Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Η κυβέρνηση επιχειρεί με fake news να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αφωνία του πρωθυπουργού σε κομβικά ζητήματα / "Συμφωνία αλήθειας" με fake υπογραφή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση επιχειρεί με fake news να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αφωνία του πρωθυπουργού σε κομβικά ζητήματα / "Συμφωνία αλήθειας" με fake υπογραφή...

Κάτω από το νέο κύμα των “fake news” κρύφτηκε ήδη η σημαία της “συμφωνίας αλήθειας” που ανέμιζε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η... επάρατη “πρώτη φορά Αριστερά” ευθύνεται για τις αποφυλακίσεις κακοποιών, θα χορηγούσε συντάξεις ύψους 24.000 ευρώ και θα διατηρούσε “το κομματικό κράτος των αμέτρητων μετακλητών”, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα φιλικά της Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα, επιχειρεί να οικειοποιηθεί συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αφωνία του πρωθυπουργού σε κομβικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό πλαίσιο, οι προγραμματισμένες προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία και η διατήρηση της ενίσχυσης των συνταξιούχων (13ης σύνταξης) και μετά το 2020...

Αποφυλακίσεις... λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίστασε, στο πλαίσιο της τελευταίας ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών (30.07), να επιρρίψει ευθύνες στις “πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, που ψήφισε μόνη της και εσπευσμένα τον νέο Ποινικό Κώδικα” για τη δικαστική απόφαση που δρομολόγησε την αποφυλάκιση του Κορκονέα.

Την ίδια ημέρα η εφημερίδα “Τα Νέα” ισχυριζόταν στο πρωτοσέλιδό της ότι: “Έσπασαν τα ισόβια: Ο νέος Ποινικός Κώδικας αποφυλακίζει νωρίτερα τον Κορκονέα”, ενώ ανάλογη γραμμή υιοθέτησε και ο "Ελεύθερος Τύπος". Την επομένη δε (31.07) και η “Καθημερινή” έσπευσε να ισχυριστεί σε πρωτοσέλιδο χτύπημα: “Εκτός φυλακής ο Κορκονέας. Με βάση και το νέο Π.Κ.”. Η κατηγορηματική διάψευση αυτής της θέσης προήλθε (και) από γνωστούς ποινικολόγους. Ενδεικτικά, οι Αλέξης Κούγιας και Σάκης Κεχαγιόγλου συμφώνησαν ότι ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου“θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα”...

Παρόμοιο είναι το “fake”αφήγημα και στην υπόθεση που αφορά την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου της Energa. «Ελεύθερος και ο Φλώρος με τον Νέο Κώδικα” υποστήριζαν στην πρώτη σελίδα «Τα Νέα» (17.07) και ο "Ελεύθερος Τύπος". Επιπλέον, η “Καθημερινή” διέκρινε “σάλο από την αποφυλάκιση Φλώρου”... καθησυχάζοντας στο πρωτοσέλιδό της ότι “η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει τους νέους Κώδικες λόγω εμφανών παρενεργειών”.

Η Ν.Δ., ευθυγραμμιζόμενη με τα φιλικά της ΜΜΕ, θεώρησε ότι η αποφυλάκιση Φλώρου “είναι το αποτέλεσμα των νέων ποινικών διατάξεων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές». Η κυβέρνηση, περίπου 20 ημέρες μετά, δεν έχει τοποθετηθεί στην επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "ο εξορθολογισμός του Ποινικού Κώδικα για τους καταχραστές του Δημοσίου, μετά και την 'υπόθεση της καθαρίστριας', δεν έφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στον θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης».

Fake λογιστική

«Με τη μείωση των μετακλητών η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος» διαμήνυε το Μέγαρο Μαξίμου, την παραμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος» στη Βουλή. Το «ψαλίδι των μετακλητών υπαλλήλων» και την «αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης» έσπευσε να διαφημίσει σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Ωστόσο η μείωση προς τα... πάνω αποτυπώνεται στη δυνατότητα κάθε υπουργού να διαθέτει 8 μετακλητούς και 10 συνεργάτες και επιπλέον έναν (1) για κάθε μία Γενική Γραμματεία που λειτουργεί στο υπουργείο. Σημειώνεται ότι κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης προβλέπονταν 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί συνεργάτες για κάθε υπουργό. Παράλληλα, η... πολυπληθής Προεδρία της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει... μόλις 100 μετακλητούς σε σύνολο 440 θέσεων!

Προσπάθεια οικειοποίησης των δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Διθυραμβικές ήταν οι αναφορές (24.07) του κ. Βρούτση και των φίλα προσκείμενων στη Ν.Δ. μέσων ενημέρωσης, αναφορικά με τα voucher που θα δοθούν φέτος σε 155.000 παιδιά, για την ένταξή τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο... παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η σχετική δράση είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε συνεργασία με τον τ. υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και το υπουργείο Οικονομικών, δώσαμε συνολικά 270 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν δωρεάν θέση σε σταθμό. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφτηκε στις 30/5/2019 και η πρόσκληση από την ΕΕΤΑΑ δημοσιεύτηκε στις 7/6/2019» υπενθύμισε η Θ. Φωτίου.

Δύο ημέρες μετά, ο υπουργός Εργασίας διοχέτευσε στον Τύπο «είδηση» ότι «ενισχύει τη μέριμνα για άτομα με αναπηρία», επειδή υπέγραψε κονδύλι ύψους 67 εκατ. ευρώ από τον π/υ του υπουργείου για την καταβολή ισόποσων επιδομάτων σε ΑμεΑ από τον ΟΠΕΚΑ. Όπως ωστόσο εξηγεί η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, «πρόκειται απλώς για τη μηνιαία δόση των επιδομάτων για τα άτομα με αναπηρία από τον ΟΠΕΚΑ που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ"...

Επιπλέον, την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προχώρησε στην παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα ηλεκτρονικά βιβλία, "παρουσίαση που είχε γίνει ξανά τον περασμένο Μάιο», όπως σημείωσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου!

Κατασκευή «golden” συνταξιούχων

Σε ρεσιτάλ... κατασκευής ειδήσεων αλλά και «golden» συνταξιούχων από την προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε ο Γιάννης Βρούτσης λέγοντας πως «ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις έως και 24.000 ευρώ τον μήνα». Ισχυρίστηκε δε ότι «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα».

Η εφημερίδα «Τα Νέα» έπιασε τo fake... νήμα στις 30/07 και κυκλοφόρησε με κεντρικό τίτλο «Από τον Νοέμβριο μοίραζαν λεφτά» σημειώνοντας στο πρωτοσέλιδο «αν και ήξεραν ήδη από τον Ιούλιο του 2018 τη βόμβα που θα έσκαγε".

Η τεκμηριωμένη εξήγηση της Έφης Αχτσιόγλου ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου «για τους παλαιούς ασφαλισμένους και όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τα παλαιά καθεστώτα έθεσε ανώτατο όριο σύνταξης τις 2.000 για μία και τις 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις, μέχρι τα τέλη του 2018», δεν πέρασε καν στα ψιλά της πλειοψηφίας του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL