Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής / Οι δικαστές γυρνάνε την πλάτη στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής / Οι δικαστές γυρνάνε την πλάτη στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της Ν.Δ.

Συνεχίστηκαν οι αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Είναι δε τόσο εμφανείς οι μεθοδεύσεις που ακόμη και οι ίδιοι οι προτεινόμενοι δικαστικοί επί της ουσίας απείχαν της διαδικασίας που επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία: οι τέσσερις από τους έξι προεπιλεγέντες δικαστές για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου δεν παρέστησαν χθες στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής...

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση γνώριζε τη στάση των δικαστών που είχαν δηλώσει κώλυμα, αλλά για δικούς της λόγους επέμεινε να πραγματοποιήσει τη Διάσκεψη. Υπογραμμίζεται ότι και σήμερα θα απουσιάσουν οι τρεις από τους έξι προτεινόμενους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!

Με τον τρόπο αυτό εξέφρασαν και τη δυσαρέσκειά τους καθώς οι ίδιοι δικαστικοί είχαν “αξιολογηθεί” από τη Διάσκεψη τον Μάιο, αλλά η Ν.Δ. αποφάσισε μονομερώς να ακυρώσει εκείνες τις ακροάσεις. Στη χθεσινή συνεδρίαση για τους προτεινόμενους για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου παρέστησαν μόνο οι Πηvελόπη Ζωvταvoύ και Ιωσήφ Τσαλαγαvίδης, ενώ απουσίασαν οι Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, Γιώργος Λέκκας, Ειρήvη Καλoύ και Δήμητρα Κoκoτίvη. Σήμερα στη Διάσκεψη πραγματοποιείται η ακρόαση για την θέση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έχουν κληθεί οι Δημήτρης Δασoύλας, Βασίλης Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεoδώρoυ, Ευσταθία Σπυρoπoύλoυ, Παvαγιώτης Καραγιάvvης.

Οι τελικές επιλογές για τον νέο πρόεδρο και τον νέο εισαγγελέα θα γίνουν, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε στη Διάσκεψη την επανεκκίνηση της διαδικασίας και με σεβασμό σε όλα τα προτεινόμενα πρόσωπα ψήφισε λευκό.

Επιστολές δικαστικών

Η Ειρ. Καλού και Δ. Κοκοτίνη, οι οποίες είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, με επιστολές τους τόνισαν ότι κακώς δεν προχώρησε η διαδικασία ορισμού τους, που έχει ήδη ολοκληρωθεί με την επιλογή τους από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, και οι δύο δικαστικές λειτουργοί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση ώστε να εξηγεί τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Δ. Τζανακόπουλος: Ευτελισμός

“Συνεχίστηκε η προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ.”, τόνισε μετά τη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Υπογράμμισε ότι η ακολουθούμενη διαδικασία “όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά οδηγεί και στον ευτελισμό της διαδικασίας ακρόασης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, πριν από την επιλογή που θα γίνει, από το υπουργικό συμβούλιο”.

“Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει προδήλως το σύνταγμα και μάλιστα αυτό επισημάνθηκε και από δύο από τους έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι κλήθηκαν στη διαδικασία της ακρόασης και δεν παρευρέθησαν. Επισημάνθηκε δε αυτό με επιστολή την οποία απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής”, επεσήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην προσπάθεια καταστρατήγησης του συντάγματος και ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και για τον λόγο αυτό, με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, ψήφισε λευκό”, κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γ. Κατρούγκαλος: Αντισυνταγματική επιχείρηση

“Συνέχεια της αντισυνταγματικής επιχείρησης της Ν.Δ. για πολιτικοποίηση της επιλογής προέδρου του Αρείου Πάγου με νέο ευτελισμό σήμερα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» έγραψε στο Τwitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος. “Μόνο δύο από τους έξι προεπιλεγέντες δικαστές ήταν παρόντες στην ακρόαση της Διάσκεψης Προέδρων”, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Τασούλας: “Εξατμίστηκε” η προηγούμενη διαδικασία...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απάντησε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε την άποψη του για το όλο θέμα, με το να μην υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα. Και την είπε τη γνώμη του λέγοντας μάλιστα ότι είναι ο εγγυητής του συντάγματος».

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Κ. Τασούλας είπε ότι “η πράξη διορισμού ανωτάτων δικαστών δεν είναι μια διοικητική πράξη που δίνει άδεια περιπτέρου και που αν ο τελικός υπογράφων εκλείψει, τότε ο διάδοχός του μπορεί να την ολοκληρώσει. Είναι μια σύνθετη κυβερνητικο-κοινοβουλευτική ενέργεια, η οποία ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Και όταν λείψει η υπογραφή, πρόσθεσε, “εξατμίζεται όλη η προηγηθείσα διαδικασία και άρα νομικά έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν”.

Μάλιστα ο Κ. Τασούλας επικαλέστηκε το επιχείρημα της πολιτικής νομιμοποίησης βάσει του οποίου η Βουλή και η κυβέρνηση επιλέγουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης. “Ποια νομιμοποίηση είναι πιο πειστική: Η νομιμοποίηση μιας απελθούσας Βουλής ή η νομιμοποίηση μιας Βουλής που προήλθε πριν από λίγες ημέρες και έχει νωπή λαϊκή εντολή;”, αναρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής.

Λευκό από ΚΚΕ - ΜέΡΑ25

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ψήφισαν λευκό, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε παρών. Το ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι “το “κυβερνητικό προνόμιο” στη Δικαιοσύνη περιορίζει ουσιαστικά τους βαθμούς ελευθερίας της Δικαιοσύνης, εφόσον η ηγεσία της διορίζεται εν τέλει από τον υπουργό, δημιουργώντας δεσμεύσεις και αγκυλώσεις”.

Πρότεινε αντί της “στρεβλής”, όπως την χαρακτήρισε, διαδικασίας της Διάσκεψης των Προέδρων, η επιλογή να γίνεται με τη συμμετοχή κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, 90 ατόμων, 2/3 κληρωτών και 1/3 εκλεγμένων πολιτών (εκπροσώπους των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη). Οι κληρωτοί θα προέρχονται κατά το ήμισυ από τον γενικό πληθυσμό, π.χ. το εκλογικό σώμα, και κατά το έτερο ήμισυ, από το δικαστικό σώμα.

"Παρών" η Ελληνική Λύση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων έκανε λόγο για “φαρσοκωμωδία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ” και είπε ότι “είναι απαράδεκτο η Δικαιοσύνη να είναι στη μέγγενη μεταξύ των δύο κομμάτων”. “Προτείνει η Ν.Δ., προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαρατίθενται μόνο και μόνο για να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να είναι πάνω και από τα κόμματα. Είναι φαρσοκωμωδία δυστυχώς. Εμείς θα ψηφίσουμε 'παρών'. Δεν συμμετέχουμε”, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL