Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: / Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική αντιπολίτευση στη Βουλή και στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: / Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική αντιπολίτευση στη Βουλή και στους δρόμους

Για προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο αλλά και στους δρόμους, δίπλα στην κοινωνία, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στο άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

"Έχουμε τη βαριά ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη δράση μας και να αποτελέσουμε το αγκωνάρι του κόσμου της εργασίας, του μόχθου και της δημιουργίας που πρέπει να σταθεί όρθιος, να παλέψει και να αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που θα δεχθεί από τη νέα κυβέρνηση σε δικαιώματα και κατακτήσεις" τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους βουλευτές του να γίνουν κήρυκες της δημοκρατικής και κοινωνικής αντίστασης. "Θα είμαστε συνεπείς με το ραντεβού μας τόσο στη Βουλή όσο όμως και στους δρόμους του αγώνα, των κοινωνικών αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα" τόνισε.

Οι νέοι ρόλοι στην Κ.Ο.

Κατά τη συνεδρίαση προχώρησε η συγκρότηση της Κ.Ο. με τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εγκρίνονται. Συγκεκριμένα, νέα γραμματέας της Κ.Ο. τοποθετείται η Όλγα Γεροβασίλη. Καθήκοντα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αναλαμβάνουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στη θέση του διευθυντή της Κ.Ο. ορίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αναπληρωτή τον Κώστα Βασιλάκη. Επίσης, νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ η Ράνια Σβίγκου θα αναλάβει υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πολιτική.

ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο Δ. ΒΙΤΣΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής

Το ίδιο ισχύει για όσους αντιπροέδρους "δεν έχουμε επιφύλαξη επί προσωπικού"

Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει σήμερα υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. για την προεδρία της Βουλής, δηλαδή τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Και κάλεσε τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο και για όσους άλλους αντιπροέδρους "δεν έχουμε επιφύλαξη επί προσωπικού". "Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά για την ουσία" επισήμανε και ξεκαθάρισε: "Δεν θα λέμε λοιπόν όχι για το όχι, αλλά δεν πρόκειται και τίποτα να αφήσουμε να πέσει κάτω".

Η "αντιΣΥΡΙΖΑ υστερία" και ο Παπαδημούλης

Αναδεικνύοντας μάλιστα τη διαφορά ανάμεσα στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., έκανε λόγο για "αντιΣΥΡΙΖΑ υστερία", φέρνοντας το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου. Εκεί, κατά την ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ο Βαγγέλης Μεΐμαράκης, "τόλμησε να κάνει το μεγάλο ατόπημα", να ψηφίσει στην Ευρωβουλή για αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου τον Δημήτρη Παπαδημούλη, κάτι που δημιούργησε ένταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. "Αυτή είναι η κατάντια μιας αντιΣΥΡΙΖΑ υστερίας που ενορχηστρώνεται από έναν σκληρό και ακραίο πυρήνα στο εσωτερικό της Ν.Δ. και φυσικά από μιντιακά συγκροτήματα που συντονίζουν αυτή την προσπάθεια" υπογράμμισε και κάλεσε τους βουλευτές να μην ακολουθήσουν "αυτή την ανόητη τακτική".

Σεβασμός στη συλλογική λειτουργία

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει εφησυχασμός, αλλά πολλή δουλειά και... τρέξιμο. Όπως τόνισε, άμεσα θα γίνει κατανομή όλων των βουλευτών τόσο σε τομείς ευθύνης όσο και σε επιτροπές. "Δεν θα υπάρξει κανείς και καμιά χωρίς χρέωση και χωρίς σημαντική δουλειά να εκπονήσει" επισήμανε και προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις και ξεχωριστά προνόμια για κανέναν και για καμία. "Όπως και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από μέρους μου σε κανέναν και σε καμία σε σχέση με τους κανόνες συλλογικής λειτουργίας και ατομικής ευθύνης τους οποίους έχουμε συναποφασίσει" πρόσθεσε.

Κυβέρνηση Α.Ε. με CEO υπουργούς

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στα πρώτα έργα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, "επιχειρεί να λανσάρει ένα πρωτότυπο μοντέλο κυβέρνησης Ανώνυμης Εταιρείας, με δεκάδες τεχνοκράτες σε ρόλο CEO υπουργών". "Με ελάχιστες γυναίκες, γιατί, όπως μας εξήγησαν, οι γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν ρόλους ευθύνης" πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων έχουν αναλάβει απευθείας τη διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους ομίλους από τους οποίους προέρχονται και μάλιστα για κρίσιμης οικονομικής σημασίας θέματα, όπως το Ελληνικό. "Με τον άνθρωπο του ΣΕΒ, συντονιστή όλων των υπουργών" σημείωσε και τόνισε ότι καταργείται ακόμα και η λογική της διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικών ομίλων, "αφού οι όμιλοι αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους αφορούν".

Υπόθεση Φλώρου: "Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα"

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ακόμα στην υπόθεση της Energa. Μίλησε συγκεκριμένα για το στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου και ανιψιό του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη, φέρνοντάς το ως παράδειγμα μετατροπής της κυβέρνησης σε κυβέρνηση Α.Ε. "Με τον δικηγόρο της Energa και ανιψιό του Κ. Μητσοτάκη, διευθυντή του Μαξίμου, να δημιουργεί με το 'καλημέρα' ερωτήματα, με την αποφυλάκιση σήμερα του πρώην συνεταίρου του κυρίου Αριστείδη Φλώρου" είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε όμως ότι πέραν των ερωτημάτων υπάρχει μια "σαφέστατη μεθόδευση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης". "Όλοι αντιλαμβανόμαστε τώρα", είπε, "γιατί η Ν.Δ. αρνήθηκε τον συναινετικό ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης". "Μια εξέλιξη που μας δείχνει το πώς εννοεί η νέα κυβέρνηση την επιστροφή στη κανονικότητα. Δεν κρατάνε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα" πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Κακοί οιωνοί

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι "κακοί οιωνοί". "Προμηνύουν ξηρασία για τα λαϊκά στρώματα, για τις κοινωνικές κατακτήσεις, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών. Προμηνύουν ξηρασία για το αύριο μιας κοινωνίας που τόσο δοκιμάστηκε, ιδιαίτερα στα χρόνια των Μνημονίων" τόνισε. "Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που μας έδωσε ο λαός για να σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα που έχουν ήδη βάλει μπροστά η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και τα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. "Να οργανώσουμε την αντίσταση της κοινωνίας σε πολιτικές που υπονομεύουν τα δικά της συμφέροντα, σε πολιτικές που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία. Με ενότητα, σύνεση, αποφασιστικότητα, αλλά και εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό" πρόσθεσε.

Σήμερα με Ρέγκλινγκ

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, στις 12 μ., στο γραφείο του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL