Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ για το "επιτελικό κράτος" της Ν.Δ. / Αντίληψη "ιδιωτικού κράτους" από τον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ για το "επιτελικό κράτος" της Ν.Δ. / Αντίληψη "ιδιωτικού κράτους" από τον Μητσοτάκη

Η Νέα Δημοκρατία καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προεκλογικά έκανε παντιέρα, μεταξύ άλλων, την αποκομματικοποίηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, την ευέλικτη λειτουργία, τη μείωση των μετακλητών. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε με καθυστέρηση και χωρίς διαβούλευση μάλλον κατ' ευφημισμό αφορά το επιτελικό κράτος, αφού στην πραγματικότητα εισάγει μια νέα μορφή συγκέντρωσης εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο, την “ασφυξία” των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ραγδαία αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων.

Για επαναθεμελίωση του κομματικού κράτους μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ανέφερε πως για πρώτη φορά μετά από τεσσεράμισι χρόνια κατατίθεται μείζον νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία. Επιπλέον, σημειώνει, δεν υπήρξε απολύτως καμία νομική επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, "όπως είχε γίνει με όλα τα μείζονος θεσμικής σημασίας νομοθετήματα της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου". "Χωρίς μάλιστα τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, το νομοσχέδιο προετοιμάστηκε μέσω outsourcing, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου" επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης.

"Περισσότερο στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για ‘ιδιωτικό κράτος’ παρά στη διακηρυγμένη ενίσχυση του ‘επιτελικού κράτους’ παραπέμπει αυτή η λογική", υπογράμμισε. Ως προς το περιεχόμενο, ανέφερε, ο διορισμός ημετέρων και ο σφιχτός έλεγχος του κράτους από το πρωθυπουργικό γραφείο "όχι μόνο δεν οδηγούν στην αποκομματικοποίηση, αλλά αντιθέτως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επαναθεμελίωση του αλήστου μνήμης κομματικού κράτους".

Χρ. Σπίρτζης: “Η Ν.Δ. επιχειρεί εν κρυπτώ την κατάληψη του κράτους”

"Η Ν.Δ. επιχειρεί εν κρυπτώ την κατάληψη του κράτους πέρα και έξω από κάθε κανόνα και κάθε έλεγχο" υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης, σημειώνοντας πως το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς. "Το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει συγκεκριμένα τις ανακολουθίες ανάμεσα σ’ αυτό που εξήγγειλε η κυβέρνηση και σ’ αυτό που επιτυγχάνεται μέσα από το νομοσχέδιο: αντί για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης, θεσμοθετείται η παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων. Αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή του πρωθυπουργού. Αντί για αξιόπιστους και ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προβλέπεται ο διορισμός του επικεφαλής της μίας και μόνης ελεγκτικής αρχής από τον πρωθυπουργό. Αντί για ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών έλεγχου, ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες, χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας. Αντί για καλή νομοθέτηση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εγκαινιάζει το νομοθετικό της έργο χωρίς δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία από την ΚΕΝΕ, ερήμην της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών φορέων.

Στ. Κούλογλου: “Απόπειρα δημιουργίας νέου καθεστώτος”

"Είναι σε εξέλιξη μια απόπειρα δημιουργίας ενός νέου καθεστώτος" τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κέρκυρας Κύμα FM. “To νέο μοντέλο διακυβέρνησης είναι υπερσυγκεντρωτικό, καθώς όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στο πρωθυπουργικό γραφείο, που αποτελείται βασικά από μη εκλεγμένους συμβούλους”, επισήμανε ο ευρωβουλευτής.

Όπως υπογράμμισε, καταργούνται μια σειρά ανεξάρτητες αρχές, το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και οι επιθεωρητές Υγείας και Δημοσίων Έργων. "Τοopengov.gr, αυτή η πολύ σημαντική θετική εξέλιξη, σύμφωνα με το οποίο όλα τα νομοσχέδια έπρεπε να συζητηθούν, να τεθούν σε διαβούλευση, καταργείται στην πράξη, καθώς το νομοσχέδιο με τις εξουσίες του πρωθυπουργικού γραφείου δεν πέρασε από καμία διαβούλευση" υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL