Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Με αφορμή τη νέα τραγωδία από ακραία καιρικά φαινόμενα / Αλέξης Τσίπρας: "Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι παρούσες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αφορμή τη νέα τραγωδία από ακραία καιρικά φαινόμενα / Αλέξης Τσίπρας: "Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι παρούσες"

Σε αντίθεση με άλλες τραγωδίες στο πρόσφατο παρελθόν από ακραία φυσικά φαινόμενα (Μάτι, Μάνδρα), την προχθεσινή της Χαλκιδικής κανείς δεν προσπάθησε να την εργαλειοποιήσει για μικροπολιτικούς λόγους, ενώ και τα μέσα ενημέρωσης στην πλειονότητά τους διαχειρίστηκαν και αυτά με ψυχραιμία και χωρίς κραυγές τα θλιβερά γεγονότα.

Τον τόνο ενός αντιπολιτευτικού λόγου που δεν σκυλεύει επί πτωμάτων την ώρα της τραγωδίας έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και «τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τους πληγέντες».

"Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω πότε. Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού. Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την τραγωδία της Χαλκιδικής επισημαίνοντας ότι «η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας".

"Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε. Αλλά ας έχουμε υπόψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα", τόνισε στο μήνυμα που «τουιτάρισε».

Μόνο με "εντολή πρωθυπουργού"

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δείξει ότι, αν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι λίγων εικοσιτετραώρων, μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα μια κρίση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση των «ατζαμήδων». Το κλίμα αυτό εξάλλου περνούσαν και όλα τα στελέχη του στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών, οι δημοσιογράφοι των οποίων υπογράμμιζαν την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Όλοι οι υπουργοί που μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές φρόντιζαν να τονίζουν ότι λειτουργούν κατόπιν «εντολής πρωθυπουργού», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του εξέφρασε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική».

Ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται και επισήμανε ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών». Επίσης, σύμφωνα με τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, από την ώρα που έγινε γνωστή η τραγωδία βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και ενημερώνονταν για όλες τις εξελίξεις.

Η σειρά των υπουργών

Στη συνέχεια ένας - ένας οι υπουργοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση «με εντολή πρωθυπουργού» άρχισαν να ανακοινώνουν τις κινήσεις τους είτε για την οικονομική βοήθεια στους πληγέντες δήμους είτε για την καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις είτε για κινήσεις που δεν θα πλήξουν τον τουρισμό στην περιοχή είτε για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης...

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση τόσο για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού όσο και για τη διαχείριση της κρίσης σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πέρα από τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις πληγείσες περιοχές, άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν λειτουργεί ακόμη η γραμμή «112» για την ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Σήμερα ορίστηκε μια ακόμη δοκιμή του συστήματος, αν και όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα λειτουργήσει, αφού η μη ενεργοποίηση της γραμμής δεν έχει να κάνει με τεχνικούς λόγους.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας, την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας για τα θύματα της θεομηνίας στη Χαλκιδική» δήλωσε η Φ. Γεννηματά για την τραγωδία, ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «οι καταστροφές αυτές έρχονται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, αλλά και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές, γιατί, πέρα από τα 'ακραία' καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν και 'ακραίες' ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στους πληγέντες

Ευρύ κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχαν η νεοεκλεγείσα βουλευτής Κυριακή Μάλαμα, οι βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης και Χρήστος Γιαννούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάζαρος Τόσκας και μέλη της Ν.Ε. Χαλκιδικής, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές με στόχο τη συμπαράσταση στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και τη συμβολή, με κάθε μέσο, στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και τη συμπαράστασή του στους δεκάδες τραυματίες. «Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να συνδράμουν το δύσκολο έργο της» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση και επισημαίνει ότι «το χθεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης και την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπισή της».

«Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL