της επιβολής μηχανισμού ρήτρας CO2, καθώς όλα εξετάζονται και αναλύονται οι επιπτώσεις τους, όπως είπε.

Ως άλλα μέτρα ανέφερε τις κινήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση, όπως η τιτλοποίηση οφειλών και το “τεράστιο, καθημερινό κυνήγι” των οφειλετών ειδικά “των εχόντων”...

Στη γραμμή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στάθηκε στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την απολιγνιτοποίηση και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά - ανεβάζοντάς το σε 60% - 65%.

Ως προς το θέμα των λιγνιτικών μονάδων επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο απολιγνιτοποίησης βάσει της διεθνούς πρακτικής ως προς τους στόχους για το κλίμα, παραπέμποντας σε πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί στη Ρουμανία (από τον όμιλο από τον οποίο προέρχεται), ενώ, για... ευνόητους λόγους, τόνισε ότι “δεν θα το δούμε μονοδιάστατα”, αλλά σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους.

Εξάλλου, μίλησε για εκσυγχρονισμό της εμπορίας, με πιο σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, προαναγγέλλοντας αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ “που δεν μπορεί να είναι οριζόντια”, αλλά με συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες, τοποθετώντας την ανακοίνωση ενός “καινούργιου, εμπορικού, προϊοντικού πακέτου” έως τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2020.

Χωρίς... δραματοποίηση

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, παρά το γνωστό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση Ν.Δ., τόνισε και πάλι ότι “η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι” και πρόσθεσε: “Λυπάμαι πολύ και ανησυχώ όταν ακούγονται παρόμοιες δηλώσεις”.

Διευκρίνισε εκ νέου ότι τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, και η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών που άρχισε να εμφανίζεται από το δεύτερο εξάμηνο 2018, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του έτους με ζημιές 356 εκατ. (εννοείται χωρίς τις εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), ήταν συνέπεια των γνωστών εξωγενών παραγόντων σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κοινωνική πολιτική μη μετακύλισης επιβαρύνσεων στην κατανάλωση, που έχει πλέον φτάσει στα όριά της. Ωστόσο, συνέχισε, αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συγκεκριμένες δράσεις και ότι “δεν χρειάζεται δραματοποίηση”.

Συνόψισε δε τα μέτρα και τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί ήδη στην κατεύθυνση αυτή:

- Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η τιτλοποίηση οφειλών που έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. Αναμένονται αποτελέσματα τον Οκτώβριο.

- Είναι σε εξέλιξη το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η (προηγούμενη) διοίκηση από τον Απρίλιο για αναζήτηση, κατ' αρχάς, των οφειλών από τους 65.000 μεγαλύτερους οφειλέτες - τελικούς πελάτες, συνολικού ύψους 700 εκατ.- με θετικές εξελίξεις να αναμένονται εντός δωδεκαμήνου.

- Ανανεώθηκε τον Ιούλιο η συνεργασία με την Qualco, ενώ βελτιώνεται αισθητά η επίδοση των εισπρακτικών μηχανισμών της ΔΕΗ μετά τις οργανωτικές αλλαγές που έγιναν και τις δράσεις που προγραμματίστηκαν.

- Για τις ΥΚΩ του 2011, ύψους 680 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν στον ΥΠΕΝ συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και προτάσεις ώστε να δοθούν φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε προοπτική πενταετίας.

Τόνισε δε ότι “δεν πρέπει να αγγίξουν την έκπτωση συνέπειας που καθιερώσαμε το 2016, όχι μόνο γιατί μπορεί να έχουμε απώλειες στο καλύτερο πελατολόγιο της ΔΕΗ.,αλλά γιατί η επιβράβευση της συνέπειας έχει πλέον καταστεί συστατικό στοιχείο του αξιακού συστήματος των σχέσεών μας με τους πελάτες μας”.

Απευθυνόμενος στη νέα διοίκηση, ανέφερε ότι αναλαμβάνουν μια εταιρεία με πρόσκαιρα μεν και συγκυριακά προβλήματα και προκλήσεις, αλλά με τεράστια δυναμική και προοπτικές που είναι λαμπρές και με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί ή προταθεί ήδη, η ΔΕΗ μπορεί το 2022 να έχει πενταπλάσια κέρδη EBITDA σε σχέση με σήμερα και πενταπλάσιο δυναμικό σε ΑΠΕ, μετατρεπόμενη σε leader στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Όχι στον τεμαχισμό

Διεμήνυσε δε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΔΕΗ μπορεί να αναπτυχθεί υπό τη θεμελιώδη προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει όλα τα πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία και αναπτυξιακά της μέσα με μείωση του μεριδίου της για το άνοιγμα της αγοράς, “που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε κανιβαλισμό και υπονόμευση του μέλλοντός της”.

Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτήρισε τα υδροηλεκτρικά ως το πιο κερδοφόρο κομμάτι της μητρικής ΔΕΗ, με θετικότερες προοπτικές ενόψει εφαρμογής του target model στην αγορά και στο δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ως το πολυτιμότερο στοιχείο του ομίλου, όχι μόνο για τη μεγάλη αναπόσβεστη αξία του (3,6 δισ. ευρώ) και για τη συνεισφορά του στα κέρδη με 350 εκατ ετησίως, αλλά κυρίως για τις υπεραξίες που κρύβει: την μετατροπή του δικτύου σε “έξυπνο” με ψηφιοποίηση και ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας και τη μοναδικότητα του ρόλου του δικτύου για το 5G, την επανάσταση στη μετάδοση δεδομένων που είναι επί θύραις, πολλαπλασιάζοντας την αξία του.

Εξέφρασε δε συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική σε σχέση με την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού καθώς σύντομα θα εφαρμοστεί η σύμβαση προμήθειας λιγνίτη στη Μελίτη με 16,5 ευρώ/τόνο, στη Μεγαλόπολη ολοκληρώνεται η εφαρμογή των μέτρων μείωσης κόστους και υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης και η Κομισιόν (DG Comp) “ας κάνει το αναγκαίο βήμα” για τα ΑΔΙ.

Ο ίδιος αποχωρώντας κατέληξε: “Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η εταιρεία όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, με τόσα μέτρα που λήφθηκαν εις βάρος της με απαίτηση των θεσμών”.

Καμία σοβαρή πρόταση, μόνο καταστροφολογία

Δυστυχώς, θα υπάρξει αύξηση του κόστους με αυτά που φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση, δήλωσε από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, “παρά την προσπάθεια του Κ.Χατζηδάκη με την κινδυνολογία να δημιουργήσει εικόνα καταστροφής για να ιδιωτικοποιηθούν κομμάτια της ΔΕΗ -είναι ο βασικός τους στόχος- όσο και με τα σενάρια περί 'μη κόστους για τον πολίτη' για να παρουσιάσει μια θετική εικόνα γι’ αυτά που πρόκειται να ανακοινώσουν”.

Μιλώντας χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ανέφερε ότι “όλα αυτά είναι τροχιοδεικτικές βολές. Ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Περιμένουμε μια σοβαρή πρόταση και σοβαρή πρόταση δεν ακούμε”.

Χαρακτήρισε το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ υπαρκτό, όχι όμως στο μέγεθος που το παρουσιάζουν, και αναφέρθηκε στις δράσεις - προτάσεις επίλυσης του ΣΥΡΙΖΑ (ΥΚΩ, νομική διεκπεραίωση τελικών πελατών, διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων κ.λπ.).

Ως προς τους λογαριασμούς τόνισε ότι:

- Η ενσωμάτωση της αύξησης τιμολογίων στη μείωση ΦΠΑ, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα “κόψει” το όφελος των 300 εκατ. από την κοινωνία, ενώ οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα δουν αύξηση κόστους ενέργειας 7% λόγω επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής, που είναι πιθανό να μετακυλιστεί στην κατανάλωση.

- Ο περιορισμός της έκπτωσης συνέπειας θα αποτελέσει προσβολή για τους καλοπληρωτές και ο Κ. Χατζηδάκης “θα κλείσει το μάτι” στους κακοπληρωτές, αφού οι συνεπείς πρακτικά θα έχουν αύξηση 10% στον λογαριασμό, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πλήγμα στα έσοδα της ΔΕΗ, αίροντας το κίνητρο συνέπειας και μεγεθύνοντας, αντίστοιχα, τα ληξιπρόθεσμα.

Ξεκαθάρισε δε ότι στο πάρα πολύ κρίσιμο για την ανάπτυξη και την εθνική κυριαρχία ζήτημα του δημοσίου ελέγχου των δικτύων “δεν κάνουμε πίσω”, καθώς "δώσαμε μάχη για την εξασφάλιση του ελέγχου της χώρας στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής".

Επιβάλλεται δημόσια λογοδοσία

Εξάλλου, ο Σ.Φάμελλος επανέφερε το ζήτημα της υποχρέωσης τήρησης του Κανονισμού της βουλής (αρ. 49Α) και τη διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφέλειας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης για την καταλληλότητα του νέου προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος δεν μπορεί να καταργηθεί από τον Ν. 4289 (διατάξεις για ΔΕΚΟ που μεταφέρθηκαν στο υπερταμείο), καθώς μέχρι τη ρητή εναρμόνιση του Κανονισμού προς τον νόμο οφείλουν να συνεφαρμόζονται.

Επομένως, αυτό το θεσμικό περιβάλλον, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Σ. Φάμελλος, δίνει τη δυνατότητα να εκλέγονται πρόεδρος και Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση, αλλά πριν εκδοθεί η πράξη διορισμού του εκλεγέντος. θα πρέπει να μεσολαβήσει η γνώμη της ανωτέρω Επιτροπής κατά το άρθρο 49Α. Άλλως, προσθέτει, υπάρχει κίνδυνος δικαστικής ακύρωσης του διορισμού λόγω μη τήρησης τύπου που προβλέπεται από τον νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα αυτή, ανέφερε και σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται κάθε μέρα η απέχθεια της νέας κυβέρνησης προς τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες διαφάνειας της χώρας μας.

Όπως τονίζει, διατυπώνουμε ρητά την απαίτηση / αναγκαιότητα να ενεργοποιηθεί διαδικασία ακρόασης από τη διακομματική Επιτροπή στη Βουλή για τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα παραβίασης ενός βασικού κοινοβουλευτικού κανόνα διαφάνειας και δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες και κίνδυνοι για τη νομική κατοχύρωση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, κατέληξε, “η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να προσθέσει ακόμα ένα πρόβλημα στη ΔΕΗ μαζί με το κρεσέντο κινδυνολογίας των κυρίων Χατζηδάκη και Στάσση”.

Αντιγόνη Ζούντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL