Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη στο Παρίσι: "Στο ράφι" τα πλεονάσματα - στο καλάθι δημόσιες εταιρείες

Πτήση χαμηλών προσδοκιών προς το Παρίσι πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πτήση χαμηλών προσδοκιών προς το Παρίσι πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η κυβέρνηση φροντίζει να κατεβάσει τον πήχη δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με Μακρόν και Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα δεν θα θέσει το θέμα των πλεονασμάτων. Αλλά θα επιχειρήσει να τους πείσει για την αξιοπιστία του.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανάρτηση στο Τwitter του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου για τις επισκέψεις Μητσοτάκη σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία: “Τι θα βρει ο Μητσοτάκης στην Ε.Ε. Μακρόν: Πρόθυμος αλλά πολιτικά πιεσμένος. Μέρκελ: Θα δείξει κατανόηση, θα δηλώσει υποστήριξη, αλλά η σκέψη της στους Πράσινους και στην Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ρούτε: Θα εκφράσει τη γραμμή των Ολλανδών που αποδεικνύονται επιφυλακτικοί έναντι Ε.Ε.”.

Οι μπίζνες

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις της Γαλλίας στην Ελλάδα και τη γαλλική συμμετοχή σε μεγάλα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα επικαλούμενος την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το χαμηλό επιτόκιο - ρεκόρ για την έκδοση του νέου επταετούς τίτλου, τη θετική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών και τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Στα “πωλητήρια” που έχει μαζί του ο Κ. Μητσοτάκης εντάσσονται η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ (στην οποία υπάρχει συμμετοχή της γαλλικής SUEZ με 5%) και τα (υπερκερδοφόρα) ΕΛΠΕ, ενώ στις προτάσεις για επενδύσεις είναι το Ελληνικό και η συμμετοχή γαλλικών funds στην αγορά κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα αναμένεται να επικαιροποιήσει το ενδιαφέρον της για την αγορά των σύγχρονων γαλλικών φρεγατών - δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος. Με αυτά για “τυράκι”, ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πείσει τον Μακρόν να είναι θετικός για μείωση των πλεονασμάτων σε μεταγενέστερο χρόνο, κατά τη σημερινή τους συνάντηση σήμερα το απόγευμα στα Ηλύσια Πεδία.

Πλεονάσματα από το 2021

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 - αλλά όχι από το 2020. Ίσα-ίσα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει το 3,5% και για την επόμενη χρονιά. Έτσι ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Το αίτημα για τη μείωση των πλεονασμάτων, λέει η κυβέρνηση, θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη, η οποία βελτιώνει και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η επίτευξη του στόχου για το 2020 θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη. Ο οδικός χάρτης από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Π. Χρηστίδης: Άλλαξε θέση η Ν.Δ. για τα πλεονάσματα

Αντικείμενο κριτικής έγινε από το ΠΑΣΟΚ η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει στο ράφι την διεκδίκηση χαμηλότερων πλεονασμάτων. “Υπάρχει μια αλλαγή στη θέση της Ν.Δ.”, διαπίστωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης (στο Οpen).

“Όλοι θυμόμαστε πως ο Κ. Μητσοτάκης, αφού υιοθέτησε ό,τι λέγαμε και εμείς, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% το οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, έφερε τον Μ. Βέμπερ λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να πει ότι αμέσως μετά τις εκλογές η δικιά μας κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”. Υπενθύμισε ότι “αυτό είναι κάτι το οποίο στις προγραμματικές δηλώσεις δεν το ακούσαμε, με αποτέλεσμα η μπάλα να πηγαίνει πιο μπροστά από ό,τι έπρεπε να πάει”.

Κατά τον Π. Χρηστίδη, “θα έπρεπε η χώρα να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τώρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε καλύτερη φάση από ό,τι πιθανολογούν αρκετοί ότι θα είναι μετά από ένα χρονικό διάστημα και ο δεύτερος ότι τώρα υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή, την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να αξιοποιήσει”. “Εμείς θα μπαίναμε στο αεροπλάνο μαζί με όποιον διεκδικούσε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% στο 2%”, είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Είμαστε μια ωραία ατΜΜΕσφαιρα

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πώς ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεχής κραυγή αγωνίας για οτιδήποτε, από επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται και την επιχειρηματικότητα που καταδιώκεται μέχρι υπουργούς που καπνίζουν και αργόμισθους μετακλητούς...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις