Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Με το Σωτήρη Πέτρουλα για το άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το Σωτήρη Πέτρουλα για το άσυλο

Στις 21 Ιουλίου συμπληρώνονται 54 χρόνια "αφότου οι ένοπλοι πραιτωριανοί του Ιουλιανού πραξικοπήματος του 1965 δολοφόνησαν στην Αθήνα, στη γωνία των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, τον μαχητή της δημοκρατίας, του 1-1-4 και του 15% Σωτήρη Πέτρουλα".

«Οι Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) προσκαλούν όλους τους δημοκρατικούς νέους και τον λαό με ένα λουλούδι στο χέρι να στεφανώσουμε την προτομή του στη γωνία Εδουάρδου Λω και Σταδίου την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ. και να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στα κυβερνητικά σχέδια για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

"Η προσφορά του", επισημαίνουν, "είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη σήμερα. Σήμερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα από τα πρώτα δείγματα αυταρχικής νοοτροπίας μιας νέας κυβέρνησης, η οποία, μην μπορώντας προφανώς να πείσει πως είναι σε θέση να προσκομίσει με συγκεκριμένο τρόπο και σε ορατό χρόνο τους άρτους που υποσχέθηκε για να κερδίσει τις εκλογές, αποφάσισε να προσφέρει καταστολή μετά θεαμάτων.

Στο όνομα των δυσκολιών εφαρμογής του νόμου περί πανεπιστημιακού ασύλου, που ασφαλώς χρειάζεται να συζητηθούν, νόμισε πως βρήκε την ευκαιρία να εκδώσει εισιτήριο ‘ελευθέρας’ στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να... επισκέπτονται τους πανεπιστημιακούς χώρους ουσιαστικά όποτε θέλουν ή, για να χρησιμοποιήσουμε τη χαρακτηριστική λέξη νεοδημοκράτη συνδικαλιστή των ΜΑΤ, όποτε ‘γουστάρουν’.

Το ‘άσυλο’ είναι συνδεδεμένο με τις πανεπιστημιακές ελευθερίες στην Ευρώπη από τα χρόνια του Μεσαίωνα, αλλά και στη χώρα μας με τους αγώνες της ελληνικής νεολαίας και του ελληνικού λαού από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα χρόνια του 1-1-4, τότε που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αμφισβήτησαν επιτυχώς και με έμπρακτο τρόπο, με μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο, το δικαίωμα των ανδρών τών (βασανιστών της χούντας στη συνέχεια) Λάμπρου, Καραπαναγιώτη, Κραβαρίτη κ.ά., καθώς και εκείνων του Μητρομάρα, προϊσταμένου του Σπουδαστικού Τμήματος Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, να εισέρχονται στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Την ίδια σκυτάλη έλαβε, λίγα χρόνια μετά, η γενιά της Αντίστασης στη στρατιωτική δικτατορία και ακολούθησε ο επικός αγώνας της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Μια γενιά μοναδική, που λοιδορήθηκε συστηματικά και συκοφαντείται εδώ και δεκαετίες, αντιστάσεως μη ούσης δυστυχώς, με τελευταίο σύμπτωμα τις επί του θέματος ‘απόψεις’ -σε διαταραγμένα ελληνικά- του νεότερου, όπως γράφτηκε, και σίγουρα αναιδέστερου (προς το παρόν) μέλους της νέας κυβέρνησης. Στα πανεπιστήμια χωρούν όλες οι φωνές και όλες οι απόψεις. Ακόμα και οι πιο αιρετικές. Εκείνα που δεν χωρούν είναι ο αυταρχισμός, η καταστολή και οι φωνές των ΜΑΤ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL