Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η κυβερνητική πραγματικότητα ξεπέρασε τα όρια της αντιπολιτευτικής... φαντασίας της Ν.Δ / Ετοιμότητα μόνο για χάρη των "γαλάζιων παιδιών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβερνητική πραγματικότητα ξεπέρασε τα όρια της αντιπολιτευτικής... φαντασίας της Ν.Δ / Ετοιμότητα μόνο για χάρη των "γαλάζιων παιδιών"

Η κυβερνητική πραγματικότητα ξεπέρασε τα όρια της αντιπολιτευτικής... φαντασίας της Ν.Δ. Τα “μασημένα λόγια” του πρωθυπουργού αναφορικά με την υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών, οι καθυστερήσεις στην κατάθεση νομοθετημάτων λόγω ελλιπούς σχεδιασμού και η παρατεταμένη σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής συνθέτουν το πλαίσιο της κυβερνητικής ανετοιμότητας.

Σε αυτό το φόντο, προβεβλημένοι υπουργοί -που πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση του “αντιΣΥΡΙΖΑ” μετώπου- αναγνωρίζουν ότι δεν παρέλαβαν “καμένη γη”. Αντίθετα η κυβέρνηση επιδεικνύει κυνική ετοιμότητα στο χτίσιμο του ΄. Η σημαία της “αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης” που ανέμιζε η Ν.Δ. υπεστάλη με εκκωφαντικό τρόπο μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για το “επιτελικό κράτος”.

Προσγείωση στην πραγματικότητα του Ελληνικού

Η μεγάλη έκταση του Ελληνικού αποτελεί χαρακτηριστικό πεδίο της κυβερνητικής προσγείωσης στην πραγματικότητα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την ιδιότητα του υπουργού Επενδύσεων πλέον, ανακάλυψε ότι “η συγκεκριμένη επένδυση είναι παζλ. Υπάρχουν άπειρα εμπόδια επί καθημερινής βάσεως, που δεν μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους”, ακυρώνοντας την αντιπολιτευτική “γαλάζια” ρητορική περί “κακού ΣΥΡΙΖΑ που διώχνει τους επενδυτές”.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μπουλντόζες... απλώς θα μπουν κάποια στιγμή στον χώρο μέσα στο 2019 αντί “για την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης” όπως ευαγγελιζόταν προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το... αναθεωρημένο πλέον κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, “οι τρεις ΚΥΑ που ακόμη εκκρεμούν, δηλαδή για το Μητροπολιτικό Πάρκο, τις ζώνες πολεοδόμησης και τις ζώνες ανάπτυξης, θα έχουν εκδοθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου”. Επιπλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι θα κινηθεί στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς -απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σημείωσε ότι “η συμφωνία που ψηφίσατε θα τηρηθεί ακριβώς όπως την ψηφίσατε”...

Φιλική προειδοποίηση;

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο άρθρο - μήνυμα προς το Μ. Μαξίμου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα in.gr (συμφερόντων Β. Μαρινάκη) υπό τον τίτλο “Τελικά, τι είδους επενδύσεις θέλουμε; - Και με ποιους όρους για τους εργαζόμενους και την κοινωνία;”. Ο ανώνυμος αρθρογράφος, με το βλέμμα στη “γαλάζια” ατζέντα, εκφράζει ευθέως τον προβληματισμό ότι “σε τυπικούς οικονομικούς όρους η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εντάσσεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Όμως, εάν θεωρήσουμε ότι επένδυση σημαίνει δημιουργία ή επέκταση παραγωγικών δραστηριοτήτων, είναι σαφές ότι η απλή εξαγορά δεν αλλάζει πολύ την εικόνα της οικονομίας. Το ερώτημα είναι εάν οι αγοραστές δεσμεύονται και για την ανάπτυξη της επιχείρησης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη συνέργεια με άλλους παραγωγικούς κλάδους”...

Πυροτέχνημα “η επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων”

Παράλληλα, προεκλογικό πυροτέχνημα αποδείχτηκε η υπόσχεση της Ν.Δ. για “επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων”. Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου, θα περιοριστεί να προτάξει “το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης”, όπως σημείωσε ο Στ. Πέτσας που δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι “θα τηρηθούν οι όροι για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020”. Η κυβέρνηση αποφεύγει δε να ανοίξει τα χαρτιά της στα πεδία που αφορούν το ασφαλιστικό, τις 10.500 δρομολογημένες προσλήψεις στην Παιδεία και την αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων στο κοινωνικό κράτος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγγυήθηκε για τη χορήγηση της “13ης σύνταξης” το 2020, χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες για την ενίσχυση των συνταξιούχων τα επόμενα χρόνια.

Ετοιμότητα στο κομματικό κράτος

Αντίθετα, η ανοιχτή πρόσκληση προς “τα γαλάζια παιδιά” -μέσω της αύξησης του αριθμού των μετακλητών και της “μοριοδότησης της συνέντευξης” για την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων- αποτυπώνει την κυβερνητική ετοιμότητα για “άλωση του κράτους”. Επιπλέον, αντί για ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών ελέγχου, ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σ/ν, οι θέσεις των προϊστάμενων των οργανικών μονάδων της ΕΑΔ μπορεί να καλύπτονται είτε από ιδιώτες είτε από δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο ακυρώνει τις εμβληματικές διατάξεις περί “αποκομματικοποίησης της διοίκησης” καθώς καταργείται το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, οι διοικητικοί και τομεακοί γραμματείς των υπουργείων (που θεσπίστηκαν σε αντικατάσταση των μετακλητών κομματικών γενικών γραμματέων) και οι προβλέψεις για την κάλυψη των θέσεων προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και γενικά των μελών της διοίκησης των νομικών προσώπων του κράτους με ανοιχτές και αντικειμενικές διαδικασίες.

Δυσαρέσκεια στη “γαλάζια” Κ.Ο.

Συν τοις άλλοις η υπερσυγκέντρωση των κυβερνητικών εξουσιών και κρατικών λειτουργιών στο τεχνοκρατικό πρωθυπουργοκεντρικό επιτελείο προκαλεί τη δυσαρέσκεια ακόμα και των βουλευτών της Ν.Δ. Τα “βέλη” του Νικήτα Κακλαμάνη προς εξωκοινοβουλευτικούς “νέους υπουργούς” (“να ακολουθήσουν τη συνταγή του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ‘πολλή δουλειά και λίγα λόγια’”) αποτυπώνουν -για πολλούς εντός της Ν.Δ.- τη δυσαρέσκεια “γαλάζιων” βουλευτών για την πληθώρα τεχνοκρατών στο κυβερνητικό σχήμα και το πρωθυπουργικό γραφείο...

Διορισμός ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε προχθές τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να μην υπογράψει τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ανέφερε ότι, «παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και μέσων της Ν.Δ., διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL