Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Πρόεδρε, δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης, αλλά επιλογής...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόεδρε, δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης, αλλά επιλογής...

του Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι θέσεις και οι τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι πολύ καλά γνωστές και επαναλήφθηκαν και χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εκείνο το οποίο δεν γνωρίζουμε είναι τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε χθες μετά τη συνεδρία του συμβουλίου αρχηγών ότι «ο Πρόεδρος άκουσε όλους τους αρχηγούς και θα λάβει υπόψη του τα όσα κατέθεσαν και θα τα αξιολογήσει». Αλήθεια, τι άκουσε και τι θα αξιολογήσει; Μήπως ο Πρόεδρος θα αξιολογήσει τις θέσεις εκείνων των κομμάτων που τάσσονται εναντίον της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας;

Ποια αξιολόγηση μπορεί να γίνει για τις θέσεις εκείνων που τον καλούν να απαλλαγεί από το πλαίσιο Γκουτέρες και να προχωρήσει σε επανατοποθέτηση του Κυπριακού; Είναι θέμα αποδοχής ή αξιολόγησης για τον Πρόεδρο οι τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ, οι οποίες ταυτίζονται µε εκείνες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος ζητά δέσμευση και συμφωνία από τους δύο ηγέτες για τους όρους αναφοράς και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά; Είτε ο Πρόεδρος αποδέχεται θέσεις που οδηγούν σε διαπραγματεύσεις, είτε αποδέχεται θέσεις που οδηγούν σε ναυάγιο. Το μόνο που έχει ο Πρόεδρος να αξιολογήσει είναι τα όσα αρνητικά έχουν συμβεί στα δύο χρόνια αδιεξόδου. Να προβληματιστεί στο πού οδηγούμαστε στην κυπριακή ΑΟΖ με άλυτο το Κυπριακό, καθώς και ποιο είναι το μέλλον της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου χωρίς τη διεξαγωγή συνομιλιών και προοπτικών λύσης του Κυπριακού.

Να αξιολογήσει ο Πρόεδρος τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κηρύξει οριστικό αδιέξοδο στο Κυπριακό, ενώ στα κατεχόμενα τον επόμενο χρόνο θα έχει για συνομιλητές τους Τατάρ και Οζερσάι. Καλείται επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αξιολογήσει και τι σημαίνει οριστική διχοτόµηση και ποια θα είναι η ασφάλειά μας την επόμενη ημέρα. Εάν δεν καταθέσει ξεκάθαρες και στοχευµένες θέσεις στη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, τότε δεν οδηγούμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών, ούτε πρόκειται να επιρριφθούν ευθύνες στην τουρκική πλευρά για το παρατεταμένο αδιέξοδο. Αυτό δεν είναι θέμα για αξιολόγηση, αλλά θέμα επιλογής... Ας το σκεφτείτε στα σοβαρά, Πρόεδρε, μέχρι την Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL