Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αμβούργο: Ξανά στον δήμο η ηλεκτρική ενέργεια

Μαζί με τις χθεσινές εθνικές γερμανικές εκλογές, στο Αμβούργο πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την επαναδημοτικοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, που μέχρι σήμερα ανήκε στη σουηδική εταιρεία...

Μαζί με τις χθεσινές εθνικές γερμανικές εκλογές, στο Αμβούργο πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την επαναδημοτικοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, που μέχρι σήμερα ανήκε στη σουηδική εταιρεία Vattenfall. Το "ΝΑΙ" στην επαναδημοτικοποίηση κέρδισε, έστω και με το οριακό 51%. H τοπική Βουλή καλείται να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναδημοτικοποίησης εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά πλήγμα για τον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο της πόλης Όλαφ Σολτς. Υπενθυμίζεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν ταχθεί σθεναρά κατά της επαναγοράς των δικτύων ενέργειας από τον Δήμο του Αμβούργου, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων όσο και του Συνδέσμου Βιομηχάνων του κρατιδίου του Αμβούργου, οικονομικών επιμελητηρίων, της Ένωσης Φορολογουμένων και του ενεργειακού κολοσσού Vattenfall. Την πρωτοβουλία για την επαναδημοτικοποίηση των δικτύων είχαν στηρίξει αντιθέτως οργανώσεις και συνδικάτα που έχουν την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων (μεταξύ των οποίων και η Attac), καθώς και η Εκκλησία.

Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο δήμαρχος της χανσεατικής πόλης δήλωσε πως, μολονότι «ο λαός αποφάσισε διαφορετικά απ' ό,τι η Γερουσία και το (τοπικό) Κοινοβούλιο», τα δύο αυτά όργανα «δεσμεύονται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», που «δεν πρόκειται να πέσει στο κενό». Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο., των Σοσιαλδημοκρατών του κρατιδίου του Αμβούργου Αντρέας Ντέσελ, σήμερα Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης για την επαναγορά των δικτύων ενέργειας από τον δήμο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο του ομόσπονδου κρατιδίου ώς την Τετάρτη.

Αλέξης Χαρίτσης

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις