Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Χαλκιδική / Χαλκιδική: Θέρισε ζωές και ισοπέδωσε τα πάντα η σούπερ καταιγίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαλκιδική / Χαλκιδική: Θέρισε ζωές και ισοπέδωσε τα πάντα η σούπερ καταιγίδα

 Οι μεγάλες πληγές που άνοιξαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως περιοχές της Χαλκιδικής, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, και κόστισαν τη ζωή σε επτά συνανθρώπους μας, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, θα χρειαστεί καιρός για να επουλωθούν πλήρως. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχαν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην Κασσάνδρα, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμενόταν να γίνει σταδιακά από σήμερα και μέχρι αύριο, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Σιθωνία.

Ολόκληροι οικισμοί και τουριστικές εγκαταστάσεις, κυρίως από την πλευρά του Θερμαϊκού, μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έτρεχε με ταχύτητα πιθανόν μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων την ώρα, θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Η «σούπερ καταιγίδα», όπως την ονομάζουν οι μετεωρολόγοι, εκδηλώθηκε γύρω στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης με αστραπές, βροντές, κεραυνούς, έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Στο διάβα της σάρωσε τα πάντα... Σήκωσε στέγες σπιτιών, αυτοκίνητα, ακόμη και τροχόσπιτα, ξερίζωσε ή έσπασε δέντρα, κατέστρεψε καλλιέργειες και ισοπέδωσε μπιτς μπαρ και πρόχειρες κατασκευές σε χωριά, σε κατασκηνώσεις και κάμπινγκ.

Χάθηκαν επτά ζωές μέσα σε δέκα λεπτά

Μια πρόχειρη κατασκευή, ένα στέγαστρο σε ταβέρνα, έπεσε και καταπλάκωσε μία 54χρονη Ρουμάνα υπήκοο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της, ενώ το οκτάχρονο αγοράκι της ο ισχυρός αέρας στην κυριολεξία το σήκωσε και το πέταξε τουλάχιστον δέκα μέτρα μακριά της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και αυτό θανάσιμα.

Ένας Ρώσος υπήκοος, έχοντας στην αγκαλιά του το μόλις δύο χρόνων παιδάκι του, βρήκε και αυτός τραγικό θάνατο στη Νέα Ποτίδαια, όταν καταπλακώθηκαν από ένα δέντρο, ενώ στη Σωζόπολη ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την Τσεχία έχασε τη ζωή του όταν οι ισχυροί άνεμοι αναποδογύρισαν και έκαναν φύλλο και φτερό το τροχόσπιτο στο οποίο παραθέριζαν.

Χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε και η σορός του ψαρά από την Καλλικράτεια, που αγνοούνταν από το βράδυ της Τετάρτης, όταν βγήκε με το καΐκι του για να ψαρέψει, ανεβάζοντας στα επτά τα θύματα της κακοκαιρίας. Επίσης πάνω από 100 άτομα, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, τραυματίστηκαν κατά της διάρκεια της «σούπερ καταιγίδας».

Ευτυχώς για τους περισσότερους δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, ενώ μία 72χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Κάτοικοι και παραθεριστές χθες εμφανίζονταν σαστισμένοι και τρομοκρατημένοι από όσα έζησαν. Όλοι και όλες δήλωναν ότι δεν έχουν βιώσει κάτι ανάλογο στη ζωή τους και ότι χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά της ώρας για να ισοπεδωθούν τα πάντα γύρω τους. Οι περισσότεροι δήλωναν ότι ήταν ενήμεροι/ες για την καταιγίδα, αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα είναι τόσο σφοδρή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική έλαβε 600 κλήσεις και επιχείρησε σε 235 συμβάντα. Προχώρησε σε 90 κοπές δένδρων, τρεις διασώσεις και 5 αντλήσεις υδάτων.

Χωρίς ρεύμα και νερό η Κασσάνδρα

Και σαν να μην έφθαναν τα όσα τρομακτικά έζησαν με την καταιγίδα κάτοικοι και παραθεριστές, στη συνέχεια τόσο η Κασσάνδρα όσο και η Σιθωνία βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας μεγάλων βλαβών που υπέστη το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σε διάφορα σημεία. Παρά τις προσπάθειες από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, δεν έγινε εφικτό να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Κασσάνδρα, όπου εξαιτίας της διακοπής στην ηλεκτροδότηση σταμάτησε και η υδροδότηση της περιοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, που από χθες το πρωί βρισκόταν στην περιοχή, η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί έως σήμερα το βράδυ. «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε.

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση, αρχικά σε βασικές υποδομές, θα γίνει με γεννήτριες που μεταφέρθηκαν στις πληγείσες περιοχές.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Ο κρατικός μηχανισμός, που βρισκόταν σε ετοιμότητα εξαιτίας των προβλέψεων για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Μακεδονία, κινητοποιήθηκε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και μέχρι χθες το απόγευμα συνέχιζε τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε όλο το οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, αφού σε διάφορα σημεία είχε διακοπεί εξαιτίας της πτώσης δέντρων, αλλά και στύλων της ΔΕΗ.

Ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ νωρίς χθες το πρωί βρέθηκαν στη Χαλκιδική ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και τον υφυπουργό Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης). Οι υπουργοί σε κλειστή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο ΠΚΜ Απ. Τζιτζικώστας, ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και από δημάρχους για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.

Μεγάλες και οι υλικές καταστροφές

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί τουριστικές επιχειρήσεις, παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις, αλλά και σπίτια, αφού ακόμη και οι στέγες που άντεξαν υπέστησαν ζημιές σε πάρα πολλά χωριά της Χαλκιδικής, ενώ καταστράφηκαν φράκτες, στέγαστρα, τέντες κ.ά. Τεράστια είναι η καταστροφή και στο φυτικό κεφάλαιο. Ελιές, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής χτυπήθηκαν από το χαλάζι ή οι καρποί έπεσαν στο έδαφος εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.

«Χάθηκε όλη η φετινή παραγωγή! Οι ελιές καταστράφηκαν κυρίως από το χαλάζι, αλλά έγινε μεγάλη ζημιά από τους ανέμους στις βερικοκιές. Ξέρω για καλλιέργεια καϊσιάς στα Σήμαντρα, που από τα συνολικά 600 δέντρα ξεριζώθηκαν τα 550» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Άρης Τσικούρας. Ήδη από χθες κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές, ωστόσο, όπως λένε οι αγρότες, και φέτος θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL