Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΔΕΛΤΑ, το άλφα και το ωμέγα της καταστολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΛΤΑ, το άλφα και το ωμέγα της καταστολής

Η κυβέρνηση προχωράει, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά, στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών και την επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ. Είναι μάλιστα η πρώτη διαδικασία προσλήψεων που εκκινεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες προσλήψεων, εκπαιδευτικών, υγειονομικών κ.λπ., έχουν εκπονηθεί και αρχίσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο συμβολισμός ως προς τις προτεραιότητες είναι σαφής. Όπως σαφής είναι και η στόχευση, η οποία δεν αφορά την αστυνόμευση και την ασφάλεια του πολίτη, αλλά την καταστολή, διότι η Ομάδα ΔΕΛΤΑ είναι ΜΑΤ σε παπιά.

H Ομάδα ΔΕΛΤΑ είχε δημιουργηθεί το 2009, και πάλι από τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, αλλά κέρδισε επάξια την αρνητική της φήμη με την αγριότητα που επέδειξε την περίοδο των αντιμνημονιακών συγκεντρώσεων, κυρίως το 2011 - 2012. Η Ομάδα ΔΕΛΤΑ δεν ήταν μόνο η πιο άγρια εκδοχή των ΜΑΤ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εφορμούσαν με τα μηχανάκια, σαν ιππικό, πάνω σε μεμονωμένους διαδηλωτές ή και σε οργανωμένα μπλοκ, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις βαριούςς τραυματισμούς πολιτών. Η εν γένει συμπεριφορά θύμιζε ομάδες χούλιγκαν με παπιά που ψάχνουν αντίπαλους οπαδούς για να τους λιώσουν. Θεωρούνταν δημόσιος κίνδυνος. Οι καταγγελίες ήταν δεκάδες. Γι’ αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την Ομάδα ΔΕΛΤΑ και μετέθεσε τα μέλη της, άλλους στα ΜΑΤ και άλλους να κάνουν κανονική αστυνομική υπηρεσία στον δρόμο.

Η Ν.Δ. όχι μόνο προσλαμβάνει αστυνομικούς σε μια χώρα που είναι τρίτη σε αριθμό αστυνομικών προς κατοίκους στην Ε.Ε., αλλά δεν παίρνει καν κανονικούς αστυνομικούς από τις σχολές. Αντιθέτως, προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς με απλό απολυτήριο Λυκείου, δίπλωμα για μηχανάκι και πριμοδοτούμενο προσόν τη θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού. Αυτούς θα βγάλει στον δρόμο μετά από μια σύντομη, τρίμηνη, εκπαίδευση. Το ίδιο λάθος είχε κάνει η Ν.Δ. και την προηγούμενη φορά. Επέλεξε δηλαδή να στελεχώσει μια αστυνομική δύναμη που εκ της φύσεώς της είναι "σοφτ πάουερ" με ανθρώπους εκπαιδευμένους ως Ειδικές Δυνάμεις να προβάλλουν τη μέγιστη ακαριαία ισχύ. Αυτή η εν τοις πράγμασι στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας ήταν που έκανε την Ομάδα ΔΕΛΤΑ τόσο ακατάλληλη στο παρελθόν, αυτή είναι η επικίνδυνη προοπτική και για το μέλλον. Όμως, ένα λάθος επαναλαμβανόμενο δεν είναι λάθος, είναι σχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL