Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Προεκλογικά ερωτήματα και μετεκλογικοί προβληματισμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προεκλογικά ερωτήματα και μετεκλογικοί προβληματισμοί

Του Τάσου Αναστόπουλου*

Άρχισα να γράφω αυτό το κείμενο είκοσι μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με τίτλο «Μερικές σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαφαινόμενη νίκη της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές». Όμως, επειδή θεώρησα ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η ουσιαστική συζήτηση για την πορεία του κόμματος θα αρχίσει μετά τις εκλογές, αλλά και για να μην θεωρηθεί ότι συμβάλλω στην καλλιέργεια ηττοπάθειας, απέφυγα να το δημοσιοποιήσω. Δεν είναι λίγα τα απλά μέλη και οι φίλοι του κόμματος που θεώρησαν ως σοβαρό σφάλμα τακτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το ότι αποδέχτηκε οι ευρωεκλογές να πάρουν στην ουσία χαρακτήρα δημοψηφίσματος και αγανάκτησαν με τις «προβλέψεις» που διοχετεύονταν από ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης σχετικά με το αποτέλεσμα αλλά και την επακόλουθη εγκατάλειψη του στόχου για εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Η επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, εκτός από τη διακοπή του νομοθετικού έργου και τη διακινδύνευση μη υλοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων προσωπικού σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, οδήγησε και στην απεμπόληση της δυνατότητας ορισμού του κεντρικού τραπεζίτη, του επίτροπου της χώρας στην Ε.Ε. και, γιατί όχι, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεφεύγοντας, έστω και την ύστατη στιγμή, από το κλίμα άκρατου εκθειασμού του Π. Παυλόπουλου, ο οποίος όταν εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του επέτρεπαν να ενεργήσει ως παραταξιακός Πρόεδρος, το έκανε χωρίς προσχήματα στο ζήτημα των αλλαγών στο δικαστικό σώμα, πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε εμπλοκή στις «συναινετικές» διαδικασίες ανάδειξης νέου ΠτΔ. Η «συναίνεση» μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στο θέμα επιλογής του ΠτΔ είναι ένα ανούσιο κατάλοιπο του παλιού δικομματισμού και εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να μπούμε σ’ αυτό το κάδρο. Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά πόσον όλα τα προηγούμενα είχαν ληφθεί υπόψη από την ηγεσία ή μήπως υπάρχει και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε.

Η εξέλιξη του σχήματος

Μετά το υψηλό ποσοστό που, παρά την ήττα του, κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προβληματισμοί των απλών μελών επικεντρώνονται στη συνέχεια και εξέλιξη του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Όσοι υποστηρίζουν τον μετασχηματισμό του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε ενιαίο κόμμα - φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται να προκρίνουν μια ευρύχωρη αντίληψη για τις κοινωνικές αναφορές του κόμματος και την επακόλουθη αλλαγή των σχέσεών του με τις ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες. Όσοι συνεχίζουν να θεωρούν κυρίαρχο το ταξικό στοιχείο, προβάλλουν την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί ρητά και κατά προτεραιότητα τα κοινωνικά στρώματα, τα οποία με βάση το εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας κατατάσσονται, σχηματικά μιλώντας, από τον μέσο, μεσοαστικό όρο και κάτω. Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων, και ειδικά όσοι νοιάζονται για τα ζητήματα ισονομίας, κοινωνικού κράτους, φορολογικής δικαιοσύνης, υπεράσπισης του περιβάλλοντος και ατομικών δικαιωμάτων, είναι που χάρισε στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το σημαντικό 31,5%. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει αυτονόητα να διασφαλιστούν αξιόπιστες διαδικασίες ένταξης όσων από την Προοδευτική Συμμαχία επιθυμούν να λειτουργήσουν μέσα στο κομματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η αυτόνομη και με κατοχυρωμένα δικαιώματα παρουσία όσων συμμάχων δεν κάνουν αυτή την επιλογή, ατομικά ή συλλογικά.

Η άρση του παράδοξου σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση - οργανωτικά καχεκτικό κόμμα με αδύναμη παρουσία στην Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα απαιτεί τολμηρές αλλαγές νοοτροπίας και λειτουργίας. Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, όλα τα πρώην κυβερνητικά στελέχη, οι βουλευτές μαζί με τα μέλη του κόμματος πρέπει να μπουν μπροστάρηδες στα μαζικά διεκδικητικά κινήματα που θα ξεπηδήσουν απέναντι στην κοινωνικά ανάλγητη πλουτοκρατική πολιτική της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη. Επειδή μετά το δημοψήφισμα του 2015 βιώσαμε επώδυνα την παρεμπόδιση της συμμετοχής μας από τους ποικίλους «ιδιοκτήτες» των κινηματικών δράσεων, τώρα πρέπει με επιμονή και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε την ενεργό και διακριτή παρουσία μας σε όλα τα κινήματα εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, διαφορετικότητας, υπεράσπισης του περιβάλλοντος κ.λπ.

Φτωχή κομματική ζωή

Επιστρέφοντας στα ενδοκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλω να επισημάνω ότι η φτωχή κομματική ζωή και επακόλουθα η ισχνή οργανωτική κατάσταση οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην αδυναμία των ενδιάμεσων δομών μεταξύ της Κ.Ε. και των Ο.Μ. να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Αυτές οι ενδιάμεσες οργανωτικές δομές δεν είναι άλλες από τις Νομαρχιακές Οργανώσεις, οι οποίες προκρίθηκαν αντί για τις προωθούμενες από την ηγεσία Περιφερειακές Οργανώσεις του κόμματος. Αυτό εξηγεί γιατί οι Νομαρχιακές Επιτροπές αποτέλεσαν στόχο παρεμβάσεων επηρεασμού και ελέγχου από την ηγεσία. Τα αποτελέσματα υπήρξαν συχνά απογοητευτικά και για τον λόγο αυτό πρέπει τα μέλη να απαιτήσουν να σταματήσουν οι παρεμβάσεις πρώην υπουργών και ισχυρών βουλευτών, που ποδηγετούν τις Ν.Ε. και τις Ο.Μ. εγκαθιστώντας τοποτηρητές ανίκανους να οργανώσουν, να κατευθύνουν επιτελικά και να αναζωογονήσουν την κομματική ζωή στη βάση. Οι διορθώσεις αυτές θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες για τον εκάστοτε γραμματέα του κόμματος που χρεώνεται τις ανεπαρκείς και λαθεμένες πρακτικές των υφισταμένων οργάνων.

Η διόρθωση της μέχρι σήμερα πολιτικής πρακτικής των νομαρχιακών οργάνων πρέπει να επιχειρηθεί σε αρκετούς τομείς, τρεις από τους οποίους, χωρίς αυστηρή αξιολογική σειρά, θεωρώ ότι είναι οι εξής: η ισχυροποίηση της σύνδεσης με το συνδικαλιστικό κίνημα και τα κοινωνικά κινήματα που θα αναδυθούν ως αντίδραση στη δεξιά πολιτική να γίνει πρώτη προϋπόθεση και κριτήριο αξιολόγησης στελεχών. Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στηρίξαμε ως ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τις επιδόσεις και τις προοπτικές τους και να απαλλαγούν από την επιρροή του αντιΣΥΡΙΖΑ κλίματος που επικράτησε προεκλογικά και -φανερά ή συγκαλυμμένα- πέρασε και μέσα σε αρκετές από αυτές τις παρατάξεις. Επείγουσας προτεραιότητας, με στόχο τη γενική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντιμετώπιση της ιδεολογικής ξηρασίας στο κόμμα με την καθιέρωση και ενθάρρυνση συστηματικής θεωρητικής - επιμορφωτικής δουλειάς σε επίπεδο Ν.Ε., ομάδων Ο.Μ. ή και μεμονωμένων Ο.Μ. μέσω του Ινστιτούτου Πουλαντζά για τα κύρια διακυβεύματα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συγκυρίας.

* Ο Τάσος Αναστόπουλος είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μίκρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL