Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο πόλεμος ξεκίνησε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόλεμος ξεκίνησε

Του Ανδρέα Νεφελούδη*

Το ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται, οι παραβάτες χορεύουν και ο οδοστρωτήρας συνεχίζει το καταστροφικό του έργο.

Όταν στις αρχές του καλοκαιριού και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε από την Κω ότι θα σαρώσει σαν οδοστρωτήρας κάθε εμπόδιο που μπαίνει στην επιχειρηματικότητα, ήταν σαφές ότι εννοούσε ότι θα σαρώσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που έβαζε φραγμό στην παραβατική επιχειρηματικότητα που ο ίδιος λατρεύει. Και να λοιπόν, μόλις δέκα ημέρες μετά την νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, που καταργεί δύο σημαντικότατες διοικητικές δομές ελέγχου. Την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ και την Ειδική Γραμματεία του ΣΕΠΕ.

Για να πάμε όμως στο πεδίο που με ενδιαφέρει περισσότερο, μια και μετά από τεσσεράμισι χρόνια εκεί, το αισθάνομαι σαν ένα κομμάτι από τον εαυτό μου.

Αυτό που έγινε, να το πω εξαρχής, αποτελεί προφανή αιτία πολέμου, πολιτικού πολέμου, μέχρι την τελική ανατροπή αυτών των επιλογών και, γιατί όχι, και της κυβέρνησης που τις υλοποιεί.

Είναι ένας πόλεμος για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για την αντιμετώπιση της κάθε είδους εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Είναι ένας πόλεμος για την προστασία της θέσης των ίδιων των επιθεωρητών, που υποβαθμίζονται και ουσιαστικά αλλά και διοικητικά.

Το γιατί επέλεξαν να υποβαθμίσουν μέχρι ουσιαστικής καταργήσεως το ΣΕΠΕ είναι προφανές. Ταιριάζει απόλυτα με τη διαφήμιση του τηλεπωλητή υπουργού Ανάπτυξης ότι τώρα είναι η ευκαιρία για κάποιον που θέλει να βγάλει χρήμα στην Ελλάδα. Η συνέχεια αυτού του ξεπουλήματος είναι η σάρωση των ελεγκτικών εμποδίων.

Βέβαια, αυτή η άθλια επιλογή έχει και τους ιστορικούς υποστηρικτές της μέσα στο υπουργείο. Αφενός το παλιό συντηρητικό διοικητικό κατεστημένο και αφετέρου ένα απόλυτα πεπαλαιωμένης κοπής συνδικαλιστικό ιερατείο Δεξιάς και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμμαχίας που μετά τις ευρωεκλογές πανηγύριζε για την επιστροφή στην κανονικότητα, αφού με μας στη διοίκηση δεν μπορούσε να διορίζει και να τάζει θέσεις, κινδυνεύοντας να αποτελέσει τη γραφική και ιστορική μειοψηφία. Αυτοί λοιπόν είχαν την αντίληψη της υποβάθμισης του ΣΕΠΕ που τώρα με την δική τους συνεργασία υλοποιείται.

Επειδή όμως το ΣΕΠΕ αποτελούσε και την αιχμή του δόρατος κοινών ελεγκτικών πολιτικών του συνόλου των κοινωνικών εταίρων, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή τους, αυτών αλλά και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, μαζί με την οποία εκπονούσαμε έναν ολόκληρο οδικό χάρτη εκσυγχρονισμού του φορέα.

Κλείνοντας, θέλω να δηλώσω την απόλυτη και αμέριστη συμπαράστασή μου στους συνεργάτες του ΣΕΠΕ που τώρα βρίσκονται σε δεινή θέση - γνωρίζω ότι σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές απειλούνται να υπομείνουν, να παλέψουν με αξιοπρέπεια και «εις το επανιδείν»...

* Ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL