Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Δέσμευση Μητσοτάκη για τήρηση των πλεονασμάτων 2019 και 2020 - Σιωπή για την χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσμευση Μητσοτάκη για τήρηση των πλεονασμάτων 2019 και 2020 - Σιωπή για την χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων

 Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε άμεση νομοθέτηση σειράς φοροελαφρύνσεων χωρίς καμία αναφορά στο πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί. Ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε στην κινδυνολογία για την ΔΕΗ προαναγγέλλοντας έναρξη της ιδιωτικοποίησής της, ενώ σήκωσε τους τόνους στα ζητήματα της ασφάλειας και μετανάστευσης. Ο Κ. Μητσοτάκης επισημοποίησε ακόμα την στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε «τολμηρές αλλαγές» στην οικονομία τηρώντας όμως τις δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «θα ξεπληρώσουμε χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης κι όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης». Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί ως κατεπείγον το φορολογικό νομοσχέδιο με το πρώτο πακέτο της μείωσης φόρων με μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από φέτος και βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει βέβαια και μείωση του φόρου κατά 10% για ιδιοκτησίες με αντικειμενική αξία άνω του ενός εκατ. ευρώ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές ιδιοκτησίες θα είναι 30% και για τις μεσαίες 20%. Στην ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν κι επιχειρήσεις με χρέη ως ένα εκατ. ευρώ. Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, ενώ σε δεύτερη φάση ο φόρος επιχειρήσεων θα μειωθεί στο 20%. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στην μείωση του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9% τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Κατά το πρότυπο του ΟΤΕ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να αποτραπεί η «βέβαιη καταστροφή» της ΔΕΗ. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα για ιδιωτικοποίηση δικτύων ηλεκτρονικού ρεύματος «όπου χρειαστεί» και για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΔΕΗ μετά την «εξυγίανσή» της κατά το πρότυπο του ΟΤΕ. Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» κι ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια, ο Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε σε σύντομη αναφορά στην πρόθεση υιοθέτησης των σχεδίων του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αντιδραστικές αλλαγές στα ζητήματα ασφάλειας

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα καταργηθεί το «άσυλο ανομίας και παραβατικότητας» υποστηρίζοντας ότι «τα Πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, μπαχαλάκηδες κι εμπόρους ναρκωτικών». Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε άρση «προβληματικών διατάξεων» του Ποινικού Κώδικα ώστε να αποτραπεί η αποφυλάκιση «δολοφόνων, ισοβιτών και τρομοκρατών» κι επανίδρυση των φυλακών τύπου Γ’ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

«Διαρκής απειλή» … η «ανεξέλεγκτη μετανάστευση»

Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για εντατικοποίηση των ελέγχων για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και για εξέταση των αιτημάτων ασύλου με μεγάλη ταχύτητα. Χαρακτήρισε όμως την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» ως … «διαρκή απειλή» μαζί με την κλιματική αλλαγή!

Κι επίσημα η στροφή 180 μοιρών για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κ. Μητσοτάκης επισημοποίησε την στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και περιορίστηκε σε αναφορές στην «άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών» της Συμφωνίας και κυρίως στην προσπάθεια … προστασίας των Μακεδονικών προϊόντων.

Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε πέντε «εμβληματικά» έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη: Την ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο, την μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού και κατεδάφιση των σημερινών κτιρίων για να δημιουργηθεί πάρκο, την αξιοποίηση του κτήματος του Τατοΐου «σε συνεργασία με ιδιωτικό τομέα», την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην Δραπετσώνα και την αναβάθμιση της ΔΕΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL