Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η δημόσια εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δημόσια εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη

Του Χρήστου Κυρίτση

Μέχρι και τις εκλογές, η Ν.Δ. είχε επιλέξει να πολιτεύεται με ψέματα και fake news για το πρόγραμμα του αντιπάλου και με «σιγή ασυρμάτου» σε ό,τι αφορούσε το πρόγραμμά της. Μάλιστα, στην ίδια γραμμή του «κρύβε λόγια», είχε αποφασίσει να «αποσύρει» και τον αρχηγό της, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι θα έκανε, όπως είχε δηλώσει στη Βουλή, όσα ντιμπέιτ ήθελε ο Τσίπρας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυσσε εκλογές, μετά το μεγάλο ποσοστό στις ευρωεκλογές αρνιόταν την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, το κόμμα του φίλτραρε είτε το τι έλεγε ο αρχηγός του είτε, ακόμη χειρότερα, επιχειρούσε να ρετουσάρει κάθε συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πολίτες, μην τυχόν κάνει καμιά πατάτα ή του ξεφύγει κάτι από την κρυφή «γαλάζια» ατζέντα και προξενήσει ζημιά στην παράσταση νίκης του κόμματός του.

Εν ολίγοις, είχε δημιουργηθεί, όχι άδικα, η εντύπωση στην ελληνική κοινωνία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τραβάει, δεν είναι το δυνατό χαρτί της Πειραιώς. Γι’ αυτό και τον είχαν από κοντά τα φιλικά προς τη Ν.Δ. μίντια, «να παίζει εντός έδρας» (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 κ.λπ.) φιλικά ματσάκια (θα μείνουν αξέχαστες οι συνεντεύξεις με τις ανώδυνες ερωτήσεις) χωρίς πολιτικό περιεχόμενο ενόψει των εκλογών του Ιουλίου.

Με την εκλογική νίκη της Ν.Δ., όλη αυτή η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται να έλαβε τέλος. Η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε ήταν στο αντίθετο άκρο. Ξαφνικά έγινε ο μεγάλος «τιμονιέρης», ο ηγέτης που οδήγησε την παράταξη στη μεγαλύτερη νίκη των τελευταίων χρόνων.

Η αλλαγή ρότας στη δημόσια εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται με εντυπωσιακό τρόπο στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, όπου κόβεται και ράβεται ολόκληρη λειτουργία της κυβέρνησης και της διοίκησης του κράτους στα μέτρα ενός ανδρός, του πρωθυπουργού. Γιατί, ανεξάρτητα από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για την υπονόμευση της δημοκρατίας, την κομματικοποίηση, την αναξιοκρατία, τον αυταρχισμό της Δεξιάς, όλο το μοντέλο δεν γίνεται μόνο περισσότερο πρωθυπουργικό, αλλά έχει συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον μεγάλο ηγέτη, που δεν προΐσταται μιας ομάδας, δεν χρειάζεται υπουργούς· μπορεί, με μια σειρά (τεχνοκράτες και ανθρώπους της αγοράς) βοηθούς, να πάρει όλο το παιχνίδι της διακυβέρνησης πάνω του.

Όταν λοιπόν θα σκάσουν οι πρώτες γκέλες και στραβοτιμονιές στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, όλες οι ευθύνες θα χρεώνονται απευθείας στο πρόσωπό του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα, διώχνοντας υπουργούς, να εκτονώνει την πίεση των αντιπάλων του.

Το μοντέλο αυτό, που είναι αβανταδόρικο για τους καλούς καιρούς, μπορεί να αποτελέσει θηλιά σε περίοδο κρίσης, τότε που όλα τα δάχτυλα θα ψάχνουν να δείξουν τις πταίει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL