Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στα ψιλά / Είναι κάποια "ανομία" που η Ν.Δ. δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Είναι κάποια "ανομία" που η Ν.Δ. δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα

Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε επιχειρήσει να καταργήσει τον θεσμό της ανεξάρτητης αρχής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διά της συγχώνευσης του ΓΕΔΔ με το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον τότε επιθεωρητή Λέανδρο Ρακιντζή, σε συνδυασμό με τις φιλικές σχέσεις που ο ίδιος είχε με τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, ανάγκασαν εκείνη την εποχή τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να βάλει στο συρτάρι το σχέδιο κατάργησης του θεσμού. Ενός θεσμού που στη χώρα μας λειτουργούσε από το 2002 και σε τακτική βάση μέσω των ετήσιων εκθέσεων που έδινε στη δημοσιότητα, εκτός της νομικής πλευράς των αποκαλύψεών του, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να πληροφορούνται πλήθος ατασθαλιών στο ευρύτερο πλέγμα του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα έξι χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια κατάργησης του ΓΕΔΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει πως δεν ξεχνά. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί πως η διάδοχος του Λ. Ρακιντζή έγινε ιδιαιτέρως ενοχλητική στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αποφάσισε να ξεσκονίσει κάποιες σκανδαλώδεις υποθέσεις «γαλάζιων» αποχρώσεων, καταλαβαίνει κανείς πως ο θεσμός επί κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα είχε μέλλον.

Έτσι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το παρθενικό του πολυνομοσχέδιο και την «υπερκυβέρνηση» που δημιουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ελέγχει τους υπουργούς του, θεσμοθέτησε ένα όργανο-ομπρέλα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου, με βασικό στόχο την κατάργηση της ανεξάρτητης Αρχής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε κάποιοι να μπορούν στο επόμενο «ΚΕΕΛΠΝΟ» να κοστολογούν τις φακές για 12 και 15 ευρώ τη μερίδα. Η αλήθεια είναι πως η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου είχε μπει για τα καλά στο μάτι της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια και μια σειρά από «γαλάζια» ΜΜΕ είχαν αναλάβει το έργο της συκοφάντησής της με σειρά δήθεν αποκαλύψεων και fake news που δεν είχαν στόχο μόνο την ίδια προσωπικά αλλά και τον θεσμό που εκπροσωπούσε, τον οποίο το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη είχε προγράψει εδώ και χρόνια.

Η κατάργηση του ΓΕΔΔ, η υποβάθμιση των επιθεωρητών Υγείας, Περιβάλλοντος κ.λπ., σε συνδυασμό με τη διάλυση του ΣΔΟΕ και την ουσιαστική διάλυση του ΣΕΠΕ, οδηγούν σε ένα κράτος χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς που προσφέρει άπλετο χώρο σε κάθε μορφή επιχειρηματικής ανομίας. Γιατί με αυτή την ανομία η Ν.Δ. δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL