Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης / Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης: Για τα μακεδονικά "πανηγύρια"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης / Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης: Για τα μακεδονικά "πανηγύρια"...

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να διατηρήσει το Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης (ΓΠΘ), μία δομή που κατήργησε (όπως είχε υποσχεθεί άλλωστε) μόλις εκλέχθηκε πρωθυπουργός και που τη λοιδόρησε από το βήμα της ΔΕΘ ως «άχρηστη για τους πολίτες, αλλά χρήσιμη για το πελατειακό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι αλήθεια ότι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το ίδιο βήμα εξήγγειλε πριν από περίπου τρία χρόνια την ίδρυση του ΓΠΘ, πολλοί ήταν επιφυλακτικοί αναφορικά με την αναγκαιότητά του και άλλοι ιδιαίτερα επικριτικοί, προδιαγράφοντας ότι πρόκειται για «ρουσφετολογικό» μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ή για μια ακόμη κυβερνητική δομή χωρίς περιεχόμενο, που θεσπίζεται για να βολευτούν κομματικά στελέχη.

Στην πορεία, όμως, όταν είδαν να γίνεται σοβαρή δουλειά και να λύνονται προβλήματα που επί χρόνια ταλαιπωρούσαν τη Θεσσαλονίκη, άλλαξαν γνώμη. Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του δήμαρχοι κάθε πολιτικής απόχρωσης, περιφερειάρχες και εκπρόσωποι φορέων με σαφή νεοδημοκρατική πολιτική καταγωγή μιλούσαν θετικά για τη δομή και μόνο ελάχιστοι εμμονικά φανατικοί αντι-ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν ότι είναι «άχρηστο».

Ο Αλ. Τσίπρας τήρησε τις υποσχέσεις του

Και αυτό διότι η δημιουργία του ΓΠΘ από τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν ένα «καθρεφτάκι στους ιθαγενείς». Εξ αρχής, με το που ανέλαβε την πρωθυπουργία, είχε δηλώσει το ειδικό ενδιαφέρον του για τη Θεσσαλονίκη και ότι θα δουλέψει για την αναβάθμιση του ρόλου της στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Τήρησε την υπόσχεσή του ότι θα επισκέπτεται συχνά την πόλη, ενώ διοργάνωσε συναντήσεις κορυφής με τη συμμετοχή ομολόγων του από τα Βαλκάνια, την Κύπρο και το Ισραήλ. Επίσης συναντούσε στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αποκλεισμούς, εκπροσώπους φορέων και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άκουγε από πρώτο χέρι για τα προβλήματα και αιτήματά τους, τα αξιολογούσε και έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυσή τους.

Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της δομής ήταν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε, πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μια διαμορφωμένη ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν φαίνεται να διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης η πρώτη επικεφαλής και νυν βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, που δέχθηκε ανηλεή και χυδαία επίθεση από τα τότε αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, είχε επαφή με τα κοινωνικά κινήματα και τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, ενώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα οργανωτική και αποτελεσματική, όπως και ο διάδοχός της Γιώργος Αγγελόπουλος.

Μετρήσιμο έργο

Έτσι προωθήθηκαν άμεσα οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα στους Δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς, ικανοποιώντας πάγια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Αιτήματα που χρόνιζαν και δεν απαιτούσαν χρήμα, αλλά την πολιτική βούληση τα δύο αυτά ανενεργά στρατόπεδα να μην γίνουν οικόπεδα - φιλέτα, αλλά μητροπολιτικά πάρκα, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από το ΓΠΘ δρομολογήθηκε η ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και του πάρκου μνήμης που θα το περιβάλλει. Προωθήθηκαν δράσεις για την αναβάθμιση των λεγόμενων δυτικών συνοικιών, όπως η δημιουργία, πρώτα εκεί, Τοπικών Μονάδων Υγείας και τα σχολικά γεύματα. Επίσης η απόδοση της Α’ προβλήτας του λιμανιού στον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν ένα ακόμη αίτημα του δήμου και της τοπικής κοινωνίας που ικανοποιήθηκε.

Τον τόνο δίνει ο πρωθυπουργός

Όλα τα παραπάνω κάνουν σαφές ότι, για να είναι χρήσιμο το ΓΠΘ, απαιτείται να είναι χρήσιμος ο πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή και αποφασισμένος να υπηρετήσει ένα σχέδιο που θα την αναβαθμίσει σε κάθε επίπεδο.

Επειδή ακριβώς το ΓΠΘ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ είχε να παρουσιάσει μετρήσιμο έργο για την πόλη, γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε να το απαξιώσει. Στο ίδιο μήκος με τον αρχηγό τους εξέπεμπαν ακόμη και μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές οι «γαλάζιοι» βουλευτές Θεσσαλονίκης, αλλά και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) που συνέχιζαν να εντάσσουν τη συγκεκριμένη δομή στις «πληγές» που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι που ξαφνικά το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι τοποθετεί επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης τη Μαρία Αντωνίου, πρώην βουλευτή Καστοριάς, που στις πρόσφατες εθνικές εκλογές οι συμπολίτες της, για τους δικούς τους λόγους, επέλεξαν να μην τη στείλουν πίσω στα έδρανα της Βουλής. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Μ. Αντωνίου είχε μεν εγκατασταθεί στον δεύτερο όροφο του παλιού Διοικητηρίου, αλλά παραμένει επικεφαλής σε ένα θεσμικά ανύπαρκτο πρωθυπουργικό γραφείο, που το χωρίζουν λίγα μέτρα από το γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).

Προς έκπληξη και του Καράογλου

Σημερινός «ένοικος» του ΥΜΑΘ είναι ως γνωστόν ο Δημήτρης Καράογλου, που πίστεψε και αυτός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταργήσει τη δομή. Έτσι στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν λάβρος για το «ρουσφετολογικό» αυτό ΣΥΡΙΖΑϊκό δημιούργημα, μη περιμένοντας ότι σε λίγες ημέρες θα έχει συγκάτοικο, και μάλιστα ανήκουσα στους λεγόμενους «νεομακεδονομάχους», όπως και ο ίδιος. Άνθρωποι που γνωρίζουν τον ΥΜΑΘ λένε ότι δεν ενθουσιάστηκε με αυτήν την εξέλιξη, αλλά πριν από λίγες ημέρες υποδέχθηκε ένθερμα τη Μ. Αντωνίου.

Στη σχετική ανακοίνωση για τη συνάντησή τους μας πληροφορούσε ότι έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα» και πως στο επίκεντρο βρέθηκε «ο κοινός βηματισμός του υφυπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη και του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, για την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών που θα έχουν ως στόχο την προστασία του brand ‘Μακεδονία’, την ανάδειξη των μακεδονικών προϊόντων παντού στον κόσμο, καθώς και τη θωράκιση των χιλιάδων επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους επωνυμίες τον όρο ‘Μακεδονικός’, ‘Μακεδονική’, ‘Μακεδονικό’».

Με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να αιτιολογήσει την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το ΓΠΘ, απέδωσε τη διατήρησή του στο ότι μεσολάβησε η Συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι η δομή μάλλον θα αλλάξει περιεχόμενο. Ποιο θα είναι αυτό μένει να το δούμε στην πορεία και το ενδεχόμενο να γίνει το ΓΠΘ για τα μακεδονικά «πανηγύρια» φαντάζει ως το πιο πιθανό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL