Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Οι περικεφαλαίες έπεσαν στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι περικεφαλαίες έπεσαν στην κυβέρνηση

Έσπειρε διχασμό και εθνικοφροσύνη ως αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα θερίζει θύελλες η Ν.Δ. με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών! Οι θετικές προσεγγίσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του "Economist" για την πάλαι ποτέ “επιζήμια συμφωνία” αποκάλυψαν την ψηφοθηρική υποκρισία της συντηρητικής παράταξης. Οι περικεφαλαίες έπεσαν από τους υπουργούς της κυβέρνησης και ταυτόχρονα “έπεσε” και το Τwitter από τις αντιδράσεις αγανακτισμένων νεοδημοκρατών. Επιπλέον η διάσταση προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων και... διορισμών της νέας κυβέρνησης πυροδοτεί τις αντιδράσεις ακόμα και των φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Νεομακεδονομάχοι εναντίον κυβέρνησης

“Πρέπει τάχιστα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να αντιστρέψουμε το κλίμα αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών” σημείωνε προχθές βουλευτής της Ν.Δ., λίγη ώρα πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της "γαλάζιας" Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο οι “νεομακεδονομάχοι” που συμπορεύτηκαν με αρκετά "γαλάζια" στελέχη στα συλλαλητήρια κατά της επίλυσης του “Μακεδονικού” αξιώνουν επιτακτικά την ακύρωση της Συμφωνίας.

“Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για κατάργηση της Συμφωνίας. Μιλήσαμε για άμβλυνση των συνεπειών της” σημειώνουν στην “Α” συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. “Αν μας πουλήσουν, θα τους τιμωρήσουμε πιο σκληρά από ό,τι τον Τσίπρα” δήλωναν ωστόσο προχθές στην εφημερίδα “Δημοκρατία” εκπρόσωποι των “μακεδονικών οργανώσεων” αποτυπώνοντας το εχθρικό κλίμα έναντι της κυβέρνησης.

Ομολογία Παναγιωτόπουλου στις “μακεδονικές οργανώσεις”

Σε αυτό το φόντο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί στους “νεομακεδονομάχους”: “Mπροστά σε διεθνές ακροατήριο, είπα ότι για να σταθεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος. Ήταν σαφής ο αποδέκτης... ήταν σαφές για ποιον ήταν. Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει. Προφανώς δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Όλα τα άλλα είναι υλικό προς διαστρέβλωση” ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κι ενώ μία ημέρα πριν (στο συνέδριο του "Economist") είχε δηλώσει ότι “επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής"!

Oι εξηγήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί... εμπαιγμού του διεθνούς ακροατηρίου δεν έγιναν πειστικές ούτε εντός της Ν.Δ. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα που πλήγωσε όλους τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη στην κυβέρνηση για να τη διορθώσει, όχι για να την υπερασπιστεί» σημείωσε, σε βιτριολικούς τόνους, ο Κώστας Κυρανάκης.

Το χρονικό της “ομηρείας” Μητσοτάκη

Η κατάσταση ομηρείας του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της στάσης που υιοθέτησε (και των προσδοκιών που καλλιέργησε) στο "Μακεδονικό" ζήτημα επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Δεκάδες -κατά δήλωσή τους- “πανεπιστημιακοί, νομικοί, στρατηγοί, διπλωμάτες και επιχειρηματίες» έστειλαν -μέσω της εφημερίδας “Καθημερινή”- τελεσίγραφο στον πρόεδρο της Ν.Δ. να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το... αντάλλαγμα που του έθεσαν ήταν ότι «ο ελληνικός λαός θα ανταμείψει με την ψήφο του αυτή την πράξη και η Ιστορία θα σας εντάξει σε περίοπτη θέση μέσα στο πάνθεον των εθνικά δρώντων πολιτικών». Κυρίως όμως έδωσαν πιστοποιητικά κομματικού πατριωτισμού προς τον κ. Μητσοτάκη καθώς του διαμήνυσαν ότι “τα παραπάνω εκτεθέντα συμφέρουν πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και τη μεγάλη παράταξη της οποίας επαξίως ηγείστε».

Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέχιζε να αντιγράφει τις συνωμοσιολογικές θεωρίες των ακροδεξιών εντύπων. Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε πριν την 7η Ιουλίου ισχυρίστηκε “ότι στο θέμα των Σκοπίων ο κ. Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια” διότι “το 2015, είναι καταγεγραμμένο, ο κ. Γιούνκερ του είχε πει ότι θα σε βοηθήσουμε, αλλά θα λύσεις το θέμα των Σκοπίων’’.

“Σαμαρικά” βέλη για την επιλογή Μαυρωτά

Συν τοις άλλοις, η προεκλογική δέσμευση “σαμαρικών στελεχών" για “καμία συνεργασία” με όσους ψηφίσουν “την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών” αποδείχτηκε κούφιο πυροτέχνημα μετά τον ορισμό του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού.

“Πρόκειται για τον βουλευτή εκείνο που όταν οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Ν.Δ. έβγαιναν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη Μακεδονία, δεχόμενοι ύβρεις και κλομπ στο κεφάλι από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος μαζί με τους συντρόφους του Θεοδωράκη και Λυκούδη ψήφιζαν ‘ΝΑΙ’ στη Συμφωνία των Πρεσπών, άρα έπαιξε και αυτός καθοριστικό ρόλο στην υπερψήφισή της” σημείωσε σε άρθρο της-με το βλέμμα στο Μαξίμου- η ιστοσελίδα “antinews” που απηχεί τις θέσεις της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ.

Μαξίμου: “Να μην ανέβει ψηλά το θέμα Τσουβάλα”

Κύματα αντιδράσεων εντός της Ν.Δ. προκαλεί η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς ακυρώνει την μικροκομματική επένδυση της Ν.Δ. στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι. Ως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε συγκεντρώσει τα “πυρά” του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω των χειρισμών του αλλά και της δήλωσης ότι είναι υπερήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διότι “έκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους”. Ο κ. Τσουβάλας «καρατομήθηκε» από τη θέση του στις 5 Αυγούστου 2018.

Τα μίντια του “ομίλου Μαρινάκη” τέθηκαν στην πρώτη γραμμή της σφοδρής κριτικής έναντι της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής. O διευθυντή σύνταξης του in.gr ωστόσο Βασίλη Κανέλλης ανέφερε σε εκπομπή του “ΟΝΕ channel” ότι “μαθαίνω ότι το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή να μην ανέβει ψηλά το θέμα Τσουβάλα. Δεν κατάλαβα! Γιατί να μην ανέβει;”. Τα σχετικά δημοσιεύματα στα μέσα του συγκεκριμένου ομίλου όπως και ολόκληρο το βίντεο της εκπομπής “κατέβηκαν” άρον-άρον από τον χώρο του Διαδικτύου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL