Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Όλα τα ίδια μένουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα τα ίδια μένουν

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θίξει κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία έδωσε η κυβέρνηση και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός συμφώνησε στον «ενταφιασμό» της συμφωνίας Εκκλησίας - Πολιτείας για τη μισθοδοσία των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Για την ακρίβεια, ακυρώθηκε μόνο το κομμάτι της συμφωνίας που ενοχλούσε την Εκκλησία, δηλαδή η αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών. Αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα επαναλειτουργήσει η επιτροπή διαλόγου Εκκλησίας - Πολιτείας με αντικείμενο δύο θέματα που «καίνε» την Εκκλησία: την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε επίσης την Εκκλησία ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 του συντάγματος για την καθιέρωση ουδετερόθρησκου κράτους δεν θα προχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Ν.Δ. είχε χαιρετήσει τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας για να την επικρίνει στη συνέχεια, όταν υπήρξε έντονη αντίδραση από τους εφημέριους που δεν ήθελαν αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας τους. Τους εφημέριους στήριξαν και μητροπολίτες που δεν είναι κοντά στον Ιερώνυμο, με αποτέλεσμα η Ιερά Σύνοδος να βγάλει το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών από το «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης. Η προηγούμενη κυβέρνηση διαφώνησε με τον «τεμαχισμό» της συμφωνίας, η σημερινή όμως συμπλέει πλήρως με τις απαιτήσεις της Εκκλησίας.

Όσον αφορά τα Θρησκευτικά, εκκρεμεί η δικαστική απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή κατά των αλλαγών στις οποίες προχώρησε ο Κώστας Γαβρόγλου. Πάντως, ούτε σε αυτό το ζήτημα αναμένεται διαφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας. Ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η Ν. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θεωρεί αποστολή του κράτους την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης και ζήτησε από τους μητροπολίτες και τους... κατηχητές να καταθέσουν την εμπειρία τους. Όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν προβλέπεται ενίσχυση του θρησκειολογικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών, αλλά μάλλον θα επιστρέψουν και οι κατηχητές στα σχολεία.

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL