Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Η αντίληψη περί ασφάλειας της Ν.Δ. / Οι Μπλε Ράμπο που Σκάνε από τη Ζέστη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντίληψη περί ασφάλειας της Ν.Δ. / Οι Μπλε Ράμπο που Σκάνε από τη Ζέστη

Τι είναι η ασφάλεια; Η θέα ενός πάνοπλου αστυνομικού ανάμεσα σε τουρίστες οι οποίοι από το μόνο που κινδυνεύουν είναι από ηλίαση ή κανέναν πορτοφολά; Μπορείς να πιάσεις πορτοφολά με αυτόματο; Ερωτήματα επίκαιρα για την καλοκαιρινή Αθήνα, που "μπαίνει στην κανονικότητα", των επικοινωνιακών -δυστυχώς- όμως μέτρων αστυνόμευσης, τα οποία, αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα, μάλλον υπονομεύουν το αίσθημα ασφάλειας το οποίο τόσο επικαλείται η νέα πολιτική ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη και η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί μπορεί να διαφημίστηκε από πολλά ΜΜΕ η παρουσία των πάνοπλων αστυνομικών σε πολυσύχναστα και τουριστικά μέρη της Αθήνας, πότε ως οι "Ράμπο" που θα φυλάνε τουρίστες και Αθηναίους από το έγκλημα, πότε ως "Μαύροι Πάνθηρες" που θα στήσουν την επιχείρηση "Δίκτυ" και θα εξαφανίσουν την ανομία, οι πραγματικές ωστόσο διαστάσεις του αστυνομικού σχεδιασμού αλλά και της ίδιας της κοινωνικής πραγματικότητες είναι άλλες.

Πρώτον, οι "Μαύροι Πάνθηρες" -όνομα που επισήμως η αστυνομία αρνείται και το χρεώνει σε δημοσιογραφική έμπνευση- είναι όλοι και όλοι 20 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για 5 ομάδες των 4 αστυνομικών με βανάκια που δουλεύουν σε βάρδιες. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των αστυνομικών που θα μετέχουν σε αυτές τις ομάδες, ωστόσο ακόμα κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να πει ούτε στους πόσους θα φτάσει η δύναμη αυτή ούτε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η μεγέθυνση.

Εξετάζοντας λοιπόν, στην πραγματική διάστασή τους, τους "Μαύρους Πάνθηρες" ή τους "Σκούρους Μπλε Αστυνομικούς που Σκάνε από τη Ζέστη" φανερώνονται και τα πραγματικά όρια της συγκεκριμένης δράσης, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί "επικοινωνιακή", δεδομένης της πραγματικής δυσκολίας να κυνηγά κάποιος πορτοφολά μέσα σε κόσμο με οπλισμό ο οποίος δεν περιορίζεται στο υπηρεσιακό περίστροφο που έτσι και αλλιώς φέρουν όλοι οι αστυνομικοί. Και επιμένουμε στα περί "πορτοφολά" γιατί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας δεν είναι η Άγρια Δύση, δεν έχουμε πόλεμο συμμοριών, δεν είναι ούτε η Καμπούλ αλλά ούτε και το Παρίσι των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μάλιστα η Αθήνα επιλέγεται ως τουριστικός προορισμός ακριβώς γιατί δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω και θεωρείται σαν μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης μέχρι στιγμής. Η παρουσία των ιδρωμένων "Ράμπο", λοιπόν, μάλλον υπονομεύει το αίσθημα ασφάλειας καθώς αυτομάτως κάποιος θα σκεφτεί ότι για να είναι εδώ έτσι οπλισμένοι, κάτι περιμένουν να συμβεί.

Ελαστικές σχέσεις εργασίας

Εξετάζοντας όμως την ουσία του πρώτου μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πέραν των εξαγγελιών, στις οποίες προτεραιότητα αποτελούσε η νεκρανάσταση της διαβόητης ομάδας Δέλτα -που καμία σχέση δεν είχε με προληπτική αστυνόμευση αλλά μόνο με καταστολή διαδηλώσεων, με κίνδυνο για τη ζωή διαδηλωτών-, η πρώτη πράξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν να προκηρύξει την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Προεδρικό Διάταγμα 86/2019, που εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 2019, οι οργανικές θέσεις επί θητεία ειδικών φρουρών αυξήθηκαν κατά 1.115 και ταυτόχρονα μειώνονται συνολικά κατά 1.115 θέσεις οι οργανικές θέσεις αστυφυλάκων (κατά 870) και συνοριοφυλάκων (κατά 245).

Η νέα αντίληψη δηλαδή είναι η προτίμηση όσο γίνεται λιγότερο εκπαιδευμένων ενστόλων, με ανάλογες προφανώς και μισθολογικές απολαβές, που απέχει κατά πολύ από την "επαγγελματική" αστυνομία που θα έπρεπε να επιδιώκεται, ειδικά αν πιστέψει κανείς ότι βρισκόμαστε στην έκτακτη κατάσταση την οποία επικαλέστηκε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης στο συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ για να δικαιολογήσει την πολιτική αυτή επιλογή. Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών κρατά μόλις τρεις μήνες, ενώ οι αστυφύλακες φοιτούν στις αντίστοιχες σχολές για πέντε εξάμηνα, με τη φοίτηση να χωρίζεται σε τρία εκπαιδευτικά έτη και το τρίτο εκπαιδευτικό έτος να περιλαμβάνει το τελευταίο εξάμηνο εκπαίδευσης.

Μάλιστα, ακόμα και οι συνδικαλιστές της αστυνομίας αντέδρασαν στην πρόσληψη των ειδικών φρουρών μιλώντας για "οπισθοδρόμηση".

Human Rights Watch: Φόβοι για επιστροφή των "παλιών κακών ημερών του Ξένιου Δία"

Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ηuman Rights Watch-HRW) δημοσίευσε τις ανησυχίες του για την επιστροφή των "παλιών κακών ημερών" στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, η οργάνωση καλούσε τη νέα κυβέρνηση "να αποφύγει να επικαλεστεί προβληματικούς νόμους και πρακτικές σχετικά με τους αστυνομικούς ελέγχους και επιχειρήσεις, οι οποίες πιθανόν να κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις ήδη δύσκολες ζωές ευάλωτων ομάδων στους δρόμους της Αθήνας" και ζητώντας ασφάλεια για όλους χωρίς διακρίσεις.

"Η Ελλάδα έχει καθήκον να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους για όλους" επισήμανε η οργάνωση, "αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταχραστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων κατά τη διαδικασία αυτή. Αυτό απαιτεί επαρκώς περιγραφείσες εξουσίες, με σαφείς και δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τους αστυνομικούς σχετικά με τους ελέγχους στον δρόμο, ώστε να μπορούν να λογοδοτούν για τη χρήση τους. Οι οδηγίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τους επιτρεπόμενους λόγους διεξαγωγής ελέγχου και την παραλαβή ενός ατόμου σε αστυνομικό τμήμα για περαιτέρω επαλήθευση των εγγράφων του" σημείωσε η οργάνωση επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη κατάλληλης εκπαίδευσης των αστυνομικών και αποτελεσματικής διερεύνησης και λογοδοσίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Θετική Φωνή: Ανησυχία για επανάληψη διαπόμπευσης οροθετικών

Ωστόσο, η Human Rights Watch δεν είναι η μόνη οργάνωση που θυμήθηκε με τρόμο τα έργα και ημέρες της Ν.Δ. Η Θετική Φωνή θυμήθηκε τον ρόλο του νέου -και για τέταρτη φορά- υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών τον Μάιο του 2012 και ήδη μέσα στον Ιούλιο του έστειλε επιστολή, στην οποία εκφράζει "την ανησυχία του συλλόγου για τις πολιτικές που ενδέχεται να εφαρμοστούν στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας".

Ζήτησε επίσης συνάντηση εργασίας με τον υπουργό, ώστε να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις πολιτικές μας προτάσεις, όσο και τις παρεμβάσεις που υλοποιούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες.

O σύλλογος υπενθύμισε ότι η διαπόμπευση των γυναικών στηρίχτηκε στην υγειονομική διάταξη, η οποία καταργήθηκε, ενώ η Ελληνική Δικαιοσύνη δικαίωσε τις γυναίκες που διαπομπεύθηκαν, ωστόσο για κάποιες από αυτές ήταν πλέον αργά, καθώς είχαν αυτοκτονήσει, υπό το βάρος του διασυρμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL