Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ένας χρόνος μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας χρόνος μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια (Video)

Η γλώσσα των αριθμών είναι αδιάψευστη κόντρα σε όλα τα fake news. Το έλλειμμα, από 15,1% το 2009, έγινε πλεόνασμα 1,1% το 2018. Η ανεργία, από 27,5% το 2013, έπεσε στο 19,5% το 2018 και στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Η ύφεση, από 5,5% το 2010, έγινε ανάπτυξη 1,9% πέρσι. Και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έπεσε από το δυσθεώρητο 23,9% το 2012 σχεδόν στο 2% φέτος.

Η αντιπολίτευση της Ν.Δ. τότε έβλεπε μόνο τέταρτο μνημόνιο και περικοπή των συντάξεων. Διαψεύστηκε ολοκληρωτικά. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη αντιθέτως η πολιτική μετά τα μνημόνια έφερε την αύξηση του κατώτατου μισθού, επανέφερε τα εργασιακά δικαιώματα και επιχείρησε να βάλει τη χώρα σε έναν δρόμο ασφαλούς οικονομικής πολιτικής ώστε να μην ξανακινδυνεύσει στο μέλλον. Τέλος αντί για την «καμένη γη» που έλεγε η Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το στόχο της δίκαιης ανάπτυξης.

"Ξημέρωσε μια ιστορική μέρα. Τα μνημόνια της λιτότητας επιτέλους τελείωσαν. Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης και η αφετηρία μιας νέας εποχής, Ιθάκη είναι μόνο η αρχή…" ήταν τα λόγια τότε του Αλέξη Τσίπρα στο διάγγελμά του από το νησί της Ιθάκης. 

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιστορικής σημασίας έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Στις 21 Αυγούστου του 2018, ο ελληνικός λαός μετά από μια πρωτοφανή 8ετη περιπέτεια λιτότητας, ηθικής και οικονομικής απαξίωσης, έφτασε επιτέλους στην Ιθάκη», τονίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του σήμερα στο facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ένα χρόνο μετά το τέλος των μνημονίων δικαιώνεται πλήρως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε τα εξής: «Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης του ΕΜΣ για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η οικονομία της Ελλάδας επωφελήθηκε από μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά και να συνεχιστεί η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία κ. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο.

"Είναι σημαντικό όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση και τη διατήρηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και θα στηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ" τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Επιβεβαιώνεται πλήρως η επισήμανσή μας ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη ΝΔ, η ΝΔ έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», αναφέρουν και προσθέτουν: «Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα απτά οφέλη που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ενδεικτικά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019, όταν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011 έπεσε κάτω από το 18%, έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9 % που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παράλληλα, διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, παραθέτοντας στοιχεία για την επιστροφή στις αγορές, την δημοσιονομική κατάσταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης» σημείωναν χθες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΝΔ άφησε το 2009 έλλειμμα 15,1%. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μας έβαλαν στα μνημόνια: Ύφεση 25%, τριπλασιασμός της ανεργίας, μεγάλες περικοπές μισθών, συντάξεων, κοιν. κράτους. Σήμερα κλείνει 1 χρόνος από το τέλος των μνημονίων, με ανάπτυξη 2% κ πτώση 10 μονάδων ανεργίας. Η πράξη διαψεύδει τη ΝΔ!» αναφέρει σε σχόλιό του, ο αντιπροέδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δ. Παπαδημούλης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το τέλος των μνημονίων.

Συντάκτης: avgi.gr

Διαβάστε επίσης:

Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ

Από το Μνημόνιο στο αντι-Μνημόνιο

Αλ. Χαρίτσης: Τα στοιχεία της Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την ελληνική οικονομία από την χρεοκοπία

ΣΥΡΙΖΑ Χίου: Ένα χρόνο μετά το τέλος των μνημονίων, η Κομισιόν καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL