Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Η κυβίστηση ως κυβερνητικό προσόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβίστηση ως κυβερνητικό προσόν

Δεν χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από δύο εβδομάδες για να αποκαλυφθεί η πολιτική απάτη με την οποία η Ν.Δ. -και το φίλιο μιντιακό σύστημα που την σπονσονάριζε- υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού. Είναι δε τόσο μεγάλο το μέγεθος της υποκρισίας, του ψέματος, της ψηφοθηρίας και της λάσπης με την οποία οργανώθηκε αυτή η απάτη, που θα τη ζήλευαν ακόμη και ο Τραμπ και ο Μπολσονάρου.

Το πολιτικό αφήγημα με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίχτηκε χοντρικά πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών, την τραγωδία στο Μάτι, το κομματικό κράτος και τη διαπλοκή που τάχα μου είχε φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ και την οικονομία που, σύμφωνα με τα όσα μας έλεγαν προεκλογικά, πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, επειδή οι συριζαίοι διώχνουν τους επενδυτές (Ελληνικό) και υπερφορολογούν τη μεσαία τάξη. Πριν καλά - καλά κάτσουν στις υπουργικές τους καρέκλες τα μέλη της κυβέρνησης της Ν.Δ., όλα τα παραπάνω έχουν ανατραπεί με πάταγο, και μάλιστα τόσο εκκωφαντικό, που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά από το ξεφωνητό των "γαλάζιων" ψηφοφόρων για τις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη.

Εν συντομία, η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία προσπάθησε με τοξικό τρόπο να διχάσει τον ελληνικό λάο η Ν.Δ. και η οποία ήταν για τα ακροδεξιά φερέφωνα της Πειραιώς εθνικώς απαράδεκτη, μετατράπηκε σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, όπως δήλωσε μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε ο υπουργός Άμυνας Ν. Πανωγιωτόπουλος, ενώ από το "καμιά συνεργασία με όσους υπέγραψαν τη συμφωνία", η Ν.Δ. πέρασε στον διορισμό του Γ. Μαυρωτά, που ψήφισε τις Πρέσπες, ως γ.γ. Αθλητισμού.

Σε ό,τι αγορά τη διαπλοκή, υπουργοποιήθηκε, ενώ το κομματικό κράτος που ήθελε να ανατρέψει προεκλογικά η Ν.Δ. τώρα έχει τον ανιψιό του πρωθυπουργού διευθυντή του πρωθυπουργικού του γραφείου (!), ενώ διώχνει από τον κρατικό μηχανισμό ακόμα και γενικούς γραμματείς που διορίστηκαν με το ΑΣΕΠ. Τόση αριστεία και αξιοκρατία. Για να μην μιλήσουμε για το ΑΠΕ και την ΕΥΠ που θα "αναφέρονται" απευθείας στον πρωθυπουργό.

Η κριτική για την τραγωδία στο Μάτι, για την οποία η Πειραιώς κατακεραύνωνε την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα προσωπικά, αποδείχτηκε προεκλογικά φούμαρα, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε γ.γ. στο υπουργείο Προ.Πο. τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Κ. Τσουβάλα, για τον οποίο πέρυσι το καλοκαίρι ο σημερινός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του έλεγε: "Ποιος Έλληνας σήμερα μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μια φυσική καταστροφή;".

Τέλος, στο κεφάλαιο οικονομία, μετά τη νίκη στις εκλογές, όλα καλά καμωμένα για τη Ν.Δ. Δεν φείδονται καλών λόγων για το πόσο καλά πάει η οικονομία. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανακάλυψε ξαφνικά μέσα σε δεκαπέντε μέρες και φθηνό δανεισμό, ενώ στην επένδυση στο Ελληνικό, που ο ΣΥΡΙΖΑ έδιωχνε τους επενδυτές και η νέα κυβέρνηση θα τελείωνε την υπόθεση αμέσως, τώρα ο αρμόδιος υπουργός βλέπει κάποια... προβληματάκια, αλλά προφανώς θα τα λύσει αυτά ο συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο Δ. Οικονόμου, που ήταν στέλεχος της Lamda Development. Όσο για το νέο φορολογικό που θα ανακούφιζε τη μεσαία τάξη, σπάει σε δύο κομμάτια κάποια μέτρα θα πάνε το φθινόπωρο, κάποια ίσως το 2021 (ΕΝΦΙΑ, φοροελαφρύνσεις), κάποια μέτρα... "δεν ξέρω, δεν απαντώ".

Ο "οδοστρωτήρας" πήρε φόρα, διέλυσε ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ και έπεται συνέχεια: ασφαλιστικό με περικοπές όχι μόνο στις επικουρικές αλλά και στις κύριες συντάξεις, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ α λα Ολυμπιακή, το προσφυγικό έγινε θέμα "τάξης και ασφάλειας", οι φυλακές έγιναν ζήτημα καταστολής και όχι δικαιοσύνης, ενώ το ΑΜΚΑ είναι μόνο... για Έλληνες.

Χρ. Κυρίτσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL